Reklama

Reklama

Pozadí událostí

(seriál)
  • angličtina Behind the Curtain (festivalový název)
Česko, 2022, 5 h 2 min (Minutáž: 74–77 min)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Vojtěch Bohdanovský (Jiří Havelka) a Soňa Kostková (Petra Hřebíčková) jsou sourozenci. Oba učí na Univerzitě Palackého v Olomouci, oba prožívají krizi v manželství: Vojtu s pětiletým synem opustí žena, Soňa, připoutaná ke dvěma dětem, čelí manželovým nevěrám a věčnému přehlížení. Vojta ve volném čase píše detektivky. Soňa se jím nechá inspirovat a vydá pod pseudonymem velmi úspěšný erotický román Pozadí událostí.  Do funkce děkanky filozofické fakulty je zvolena ambiciózní Alice Klusová (Jitka Čvančarová). Ve snaze vymýtit veškeré projevy přežívajících sexistických stereotypů na škole se do jejího hledáčku se dostávají pedagogové a studenti, kteří pomyslnou etickou hranici překračují. Situace na univerzitě eskaluje ve chvíli, kdy dojde k sexuálně motivované vraždě studentky. Vyšetřováním případu je pověřena pětatřicetiletá kriminalistka Lída Stehlíková (Martha Issová), která žije v partnerském vztahu se ženou, s níž čeká rodinu… (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele adaben k tomuto seriálu (3)

Paridův soud (2022) (E01) 

První díl se mi poměrně líbil. Už proto, že nezačínal jako většina českých kriminálek výkřikem "máme výjezd" a vzápětí ohledáním patologa a jeho sděleními, ale že skutečně, jak slibovali tvůrci, rozehrál lidské vztahy jako to ve správné detektivce má být a pak teprve přišel zločin. A že to rozehrávání vztahů trvalo celý díl mi nevadilo, zejména Hřebíčková a Havelka hráli přesvědčivě, a také představitelky studentek a studentů se herecky neztratili. Jen se bojím, aby další díly nebyly slabší. Něco napovídají některé recenze kritiků, to by byla škoda. ()

Střet zájmů (2022) (E03) 

Tam, kde jsou dialogy dvou postav, většinou to má slušnou úroveň a režisérovi se z herců podařilo dostat slušné výkony. Problematičtější to bude asi ve výsledku s celkovou kostrou, tam zřejmě doopravdy hrozí až určitá plakátovost.  Ale typy jako hraje Čvančarová, člověk v životě potkává. A propos, kdyby někdo chtěl natočit tv.film o životních  cestách J. Švorcové, asi by v ní našel její představitelku. ()

Rošády (2022) (E04) 

Přiznám se, že pointa kriminální zápletky mne příjemně překvapila, nečekal jsem to. A nemyslím si, že seriál byl příliš plakátový (viz. recenze p.Spáčilové) a navíc měl řadu zajímavých hereckých výkonů. Ale ve čtvrté části mi už ty vztahové zápletky přišly poněkud přebarvené či překalkulované, v tom množství přehnané, a tím pádem asi i brzy zapomenutelné.  A hlavní hrdina (docent v podání Havelky), na kterém se  postavil rozjezd  a zápletka příběhu, se vlastně ve 4.dílu  vytratil skoro  jen v takovou vedlejší postavu, tak trochu do počtu, to mi přišla chyba. ()

Související novinky

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

16.01.2023

V pondělí 16. ledna v 11 hodin dopoledne proběhla tisková konference České filmové a televizní akademie (ČFTA), během které byly mimo jiné zveřejněny nominace pro jubilejní 30. ročník předávání cen… (více)

Reklama

Reklama