Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Osem rokov o ňom nikto nič nepočul. A keď sa vrátil, nikto mu neveril. Na druhej strane, jeho dobrodružné cesty do krajiny Liliputánov sú dodnes neprekonané. Príbeh, ktorý Guliver rozpovedal, prežil až dodnes a tento film je toho dôkazom. Ohromujúce filmové spracovanie podľa románu Jonathana Swifta s hviezdnym hereckým obsadením... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (24)

monolog 

všechny recenze uživatele

Jonathan Swift napsal svýho Gullivera jako obrovskou satiru na lidi a vůbec tehdejší společnost. A co platilo tehdy, platí i dnes. A do filmu se jim povedlo přenést právě ten úžasný prvek satiričnosti a humornosti knížky. To, co má v sobě třeba pan Bean. Takovou tu naivitu velkého dítěte, přesto ale jistou úskočnost a sobectví. Všimněte si dobře, jak Lemuel vypráví těm cizincům o své (naší) zemi. Jak jim vysvětluje třeba soudnictví nebo odívání a tak. To je naprosto k popukání, protože to vysvětluje s takovou naivitou, že prosě nemůže ironizovat ani kritizovat to. On to obhajuje, ale ty obhajoby vyznívají ještě mnohem hůř, než kdyby se na to vybodl. Co se mě týká, jde o nejlepší zpracování Gullivera, jaký znám, přestože konec je dost jinej od předlohy. Ale je to tak zábavný a akční a humorný, s dobrou výpravou i triky a výtečným představitelem titulní role, že je škoda, že to nebylo v kině. A taky oceňuju, že je tu celá jeho cesta po Brobdingnagu, Laputě i ostatních zemích, kterými Lemuel Gulliver prošel. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Jediná filmová adaptace Swiftova románu, která ho pojímá v celé šíři. Nejenom divácky vděčnou Liliputánii, ale i zbytek románu - zemi obrů, mudrců atd. To se musí ocenit. Ted Danson jako Gulliver je v pohodě, triky vzhledem k rozpočtu jsou na vysoké úrovni. Ačkoliv se děj nevyhne několika tradičním hollywoodským schématům, hlavně v závěru, jde o vkusnou podívanou. ()

Reklama

Marigold 

všechny recenze uživatele

Dost dobrý špektákl, který sice zredukoval myšlenkový potenciál Swiftova veledíla na nutné minimum, nicméně co ubral duchu, přidal formě – opravdu se je na co dívat a výtečný Ted Danson v hlavní roli dokáže evokovat sympatie k postavě osudem a různými živly zmítaného doktora Gullivera. Navíc i těch pár stěžejních myšlének scénárista Simon Moore zachovati ráčil. Náramně jsem se bavil, což se mi u televizních "výpravných" snímků stává zřídka. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Myslel jsem, že to bude jen další obyčejná adaptace. A jasně, ona vlastně je, protože dostanete to, co od "Gulliverových cest" očekáváte, ale přece jen je to ještě trochu hlubší v tom, jak se prolíná Gulliverova minulost se současností, kdy se snaží s událostmi vyrovnat. Herecké obsazení film ještě pěkně koření. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Swiftovo veledílo zneuctěno. Bohužel jsem knihu četl, tudíž se neubráním srovnávání. Nemohl jsem si nepovšimnout nosného příběhu celého filmu, který v knize vůbec nebyl. Taková ta myšlenka, kterou jsem pociťoval v knize ve filmu docela úplně chyběla. Místo podstatných pasáží z Gulliverových cest byl do filmu vehementně cpán blbý s knihou nekorespondující příběh, který vyznění hlubší myšlenky bránil. Samotný způsob jak se Lemuel Gulliver na jednotlivé ostrovy dostal byl ve filmu diametrálně odlišný od knihy. Spousta pasáží byla tedy totálně smyšlená. Myslím, že se kniha, kterou přečtete asi za 5 hodin rozhodně do 3 hodin dala nacpat nějakým lepším způosbem, který by se s ní v tolika ohledech nerozcházel. Hrozně mi vadily filmové efekty. Lidská fantazie prostě sahá dál než filmařské efekty v roce 1996, tudíž vážně myšlenému dílu přidávaly výrazně na směšnosti. S přihlédnutí na totálně otravný slovenský dabing, ve kterém jsem film zhlédl si nedovolím dát odpad. Jestli chcete poznat Gulliverovy cesty, tak raději obětujte 2 až 3 hodiny navíc a sáhněte po knize. * ()

Galerie (31)

Zajímavosti (2)

  • První filmová verze románu Jonathana Swifta z roku 1726, ve kterém jsou znázorněny všechny čtyři knižní díly. (ČSFD)

Reklama

Reklama