Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Topmodelka Alison se se svým přítelem právníkem Michaelem nastěhuje do nového domu. Náhle ji začínají přepadávat noční můry a návaly pocitů hrůzy. K těmto jejím stavům nepřispívají ani podivní nájemníci, v čele se slepým a senilním knězem. Záhy začíná přicházet na tajemství jejich nových sousedů. Již několik let nejsou mezi živými. Alison začíná pátrat po tom, proč ona a zrovna v tomto domě se dostala do této absurdní situace. (Chatterer)

(více)

Recenze (76)

misterz 

všechny recenze uživatele

Ukážkový príklad dokonalého mysteriózneho hororu so všetkým čo k tomu patrí. Je tu všetko, čo v tomto hororovom subžánri zbožňujem. Dejová linka je zaujímavá a baví od začiatku do konca, dokonca si s divákom v určitých pasážach pekne pohráva a evokuje rôzne možnosti výkladu, pričom konečné rozpletanie príbehu mi prišlo mimoriadne zaujímavé. Ďalej tu je výborný casting, vrátane vedľajších úloh, kde nechýbajú také zvučné mená ako Walken, Goldblum, Eli Walach... Hlavná hrdinka vo svojej postave ani raz nezaváhala (na dôvažok bola aj mimoriadne pekná), všetok ten jej strach a zúfalstvo som jej zožral aj s navijakom. Ale to najhlavnejšie a najlepšie je bezpochyby atmosféra - v tomto smere je film jedna veľká pochúťka, ktorá v niektorých scénach narástla do takých výšin, že som bol ako hypnotizovaný, pričom nezostalo nič iné, len si pôžitkársky vychutnať tento filmový zázrak. Trocha som sa bál konca, aby sa to zas nejak na poslednú chvíľu nepokazilo a aby z toho nebola nejaká konina, ale nie... moje obavy boli totálne zbytočné, pretože koniec, páni, bolo niečo nevídané, po všetkých stránkach geniálna záležitosť. Ani nebudem konkretizovať aby som nespoiloval. Ľudia v tom čase museli padať zo stoličiek :). Jednoznačne odporúčam, všade a všetkým. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Sedemdesiatkový horor so zaujímavo prepracovanou mytológiou a hutnou atmosférou. Tá je dosiahnutá predovšetkým výberom lokácií. Úžasný byt v New Yorku s nádherným výhľadom na Central park v kontraste s jedným z najstrašidelnejších domov v hororovej histórii. V tomto baráčiku, ktorý stráži z vrchného poschodia slepý predstaviteľ cirkvi, by som sa bál prechádzať aj cez deň. Prvá Alisinina nočná prechádzka po dome dá skutočne zabrať a nasleduje šok, ale je podaný trochu iným spôsobom než lacné ľakačky známe z dnešných hororov. Naopak finále, síce s vydarenými maskami, dnes až tak veľa hrôzy nevyvolá, ale užijete si práve tú dobovú prácu so žánrovými proprietami. A takmer všetko je nám tu vysvetlené a skvele vypointované. ()

Reklama

Visáč 

všechny recenze uživatele

Obklopiť Chrisa Sarandona a Cristinu Raines profíkmi kalibru Burgessa Mereditha, Avy Gardner či Eliho Wallacha nebol zrovna najlepší nápad. Kvalitatívny nepomer ich hereckých výkonov je do očí bijúci rovnako ako fakt, že to celé režíroval Angličan. Má to taký ten mierne suchý britský feel, ktorému by občas pomohlo pekne po americku (alebo po polansku, že ano) pritlačiť na pílu. Zjavné negatíva vyvažuje strihačská práca Terryho Rawlingsa, zvrhlá lesba v podaní Warholovej superstar Sylvie Miles a zopár drsnejších momentov. ()

Seabeast 

všechny recenze uživatele

Rozhodně jedna ze zapomenutých perel z konce 70.let! Sentinel je přesně onen typ hororu, který velmi pomalu a pečlivě nabaluje zlověstnou atmosféru, která graduje ke kulervoucímu finále! Krásná a překrásná Cristina Raines v roli topmodelky postupně upadá do víru halucinací a děsu, aby postupně odhalila tajemství a podivné okolnosti dějící se v pohádkově zařízeném bytu. Zkrátka se jedná o příběh ve kterém se v průběhu začnou vynořovat čím dál podivnější situace a vše nasvědčuje tomu, že něco s bytem a nájemníky není v pořádku. Dnešnímu divákovi možná některé situace vyčarují lehké úsměvy, ale tyhle dobové šmakulády mi spíše navozují slast, která je u těchto starších snímků převelice kouzelná. Kupodivu zde narazíte také na herecký výžblebt od populárního Jeffa Goldbluma, který byl na počátku své kariéry a také fogyho kung-fu legendy Davida Carradine, vlastním jménen John. Ale to spíš jen tak pro zajímavost. Sentinel jsem sice v krátkém horizontu viděl dvakrát a je pravda, že napodruhé jsem se tolik nebavil jako prvně, přesto ho mile rád nechám nadhodnocený v plném počtu, protože si takové ocenění plně zasluhuje. Mystery-atmo-hororo-žrouti do něj! ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Fascinující mysteriozní příběh, který trochu připomíná Rosemaryno děťátko, jenže je zde podstatný rozdíl - hlavní postavu si síly temna nevybraly jako budoucí matku znovuzrozeného Satana. Zpočátku příběh pomalu plyne, výborná kamera snímá obrazy každodenního života za doprovodu skvělé hudby (Gil Melle) a vůbec se nezdá, že by mělo dojít k dramatickému zvratu. Napětí ve vzduchu však houstne a brzy je jasné, že půjde do tuhého. Má Alison halucinace, sny a nebo je to vše pravda? Co skrývá tajemný dům v zeleném kabátu a kdo jsou jeho obyvatelé? Skvělé finále uzavře snímek, který má i po letech úžasnou atmosféru. Výborné masky přesouvají film do hororové škatulky a poslední záběr vyvolá spousty otázek... ()

Galerie (83)

Zajímavosti (5)

  • Ako skladateľ hudby bol pôvodne zvažovaný John Williams, napokon ju skomponoval Gil Melle. (bergCA)
  • Krátko po uvedení filmu režisér Winner prezradil, že mnohé z deformovaných osôb vo finále boli v skutočnosti ľudia s telesným postihnutím a abnormalitami, ktorých obsadil z nemocníc a rôznych cirkusov či karnevalov. (Sunwheel)

Reklama

Reklama