foto

Jiří Krejčík

  • nar. 26.6.1918
    Praha, Čechy, Rakousko-Uhersko
  • zem. 9.8.2013 (95 let)
    Praha, Česko

Zajímavosti o tvůrci (28)

  • Můj Vladimír Pucholt (TV film) (2015)

    - Dokument je posledním dílem režiséra Krejčíka. Filmař však zemřel před jeho dokončením a Krejčíkovi dědicové už další zásahy nepovolili. Česká televize jej proto uvedla tak, jak jej režisér v postprodukci zanechal, tedy bez hudebního aranžmá. (Zdroj: MF DNES). (hippyman)

  • Kawasakiho růže (2009)

    - Původně režisér Hřebejk uvažoval, že by do hlavních rolí obsadil kolegy-režiséry. Váženého profesora měl hrát Jiří Menzel, emigranta Jan Němec a bývalého estébáka Jiří Krejčík. Němec nabídku odmítl okamžitě, Menzel vzápětí, proto Krejčíka už ani neoslovil. (Taninaca)

  • Pelíšky (1999)

    - Při obsazování rolí se nepočítalo, že by ve filmu hrál Jiří Krejčík. Jan Hřebejk toužil aby si scénář, kterým si nebyl moc jistý, Krejčík přečetl. Krejčík po přečtení scénáře režisérovi doporučil, aby příběh po 21. srpnu 1968 skončil. Původně měl totiž děj pokračovat až do sedmdesátých let. (Stocki)

  • Pelíšky (1999)

    - Představiele otce Krause (Jiří Kodet) nemohl režisér Hřebejk dlouho najít. Věděl, že role je jako ušitá pro Jiřího Kodeta, ale před lety spolu točili a nerozešli se v dobrém. Režisér nakonec našel odvahu a Jiřího Kodeta oslovil. Tomu zpočátku role moc nešla, bylo to způsobeno především nově udělanými zuby, které ho bolely a také trochu šišlal. I díky názoru Jiřího Krejčíka ale zůstal režisér trpělivý a Jiří Kodet nakonec ztvárnil jednu ze svých nejlepších rolí. (Stocki)

  • Pelíšky (1999)

    - Věta: „Proletáři všech zemí, vyližte si prdel,“ kterou pronese Jindřich Kraus (Jiří Kodet) nebyla ve scénáři a nenajdeme ji ani v knize "Hovno hoří", volné předloze k filmu. Větu do filmu navrhl režisér Jiří Krejčík, který zde hrál profesora Stárka. Ten ji v osmašedesátém zařval do vrat ruských kasáren. Není to ovšem jeho původní nápad. Heslo vymyslel herec a malíř Josef Hlinomaz, který ho v osmašedesátém namaloval na svůj obraz. (Stocki)

  • Jako jed (1985)

    - Film měl režírovat Jiří Krejčík, ale vedení Barrandova mu to neumožnilo. (Zdroj: Tváře českého filmu (2002)). (ForGump)

  • Slavnosti sněženek (1983)

    - Ve filmu si zahrál i režisér Jiří Krejčík, který ztvárnil nenažrance, co sežral čtyři salámy. (J R C Pecuchet)

  • Božská Ema (1979)

    - Vhodnou představitelku titulní role Krejčík našel ve slovenské herečce bulharského původu Božidaře Turzonovové, kterou si prosadil navzdory námitkám ze strany produkce. Kvůli filmu se Turzonovová musela naučit árie nazpaměť, aby mohla otevírat a zavírat ústa synchronně se zpěvem Gabriely Beňačkové, pouštěným z amplionu. (Zdroj: Letní filmová škola)

  • Případ mrtvých spolužáků (1976)

    - Ve filmu se odkazuje na legendární film Vyšší princip (1960) od Jiřího Krejčíka. V jedné ze scén tento film právě běží v televizi a v jiné scéně je na něj odkazováno během televizní debaty. Oba filmy totiž společné téma a to udavačství a kolaboraci během druhé světové války. (Posheidon)

  • Piknik (1967)

    - Pavel Landovský při natáčení souběžně natáčel také film Jiřího Krejčíka Svatba jako řemen. Protože se však piknik natáčel na Slovensku, Krejčík přesunul jeho scény na noc a Landovský několik nocí po sobě létal ze Slovenska do Čech, kde většinu noci natáčel. Toto pracovní nasazení trvalo tři dny, po kterých se musela udát změna, neboť Landovský byl na pokraji sil. (Weissik)

  • Svatba jako řemen (1967)

