Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Také princezna chce někdy prožít docela obyčejné dobrodružství a zamilovat se. Příběh romantický až staromódně sentimentální, ale také plný humoru, který čerpá z nejlepších tradic amerických komedií. Jeho hrdinkou je půvabná mladá princezna Anna, následnice trůnu imaginární evropské země, jež přijíždí na státní návštěvu do Říma. Po vyčerpávajícím programu je na pokraji sil a je jí na noc podán uklidňující prostředek. Dříve než droga začne působit, se Anna tajně vydává do nočních římských ulic. Cestou se dostaví ospalost, a tak ani neví, jak se ocitla na noc v bytě novináře. Ten ji následujícího dne chce nejprve využít pro senzační reportáž a provádí ji společně s kamarádem fotografem po Římě… Režisér William Wyler vtiskl komedii nenápadnou dokonalost a lehkost. Pod jeho vedením zkušeného a světem protřelého novináře Joea Bradleyho ztělesnil Gregory Peck (Případ Paradinová, Milionová bankovka, Starý gringo, Mys hrůzy). Křehkou, v cizím prostředí poněkud bezradnou princeznu Annu, neodolatelným způsobem ztvárnila Audrey Hepburnová (Snídaně u Tiffanyho, Šaráda), která také za svůj výkon obdržela Oscara. Dalšího Oscara získala Edith Headová (za nejlepší kostýmy pro černobílý film) a scenárista Ian McLellan Hunter za původní scénář, který svým jménem kryl skutečného autora Daltona Trumba, jenž byl na černé listině). (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (858)

genetique 

všechny recenze uživatele

Pôvabná rozprávka, nadnesene uveriteľná, romanticky skromná, humorne detto, a v ktorej u mňa herecky vystúpil na vyšší level Gregory Peck, ospevovaný výkon Audrey Hepburn zostal kdesi v jeho tieni. Dávka naivity mala na mňa spočiatku veľmi negatívne vplyvy, jemné plynutie príbehu a dojemné splynutie postáv to však postupne vynahradilo. 80%. ()

Ony 

všechny recenze uživatele

Vtipná a romantická klasika natočená v nádherném městě i po létech dokáže divy. Těžko by se hledala krásnější dvojice než Gregory Peck a Audrey Hepburn. A opravdu hodně těžko by se hledala romantická komedie s lepším scénářem. Kdyby v tomhle filmu snad přecejen někomu něco chybělo, spolehlivě mu to vynahradí dokonalý závěr. ()

Reklama

Nathalie 

všechny recenze uživatele

Znám křišťálovou studánku a toulky nocí bez spánku, v rytmu věčného města, kam vede každá cesta. Skvost jménem Římské prázdniny, hořkosladký a nevinný, září Audrey a Gregory, v nebesky čisté lovestory. Nejkrásnější pohádka, jakou jsem kdy viděla. Která dívka by nechtěla být princeznou, když Gregory Peck je princem? Proč jsem se nenarodila o pár /desítek/ let dřív?:) _____Scéna z tiskové konference: v jediném vzájemném pohledu se zrcadlí hlubší, dráždivější a jímavější city než ve všech sbírkách poezie, které jsem kdy četla... Ann: I don't know how to say goodbye. I can't think of any words. Joe: Don't try... ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Nestárnoucí hollywoodská klasika. Sentimentální romantický film, v němž dokonce i cynický paparazzi objeví v hloubi sebe esenci gentlemana, setká-li se tváří v tvář s nejsilnějším emočním pohnutím lidské mysli - láskou. Filmová iluze štěstí. Překvapivý nehollywoodský konec, zvláště v intencích tohoto žánru. A Audrey Hepburnová byla skutečně nádherná. Člověk si nemůže vybírat. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Od scény, kdy se "princezna" rozhodla ostříhat, se mi její představitelka - jinak jedna z nejkrásnějších hereček co kdy byly natočeny na kameru - totálně přestala líbit. Prostě jí to více seklo s dlouhými vlasy - s ofinou vypadala téměř jako Hillary Swank ve filmu Kluci nepláčou (hrála tam kluka). Další asi jediné větší minus shledávám ve faktu, že první hodinu mne Prázdniny v Římě bezvadně bavily, ale poté jsem až do konce co pět minut koukal na hodinky a potěšit mne dokázaly jen opravdu vtipné scény jako ústa pravdy nebo polévání kolegy čajem :-). Ale jinak moc fajn: konec překvapil, kamera výborná, herci perfektní... jo a o Gregorym Peckovi jsem si myslel, že je to Cary Grant!!! Shame on me... no ale ještě řekněte, že každý vypadá úplně jinak! ()

Galerie (143)

Zajímavosti (59)

  • Audrey Hepburn (princezna Anna) odmítla několik požadavků studia. Nenechala si zakrýt své nerovné zuby, vytrhat obočí ani vnutit umělá prsa. (Witta)
  • Cary Grant nebol obsadený do úlohy Joea Bradleyho (Gregory Peck), pretože bol pre Audrey Hepburn údajne príliš starý. Dvojica si však spolu zahrala o desať rokov neskôr vo filme Šaráda, kde sa okamžite spriatelili a Cary neskôr tvrdil, že práve s Hepburnovou sa mu najviac páčilo pracovať. (Arsenal83)

Související novinky

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

28.05.2019

Letní filmová škola Uherské Hradiště, která se letos koná v termínu 26. července až 4. srpna, přivítá dva významné představitele česko-slovenské kinematografie – režiséra Hynka Bočana a herce Milana… (více)

Spielberg oživí Cortése

Spielberg oživí Cortése

29.03.2018

Steven Spielberg nám právě dodal sci-fi Ready Player One a v červenci 2020 se od něj dočkáme Indiana Jonese 5. Tím ale jeho dobrodružné vyžití nekončí, zároveň totiž hodlá produkovat seriál o Hernánu… (více)

Reklama

Reklama