Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Herb Brooks byl jmenován trenérem amerického hokejového týmu pro Olympijské hry v Lake Placid v roce 1980. Nastiňuje svůj plán, kdy chce hru postavit na kanadsko-ruském hokejovém stylu, což hned v úvodu vzbuzuje nejistotu. Brooks říká, že tímto způsobem lze porazit i dosud neporazitelné Sověty. Od vedení dostává volnou ruku ve výběru týmu a v tréninkových metodách. Brooks přizve do realizačního týmu jako svého asistenta Craiga Patricka a poté vybírá na kempu v Colorado Springs 26 hráčů z řad amerických universit. Začátky přípravy jsou těžké. Hráči mají mezi sebou nevyřízené účty. První přípravný zápas absolvuje tým v Norsku s místní reprezentací a ten končí remízou. Brooks zuří, nevidí v týmu zápal pro hokej, a tak po zápase nenechá hráče odejít do kabiny, ale dá jim velmi těžké a náročné tréninkové dávky. Hráči tak pochopí, že Lake Placid nebude jen výlet a zábava. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (420)

dobytek 

všechny recenze uživatele

Hokejový zázrak je hodně špatnej sportovní film, ve kterym navíc toho hokeje moc neni, ale neustále se tam kecá o vlastenectví a o bohu. Nemam rád hokej a filmy, kde se dialogy skládaj z vět typu "Bůh žehnej americe. Bůh nám pomáhej. Za jakej hraješ tým, chlapče? Za USA!!!" a podobný kecy, ty úplně nesnášim. Ten film jsem vyloženě přetrpěl a dalo mi to fakt zabrat, abych to vydržel až do konce. No a ten konec byl teda taky úchvatnej. Celej film mi dal asi tolik, jako kdybych si někde našel výsledky hokejovejch utkání na olympiádě 1980. Jedinej důvod, proč tomu nedám odpad, je Kurt Russell, takže 1 hvězdička a to je až až... ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Mám ráda hokej, byla to fantastická sportovní událost, bylo dobré, vidět ten příběh mladičkých hokejistů, kteří dokázali neuvěřitelné, ale nemůžu si pomoct, lepší než průměr ten film nebyl. Patriotismus mi tam vadil opravdu hodně a celý film byl natočen tak nějak ploše. Tichonov si nebyl sice podobný ani trošku, ale ten jeho pohled byl naprosto výstižný. ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Tak to teda jako zásadně nesouhlasím se zdejším vysokým hodnocením. Hokejový zázrak to skutečně byl, ale tenkrát v roce 1980, v tomhle filmu to byl spíš ukecaný debakl. Dialogům jsem nevěřil ani písmenko, nevěřím, že tohle znělo ami kabinou, proslov Kurt Russella by mě spíš uspal než nabudil a vrchol všeho je absolutní minimum hokeje, který se vlastně zmenší jen na klíčový zápas se sbornou. Ovšem tak nasnimaný hokej může udělat jen hajnej Robátko a pak už jen Dan Stoloff. Kamera během zápasu má buď uplně absurdní postavení někde v šestý řade v rohu a nebo zazoomovaní na detail, takže s hokeje si užiješ jedině komentář. Jo a ještě ty záběry, když utočí rusáci jsou často do hlediště. Pokud si libuješ v slzičkové hudbě, kecech a záběrech na helmy, tak si ale pošmákneš. Ještě, že Kurt toho Herba docela dal. ()