    - Jiří Krejčík chtěl, aby roli Jiřího Hrzána ztvárnil Vladimír Pucholt. Pucholt však po přečtení scénáře projevil zájem hrát postavu příslušníka SNB. Režisér mu vyhověl. (Zdroj: Tváře českého filmu (2002)). (ForGump)

  • Čintamani & podvodník (1964)

    - Jako ideálního představitele MUDr. Vitáska navrhla Hugo Haase Jiřímu Krejčíkovi přímo Olga Scheinpflugová. Jiří Krejčík několikrát Hugo Haase ve Vídni navštívil, ale vzhledem k hercově zdravotnímu stavu byl nakonec nucen se svého původního záměru vzdát. Dalším kandidátem byl Jan Pivec, který roli odmítl s tím, že nebude hrát vedlejší roli v něčem, kde hlavní roli hraje čuba. Jiří Krejčík tedy oslovil Karla Högera. Tomu se scénář okamžitě zalíbil a Krejčíkovi na roli kývl. Mezitím však Krejčíkovi volal Pivec. Byl nadšen scénářem a roli chtěl přijmout. Když mu Jiří Krejčík odvětil, že roli už nabídl Högerovi, Pivec opáčil: „Učitelskej? Jak by takovou roli mohl hrát učitelskej" (narážel tím na původní zaměstnání Karla Högera) a pravil, že si to osobně půjde s Högerem vyřídit, ať je Jiří Krejčík bez obav. Jak řízení mezi oběma mistry probíhalo, těžko říct. Jisto je, že roli nakonec získal Vladimír Šmeral. (helianto)

  • Až přijde kocour (1963)

    - Emíliu Vašáryovú (Diana) ešte ako vysokoškoláčku tretieho ročníka odporučil režisérovi Jasnému Jiří Krejčík, ktorý s ňou predtým natáčal film Polnočná omša (1962). (Raccoon.city)

  • Horoucí srdce (1962)

    - Snímek natočený ke 100. výročí úmrtí Boženy Němcové původně připravoval režisér Jiří Krejčík. (Xell)

  • Pozdní láska (TV film) (1962)

    - Dle slov Vladimíra Pucholta mu DAMU nedovolila ve snímku hrát, což byl zákaz pro všechny studenty I.ročníku. Ale pozice režiséra Krejčíka byla tenkrát taková, že řekl, že bez něj točit nebude a Česká televize dala DAMU příkaz, že jej musí uvolnit. (sator)

  • Vyšší princip (1960)

    - František Smolík s viditeľnou nevôľou prijímal občasné režijné pokyny, aby ubral na patetickosti svojho prejavu. Keď režisér Krejčík vzniesol rovnakú požiadavku aj pri natáčaní Malkovho (František Smolík) záverečného prejavu, herec sa už neudržal a dôrazne oponoval, že tak emocionálne vypätý monológ nemôže hovoriť stroho a civilne. (Raccoon.city)

  • Vyšší princip (1960)

    - Povídka zaujala režiséra Krejčíka již v roce 1945, hned poté, jak byla publikovaná v novinách. Filmový scénář vznikal postupně 15 let a byl třikrát přepsán. Nakonec Krejčík přizval ke spolupráci také autora povídky, Jana Drdu. Společně se jim podařilo scénář napsat. (zdeny99)

  • Vyšší princip (1960)

    - Pro hlavní roli ušlechtilého představitele a statečného profesora, studenty přezdívaného "Vyšší princip", původně Jiří Krejčík zvažoval Jindřicha Plachtu. Nakonec však z tohoto sešlo, poněvadž v době, kdy se začal námět natáčet byl už Jindřich Plachta  po smrti. Roli režisér nabídl Františku Smolíkovi, který se svým velmi sugestivním hereckým projevem v této roli proslavil. (Karlos80)

  • Škola otců (1957)

    - Natočit scénář Ivana Kříže Škola otců původně odmítl režisér Jiří Krejčík. Sám Krejčík ale současně doporučil pro režii snímku Ladislava Helgeho, který s Krejčíkem pracoval jako pomocní režisér na filmech Svědomí (1948) a Frona (1954). [Zdroj: 25fps.cz] (Willy Kufalt)

  • Frona (1954)

    - Jiří Krejčík obsadil Hanu Hegerovou do role Frony poté, co ji náhodou potkal na ulici. Oslovil ji, ačkoliv ani netušil, že se jedná o studentku herectví. ,,Zastavil mě na ulici a řekl, že by ho zajímalo, jak vypadám na plátně," vzpomíná herečka. (Zdroj: kniha Hana Hegerová - str. 34, autor Miroslav Graclík). (Willy Kufalt)

