foto

Thandie Newton

  • nar. 6.11.1972 (44 let)
    Lusaka, Zambie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Thandie Newton (pravým jménem Tan-Dee Newton) se narodila do harmonického vztahu britského otce a zimbabwské matky v Londýně roku 1972. Po jejím narození se rodina přestěhovala do Zambie, kde žily pět let, ale politický neklid v zemi nakonec rozhodl o návratu do Velké Británie. Thandie zde už od svých jedenácti začala navštěvovat prestižní Arts Educational School, kde jejími učitelkami byly třeba Julie Andrewsová nebo Jane Seymourová.

První zkušenosti získala ve filmech MLADÍ AMERIČANÉ a INTERVIEW S UPÍREM. V roli doktorky se nám ukázala v seriálu POHOTOVOST. O svých hereckých kvalitách nás přesvědčila, ale až ve filmu Bernarda Bertolucciho OBLEŽENÍ. Většina diváků si jí nejspíš pamatuje jako parťačku Toma Cruise z MISSION: IMPOSSIBLE 2. Po tomto natáčení se provdala za scénáristu Olivera Parkera, kterému porodila dcery Ripley (2000) a Nico (2004). V její kariéře poté nastal zlom s filmem CRASH, za který byla nominovaná na cenu Bafta a spoustu jiných.

Pozitivní ovace sklidil i její snímek ŠTĚSTÍ NA DOSAH, kde sekundovala Willu Smithovi. Za největší chybu své herecké kariéry, ale považuje komedii NORBIT s Eddiem Murphym. Nejlépe ovšem nedopadla ani sci-fi RIDDICK: KRONIKA TEMNA, která u diváků propadla. Thandie si z neúspěchů nic neděla a už teď má rozpracované tři filmy. Kromě toho, že je to dobrá herečka se také pravidelně umísťuje v anketách o nejkrásnější ženy světa.

Jan "Reiniš" Bodnár

Herecká filmografie

Filmy

2018 Gringo
The Death and Life of John F. Donovan
Untitled Han Solo Star Wars Anthology Film
2013 Half of a Yellow Sun
2012 Good Deeds
2011 Retreat
2010 For Colored Girls
Huge
Vanishing on 7th Street
2009 Letter, The
2012
2008 Jak se zbavit přátel a zůstat úplně sám
RocknRolla
W.
2007 Maraton lásky
Norbit
2006 Štěstí na dosah
2004 Crash
Riddick: Kronika temna
2003 Hráči
2002 Pravda o Charliem
2000 It Was an Accident
Mission: Impossible II
1998 Milovaná
Obležení
1997 Za branami pekla
1996 Muž v hlavní roli
Zdá se, že... (TV film)
1995 Dobrodružství Augusta Kinga
Jefferson v Paříži
1994 Interview s upírem
Loaded
1993 Mladí Američané
1991 Flirtování
Pirát Prince (TV film)

TV seriály

2018 Westworld (TV seriál)
Journey Into Night (S02E01)
2017 Line of Duty (TV seriál)
Episode 6 (S04E06)
Episode 5 (S04E05)
Episode 4 (S04E04)
další epizody (6)
2016 Westworld (TV seriál)
The Bicameral Mind (S01E10)
The Well-Tempered Clavier (S01E09)
Trace Decay (S01E08)
další epizody (10)
2015 The Slap (TV seriál)
2013 Darebák (TV seriál)
2009 Pohotovost (TV seriál)
Všechno jednou skončí (S15E22)
2005 Americký táta (TV seriál)

Dokumentární

2011 Prophet, The
2007 Live Earth (koncert)
2000 Behind the Mission: The Making of 'M:I-2'
1999 The Directors (TV seriál)
1992 HBO First Look (TV seriál)

TV pořady

2015 The Late Show with Stephen Colbert (TV pořad)
2009 BAFTA Film Awards 2009 (TV pořad)
2005 Noční Show Craiga Fergusona (TV pořad)
2003 Jimmy Kimmel Live! (TV pořad)
2001 Friday Night with Jonathan Ross (TV pořad)
1997 The View (TV pořad)
1996 Show Rosie O'Donnellové (TV pořad)
1990 The Word (TV pořad)
1988 This Morning (TV pořad)
1986 Oprah show (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace