Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Také princezna chce někdy prožít docela obyčejné dobrodružství a zamilovat se. Příběh romantický až staromódně sentimentální, ale také plný humoru, který čerpá z nejlepších tradic amerických komedií. Jeho hrdinkou je půvabná mladá princezna Anna, následnice trůnu imaginární evropské země, jež přijíždí na státní návštěvu do Říma. Po vyčerpávajícím programu je na pokraji sil a je jí na noc podán uklidňující prostředek. Dříve než droga začne působit, se Anna tajně vydává do nočních římských ulic. Cestou se dostaví ospalost, a tak ani neví, jak se ocitla na noc v bytě novináře. Ten ji následujícího dne chce nejprve využít pro senzační reportáž a provádí ji společně s kamarádem fotografem po Římě… Režisér William Wyler vtiskl komedii nenápadnou dokonalost a lehkost. Pod jeho vedením zkušeného a světem protřelého novináře Joea Bradleyho ztělesnil Gregory Peck (Případ Paradinová, Milionová bankovka, Starý gringo, Mys hrůzy). Křehkou, v cizím prostředí poněkud bezradnou princeznu Annu, neodolatelným způsobem ztvárnila Audrey Hepburnová (Snídaně u Tiffanyho, Šaráda), která také za svůj výkon obdržela Oscara. Dalšího Oscara získala Edith Headová (za nejlepší kostýmy pro černobílý film) a scenárista Ian McLellan Hunter za původní scénář, který svým jménem kryl skutečného autora Daltona Trumba, jenž byl na černé listině). (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (858)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Jedním slovem krása. Jedna z nejlepších romantických komedií, co znám a také můj nejoblíbenější film s nejmenovanou herečkou. Tak do půlky se divák směje každou chvíli, pak sice tempo trošku poleví, ale to je způsobeno nástupem romantiky, což však vůbec nevadí, protože mezi kouzelnou Audrey Hepburn a sympaťákem Gregory Peckem to krásně jiskří a je fakt radost se na ně dívat ;-). S každým dalším zhlédnutím si říkám, jak dobře (a proti očekávání diváka) to Wyler ukončil, ale také mě čím dál víc mrzí, že to nebyl klasický...no, v každém připadě jsem na konci stejně dojatý jako poprvé, a to ne náhodou. ()

Mertax 

všechny recenze uživatele

Kdyby mi tenhle film neposlal kamarád na dvd (díky, Pájo), asi bych se k němu nedostala. V televizi na černobílý filmy moc nekoukám a v době, kdy to bylo v kinech, sem tu ještě nebyla. Co na tom, že scénář napsal někdo, kdo sympatizoval s komunisty, to bych nechala být. Audrey jakožto nováček začala po tomle filmu stoupat výš, Gregory už byl známý herec, natáčelo se v Evropě, což tehdy bylo hodně neobvyklé a podobný příběh se opravdu odehrál mezi anglickou princeznou Margaret a jistým neurozeným Peterem, jak sem se dozvěděla v opravdu zajímavých bonusech. Myslela sem si, že to se mnou nehne a bude to jen příjemný byť nadprůměrný snímek. Slza ukápla. Jen škoda že nemůžu bydlet v Koloseu, ale já se tam někdy vypravím, aspoň na návštěvu. A nebude to jen kvůli tomu, že mám Řím hrozně ráda (a nikdy sem v něm nebyla).. Kdo říká, že sem mu film nelíbil, tak ať si nejdřív strčí ruku do Úst pravdy:) ()

Reklama

sud 

všechny recenze uživatele

Nádherný film. William Wyler bravurně zrežíroval s absencí ubuleného happyendu a naivních klišé krásný příběh princezny a novináře uprostřed krásy Říma. Mužný Gregory Peck (doteď mi v uších zní jeho boty při závěrečné scéně) a křehká kráska Audrey Hapburnová (je zde krásnější než kde jinde) podali výtečné herecké výkony v romantické komedii, která ve svém žánru nemá konkurenci. 100%. ()

Ony 

všechny recenze uživatele

Vtipná a romantická klasika natočená v nádherném městě i po létech dokáže divy. Těžko by se hledala krásnější dvojice než Gregory Peck a Audrey Hepburn. A opravdu hodně těžko by se hledala romantická komedie s lepším scénářem. Kdyby v tomhle filmu snad přecejen někomu něco chybělo, spolehlivě mu to vynahradí dokonalý závěr. ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Audrey byla sladká jako vždy, navíc s Gregorym na plátně zářili. Začátek byl vtipný, postupem času se vtip vytratil a vy jste pomalu cítili, co se blíží. A pak ten hořkosladký konec příjde, co zbyde? Rozloučit se a čelit povinostem. Černobílá romantická komedie, kterou mohu s klidem doporučit všem. Není totiž hloupá jako ty, které se momentálně v Hollywoodu točí. Lepší 4* ()

Galerie (143)

Zajímavosti (59)

  • Prázdniny v Ríme boli Americkým filmovým inštitútom (American Film Institute) zaradené na štvrté miesto v rebríčku „10 najlepších filmov v žánri romantická komédia“. (TheRoller)
  • Během natáčení v Římě stále docházelo k potyčkám mezi příznivci komunistů a fašistů. Jednou byla dokonce nalezena výbušnina pod mostem, kde se mělo natáčet. (Witta)

Související novinky

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

28.05.2019

Letní filmová škola Uherské Hradiště, která se letos koná v termínu 26. července až 4. srpna, přivítá dva významné představitele česko-slovenské kinematografie – režiséra Hynka Bočana a herce Milana… (více)

Spielberg oživí Cortése

Spielberg oživí Cortése

29.03.2018

Steven Spielberg nám právě dodal sci-fi Ready Player One a v červenci 2020 se od něj dočkáme Indiana Jonese 5. Tím ale jeho dobrodružné vyžití nekončí, zároveň totiž hodlá produkovat seriál o Hernánu… (více)

Reklama

Reklama