<< předchozí 1 2

Režijní filmografie

Filmy

2010 Osudové peníze (TV film)
2005 Slečna Julie (TV film)
2003 Dědictví slečny Innocencie (TV film)
2001 Svatá noc (TV film)
1991 Muž, který neměl důvěru (TV film)
Podnájem na Champs Ellysées (TV film)
1988 Nepočestná (TV film)
1985 Milenci paní Suzanne (TV film)
1984 Prodavač humoru
1982 Babička se zbláznila (TV film)
1981 Povídka malostranská (TV film)
Tichý podnájemník (TV film)
1979 Božská Ema
Silvestr svobodného pána (TV film)
1977 Parádní číslo (TV film)
1976 Cizí člověk (TV film)
Jirka Paličák (TV film)
Pepík (TV film)
1972 Moje první benefice (TV film)
Podezření
1971 Hry lásky šálivé
1970 Psíčci lorda Carltona (TV film)
1967 Pension pro svobodné pány
Svatba jako řemen
1965 Pension pro svobodné pány (TV film)
1964 Čintamani & podvodník
1962 Měšťáci (TV film)
Polnočná omša
Pozdní láska (TV film)
1961 Labyrint srdce
1960 Vyšší princip
1959 Probuzení
Vassa Železnovová (TV film)
1958 Morálka paní Dulské
O věcech nadpřirozených
1957 Liják (TV film)
Slečna Maličevská
1954 Frona
1952 Nad námi svítá
1948 Svědomí
Ves v pohraničí
1947 Týden v tichém domě
1946 Dárek

TV seriály

1961 Hrdinové okamžiku (TV seriál)

Dokumentární

2015 Můj Vladimír Pucholt (TV film)
2011 24 (TV film)
Dlouhý srpen Jiřího Krejčíka (TV film)
2000 Maturita v listopadu
1994 Praha...bude naše?
1946 Důvěrou k míru
Kováci
1944 V hlubinách země
Zdař Bůh, hoši!
1943 Každý na své místo
Naši havíři

Herecká filmografie

Filmy

2009 Pamětnice
1999 Pelíšky
1991 Labyrint
1983 Slavnosti sněženek
1940 Maskovaná milenka

TV seriály

2010 Cukrárna (TV seriál)
Šťastné a veselé (E06)
2004 Josef a Ly (TV seriál)
Banh chung (E07)
Vánoce (E06)
Mikuláš (E05)
další epizody (7)
2002 O ztracené lásce (TV seriál)
1986 Bylo nás šest (TV seriál)
Období zkoušek (E06)
Výhra (E04)

Dokumentární

2015 Herec: Ivan Mistrík (TV film) - a.z.
Magický Činoherní klub (TV seriál)
Můj Vladimír Pucholt (TV film)
2014 Československý filmový zázrak (TV seriál)
2013 Hoteliér
Příběhy slavných (TV seriál)
Tichý komediant (S13E05)
2012 Neviditelná ruka trhu: privatizace Barrandova (studentský film)
2011 24 (TV film)
Dlouhý srpen Jiřího Krejčíka (TV film)
Vzkaz Jiřího Krejčíka
2010 25 ze šedesátých aneb Československá nová vlna
2009 Neobyčejné životy (TV seriál)
Josef Abrhám (S01E11)
Zlatá šedesátá (TV seriál)
2008 Peníze Jiřího Krejčíka
13. komnata (TV seriál)
13. komnata Pavla Landovského (S04E05)
2006 Setkat se s filmem
2005 Pátrání po Ester
2003 Národ sobě aneb České moře v 18 přílivech (TV film)
2002 Vyššie princípy Ivana Mistríka
2001 Chaos (TV film)
2000 Bohemia docta aneb Labyrint světa a lusthauz srdce
Maturita v listopadu
Sametová kocovina
Zdeněk Liška (TV film)
1998 Naše paní Jarmila Kurandová (TV film)
Vyšší principy Jiřího Krejčíka (TV film)
1996 Co dělat?
1993 GEN - Galerie elity národa (TV seriál)

Scenáristická filmografie

Host

TV pořady

2008 Hvězda mého srdce (TV pořad)
Vzkaz (TV pořad)
2005 Všechnopárty (TV pořad)
2002 Tváře českého filmu (TV pořad)
2001 Na kus řeči (TV pořad)
2000 Krásný ztráty (TV pořad)
1999 Banánové rybičky (TV pořad)
1998 Na plovárně (TV pořad)
1997 Úsměvy (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(148)
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace