Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Animovaný
  • Drama
  • Komedie
  • Sci-Fi

Recenze (33)

plakát

Nimona (2023) 

"Šemíka ne!" :D😃 Kdo by to byl řekl, že spojení fantasy a scifi bude fungovat. Hodně humoru pro dospělé. Kreativita tekla proudem.

plakát

Blue Beetle (2023) 

Blue Beetle aneb takový náš „Modrý brouk hovnivál“ z #DCU🔵🐞 Jedná se o hezkou kuličku, která je složená z akce, humoru, klišé, CGI a citátů o rodině. Film o původu tohoto modrého techno-hmyzího superhrdiny by měl ambicióznější cíle a o poznání větší úspěch, kdyby se vložil do rukou výrazně schopnějším lidem. 🙌 Snímek totiž na všech rovinách funguje velmi průměrně. Je to zábava? V případě, že chcete na 2 hodiny úplně vypnout, ano. 🍿 👥 Měl jsem si dělat čárky pokaždé, když zaznělo slovo ,,rodina”. Ale asi by mi nestačil papír, jelikož to bylo mnohokrát. Avšak dělal jsem si čárky vždy, když jsem se o nějakou postavu skutečně bál. A víte, kolik mám čárek? Ani jednu. 😄 Suma sumárum, dá se to. Do kina bych však podruhé asi nešel. I když v IMAXu byl pohled na úvodní vesmírnou sekvenci očím lahodící. S kamarády či rodinou na 6/10.

plakát

Flash (2023) 

Už od prvních minut poznáte, že se film bude líbit. Úvodní akční sekvence představuje v tom nejlepším světle jak Flashe, tak Batmana v podání Bena Afflecka, navíc oba v dosud neviděném a velmi stylovém obleku. Divákovu oku také pomáhá lépe se vcítit do hlavní postavy barevný filtr obrazu, který se použije vždy, když je obraz zpomalený a vnímán z Barryho perspektivy Doba klasických komiksových kostýmů a multiversa je tady a Flash je navíc pomyslným důstojným zakončením desetiletého propojeného filmového vesmíru DCEU. Ještě nás čeká pokračování Aquamana a Blue Beetle a pak už kompletní restart v rukou Jamese Gunna.

plakát

Spider-Man: Napříč paralelními světy (2023) 

Dokonalost. Slovy dokonalost. Až se opravdu nechce věřit, že ze studia Sony vyleze Morbius, a pak tohle. I na docela nezvykle dlouhý animovaný snímek (140 minut) je tempo velice rychlé – až zběsilé – a uteče to jako voda. Animace je zde využitá na 120 % a ve filmu není jediné odfláknuté místo. Scény se dokonce vybarvují podle toho, co zrovna postavy cítí. Je to ještě více „oživlý komiks” než první díl. A těch Easter eggů, pane bože, člověk na jedno zhlédnutí všechny ani nepobere. Je to opravdu perfektně vybudované a vystavěné od začátku až do konce. V samém závěru mi opravdu spadla brada. Ať se na film čeká roky, jen ať není jako ze stoky. Nemám moc co kritizovat. 11/10

plakát

Strážci Galaxie: Volume 3 (2023) 

Celkově je film velmi dojemným zakončením příběhu všech postav a pravděpodobně se tak jedná o završení nejlepší trilogie v rámci MCU. Snad mohu prozradit, že nejedna slzička ukápla. Dvou a půl hodinová stopáž utekla docela rychle, přestože mám pocit, že druhé dějství mohlo být lehce zkrouhnuto. Samotné titulky byly také emocionálním zážitkem, přičemž se můžete těšit na dvě potitulkové scény. Závěrem už snad jen slovy klasika: Já jsem Groot.

plakát

Ant-Man a Wasp: Quantumania (2023) 

