Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film nezávislého hollywoodského producenta a režiséra Stanleyho Kramera vypráví dramatický a přitom hluboce lidský příběh dvou trestanců, černocha Noaha Cullena a bělocha Johna Jacksona, kteří prchají před zákonem. Cestu k neplánovanému útěku dvojici otevře havárie vězeňského vozu, při níž je pozornost dozorců na chvíli otupena. Bohužel jsou k sobě na každém kroku připoutáni ocelovými pouty. To jim značně komplikuje možnost nalézt dočasný úkryt a rychle uniknout před pronásledovateli do bezpečí. Společný osud Cullenovi a Jacksonovi ale pomáhá překlenout propast rasových předsudků, která je na počátku jejich útěku odděluje a nakonec mezi nimi vytváří nové pouto solidarity a přátelstvÍ… Postavu Noaha Culena ztvárnil Sidney Poitier (Džungle před tabulí, Polní lilie, V žáru noci), úlohu Johna Jacksona představuje Tony Curtis (Někdo to rád horké, Bostonský případ). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (173)

dobytek 

všechny recenze uživatele

Tahle vysoce hodnocená filmová klasika mě dost zklamala. Tony Curtis a Sidney Poitier se spolu pořád broděj přes nějaký močály a snažej se nám sdělit poselství, že "Rasismus je špatný, áno?. Zhruba po hodině jsem myslel, že je konec filmu, protože jsem si fakt nedokázal představit, jak z týhle situace hlavní dvojka vybruslí. Scénárista si s tim hlavu moc nelámal, takže sestoupí doslova "deus ex machina" a můžeme tak sledovat ještě podivnou epizodu se ženskou, která se na první pohled zamiluje do uprchlýho trestance, o kterym neví vůbec nic, ale chce s nim za každou cenu utéct. Pak už jen naivní závěr a THE END. A to ani nepočítám, že jsou ve filmu hodně debilní chyby (sice jsem promočenej na kost, ale vytáhnu z kapsy suchý cigáro a suchý sirky, spadnu do bláta a v dalšim záběru mam čistý oblečení). ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Jistou část života jsem měl matné tušení, že bych mohl být rasistou, ale pak jsem se z tohoto obvinění elegantně vykroutil. Mně totiž vadí pouze šmejdi parazitující na společnosti a je mi vlastně jedno, zda jsou černí, bílí, žlutí či zelení s modrými anténkami. Přesto jsem ke krosovému závodu dua Fešák - Čmoud s nedůslednými pronásledovateli přistupoval spíše s lehkou nedůvěrou. Dvojice s řetězem naštěstí nasadila slušné tempo, jemuž sice neprospěla hromada keců o rasismu ani vzájemné fighty bez zjevného důvodu, ale zase dobrácké pokusy o lynč znuděnými vesničany vůbec nebyly špatné. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Film s veľkým odkazom a peknou myšlienkou, no ktorý toho celkovo zas až tak moc, ako naznačuje hodnotenie, neukázal - príliš schematické, jednoduché, často postrádajúce logiku a reálnejší prístup a herci v hlavných úlohách sa tiež nepretrhli od práce. Tento snímok by som preto určite neoznačil ako dychberúci... ale len skrátka za príjemne strávený filmový čas. Lepší priemer. 65/100 ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Kdybych žil v době vzniku tohoto snímku, neváhal bych s plným hodnocením. Dnes už je pro mě těžké utřít z něj prach a vnímat ho opět v celé své kráse, ale to hlavní co může film stále nabídnout, je úžasně ztvárněné přátelství vynikajícími herci (můj oblíbenec Sidney Poitier výborný jako vždy). Žádná hluchá místa, bezchybné dialogy a charakter hlavních postav činí z Útěku v řetězech poctivou práci. ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Hloupé nezáživné melodrama s jednoduchým příběhem a programem realistických liberálů, které sráží hromada nelogičností. [5,5/10] (Curtleigh, Lomitas) (Čb. /// Produkce: Stanley Kramer /// Scénář: Nedrick Young, Harold Jacob Smith /// Kamera: Sam Leavitt /// Hudba: Ernest Gold /// Oscar: Nedrick Young, Harold Jacob Smith (scénář), Sam Leavitt (kamera) /// Nominace na Oscara: Stanley Kramer (nejlepší film), Stanley Kramer (režie), Tony Curtis (herec), Sidney Poitier (herec), Theodore Bikel (herec ve vedlejší roli), Cara Williams (herečka ve vedlejší roli), Frederic Knudtson (střih) /// MFF v Berlíně: Sidney Poitier (Stříbrný medvěd)) [1001 FILMŮ, KTERÉ MUSÍTE VIDĚT, NEŽ UMŘETE] ()

Galerie (45)

Zajímavosti (10)

  • Veškerá hudba ve filmu pochází z rádia. (džanik)

Související novinky

Zemřel herec Sidney Poitier

Zemřel herec Sidney Poitier

07.01.2022

Dnes přišla smutná zpráva z bahamských ostrovů. Ve věku 94 let zemřel nejstarší herecký držitel Oscara za hlavní roli, floridský rodák Sidney Poitier. Médiím zprávu sdělil přímo bahamský předseda… (více)

Reklama

Reklama