Genero 

všechny recenze uživatele

Musí to být opojný pocit, když sklepnete Treťjakovi puk mezi betony, Fetisov vzteky přerazí svoje nářadí o mantinel a Tichonov na střídačce spolkne ukazovátko. Devět tisíc párů rukou tleská, tribuny řvou vaše jméno a cestou z ledu si s klukama dáte give me five. Američani si v Lake Placid prožili svoje Nagano, na pár dní se stali oslavovanějšími než Lincoln i Mickey Mouse a když pak pověsili suspenzory na hřebík, mohli vnoučatům vyprávět, jak tenkrát vypustili tendr Rudé mašině. Je mi jasné, že americký tatík u takového filmu uroní vlasteneckou kroupu. Mě ale tenhle příběh na žádnou emoční centrifugu neposadil a beru to jako normální sportovní film o týmu v prdeli, který po pár motivačních proslovech porazí Rusáky. Jenom s tím velkým plusem, že tady hraje skvělý Kurt Russell a celou dobu chodí v pěkných a elegantních kostkovaných kalhotách a za všech okolností má perfektní účes. Úplný igráček. P.S.: Není mi jasné, proč Viktor Tichonov vypadá jako Běla Lugosi, který právě nadzdvihl víko rakve a shledal, že ho nějaký vtipálek ve spánku přemístil z jeho oblíbené hrobky na zimní stadion. Přitom se tento legendární ruský trenér jak známo podobal zcela jinému představiteli. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Klasický sportovní film o tom jak outsideři porazili proudy vesmírné energie a slavně zvítězili - tentokrát ale kromě práce se skutečnými událostmi pracuje i s kontextem doby. Úvodní titulky stručně rekapitulují klíčové události historie USA v sedmdesátých letech, a snaží se vzbudit dojem osudového významu pro "národní smýšlení". Bohužel to ústí v určité "disneyovsky nevinné" "drobné faktografické posuny", které - aniž bych chtěl nějak snižovat onu skoroneuvěřitelnost porážky tehdy na 95% dokonalosti jedoucí sovětské sborné - ve svém důsledku vytvářejí kolem trenéra Brookse a jeho týmu až poněkud nepatřičnou gloriolu (abychom nechodili daleko, podívejte se do sekce Zajímavosti). Nicméně režisér O'Connor zvládl svou "významnou státní zakázku" více než dobře, protože ačkoliv mu ze střižny dodali víc než dvě hodiny výsledného produktu, nepřijde vám (pokud jste tedy na stejné vlně jako já), že by se cokoliv natahovalo nebo že by to snad bylo nudné. Svoji zásluhu na tom samozřejmě mají herci v hlavních rolích i realističtí univerzitní hokejisté. Jelikož jsem znal reputaci Hokejového Zázraku, čekal jsem kromě přesvědčivých vhledů "do zázemí" i bombastické sekvence ze zápasů. V tomhle ohledu mě celkem nemile překvapilo, že se nekonají žádné vychytávky známé např. z Gólu, a celé je to natočené tak nějak staromódně. Jenže ono je to na druhou stranu pak přehledné, a díky zručné filmařské práci v postprodukci si stejně nemůžete pomoct a poslední čtvrthodinu, věnovanou onomu legendárnímu zápasu, prožíváte skoro jako kdybyste se dívali na přímý přenos. Pokud tedy mám Hokejový Zázrak nějak hodnotit, tak jako film je to rozhodně výborná záležitost, ve které má díky dobovému kontextu svoje místo i ten do očí bijící patriotismus. A maje na paměti tu jeho sportovní část, jsem ochoten tvůrcům odpustit tu systematickou idealizaci...skoro. Sportovních "biopiců" jsem viděl řadu a řadu jich zřejmě ještě zhlédnu, a Miracle je jeden z těch lepších. 80% ()

Galerie (34)

Zajímavosti (22)

  • Kurt Russell se vzdal části svého honoráře, aby mohl 800-1000 hlavý komparz jíst teplé jídlo, namísto svačiny. (HellFire)
  • O roli 20 hokejistů se ucházelo přes 4.000 lidí. (HellFire)
  • Herb Brooks (ve filmu ztvárněný Kurtem Russellem) zemřel těsně před uvedením filmu, a proto film nikdy neviděl. (xxSmoldaxx)

Související novinky

Hugh Jackman a skoky na lyžích

Hugh Jackman a skoky na lyžích

21.01.2015

Sportovních filmů nikdy nebyl nedostatek, jen málo z nich se ale věnuje zimním sportům. Hokejový zázrak, Kokosy na sněhu nebo Sjezdař s Robertem Redfordem teď ale nafasují dalšího celovečerního… (více)

Kurt zase trenérem?

Kurt zase trenérem?

01.02.2005

Poté co Kurt Russell ztvárnil legendárního hokejového trenéra Herba Brookse ve filmu Miracle, asi patrně našel v tomto pro film vděčném řemesle zalíbení. Od hokeje si tentokrát odskočí ke koním ve… (více)

Reklama

Reklama