Do Kvantové říše se dostáváme hned na začátku a strávíme tam v podstatě celý film, kromě prvních a posledních pěti až deseti minut. Vizuálně si tvůrci vyhráli docela dost. Některé druhy flóry připomínají něco jako houby, fauna a obyvatelstvo jsou vcelku „slizké“, a je to zkrátka celé velice kreativní a uspokojující pro divákovo oko. Nebál bych se přirovnat nápaditost designu některých tvorů například k druhému Avatarovi. První záběry filmu jsou klasicky více dramatické, ale pak už se dostáváme k vtipné rekapitulaci dosavadního příběhu Scotta Langa. Režisér Peyton Reed má s postavou dlouholeté zkušenosti a jeho rukopis je na filmu znatelný. Během pár minut představí hlavní figury příběhu neznalému divákovi a tomu zasvěcenému je zase připomene. Máme zde i napůl novou postavu, respektive nově obsazenou, a to Cassie Langovou. Vztahy mezi postavami jsou okamžitě precizně ukázány, jako když se rozdají karty. Ukazuje se, že stále zde existují nějaká tajemství, a to nikdy nevěstí nic dobrého. Nebudeme zacházet do detaiů kvůli spoilerům, ale zkrátka se Jannet se svou rodinou nepodělila o všechny zážitky z Kvantové říše. Člověk už by opravdu řekl, že v MCU je vše prozkoumáno, ale hloubkový pohled do Kvantové říše dokazuje opak. Jak zaznělo přímo ve filmu, jedná se o skrytý vesmír mimo prostor a čas. Trochu vycucané z prstu však bylo řešení, jak lidé porozumí místním (tím že polknou něčí hlen). Pokud od toho divák očekává vážnější film, což je u Ant-Mana dost naivní představa, ač trailery se tvářili dost seriózně, tak nedostane co očekával. Avšak nebude ani zklamán. Jedná se o řekněme šablonovitý, místy prvoplánový příběh, který je ovšem funkční po všech směrech. Tempíčko je svižné, moc nezpomaluje, stopáž tak akorát, a byl jsem skutečně rád, že se jedná o oddechový snímek, u kterého se nemusí příliš přemýšlet (kino jsem navštívil s mírnou bolestí hlavy a 3D tomu dvakrát neprospělo). Některé vtípky lze předvídat na míle dopředu. Co se týče závěrečného souboje, kdy je u Marvelu zvykem obří CGI bordel, tak zde si vystačili s pěstním soubojem, což fungovalo mnohem lépe. Bylo to osobnější a brutálnější. Herecké výkony byli bez problémů uvěřitelné. Paul Rudd má za ta léta svou postavu podchycenou skvěle. Totéž platí o zbytku našich hrdinů. Cením, že trochu více prostoru dostala Michelle Pfeiffer. Přeci jen má o jeden mravenčí film méně, než ostatní. Odkazy na Schredingera a mravenčí spolupráci byly nejzajímavější a nejnápaditější část filmu. Lehce matoucí byla postava Kanga Dobyvatele, u které člověk s jistotou neví, zda je to stejná postava jako ze seriálu Loki nebo se jedná o jiného varianta. Je zde návaznost na Lokiho? Ano. Je třeba k pochopení vidět Lokiho? Ne.

plakát

Black Panther: Wakanda nechť žije (2022) 

V pořadí 30. film MCU i bez Chadwicka funguje. Asi pro nikoho není překvapením, že herec Chadwick Boseman již není mezi námi a tvůrci měli nelehký úkol kompletně přepsat scénář. A vcelku se jim to povedlo.Téma smrti je zde přítomné v průběhu celé dvou a půl hodinové stopáže, důsledkem čehož se jedná o výrazně vážnější tón filmu. Délka však není problém, spíše příliš mnoho dalších příběhových linek. Máme zde totiž zástupy postav z prvního dílu a k tomu se nám musí představit postavy nové. Jo toho tedy poměrně dost, ale přeplácaným bych snímek určitě nenazval. Výkony stojí a padají na třech lidech: Letitia Wright (princezna Shuri), Tenoch Huerta (Namor) a Angela Bassett (královna Ramonda). A dohromady to táhnou dobře. Kdyby však film stál čistě na Wrightové, asi by příběh nedosáhl stejného výsledku. Ryan Coogler měl velmi těžký úkol natočit plnohodnotné pokračování bez hlavní postavy. I přes všechny komplikace,se mu podařilo úctyhodné dílo, které takříkajíc ,,má koule”. Ludwig Göransson opět ukázal, že má talent. Jeho hudba zdobila už první díl Black Panthera. Akce je tuméně, než dialogů. Oboje jsou ovšem obstojné a akce zůstává dravá a napínavá. O Namorovi se dozvíme vše podstatné až zhruba v polovině snímku. I přesto jej chápeme a není to jen tuctový, prvoplánový a jednorázový padouch. Je to lepší než jednička? Buďme upřímní, bez Chadwicka jen těžko. Samotný Black Panther se vrátí až na samotném konci. A též si na konci společně se Shuri divák projde jakousi katarzí a dá zbohem jak postavě T’Chally, tak jejímu představiteli. S otevřenou pusou a pocitem, že to musím okamžitě vidět znovu jsem sice neodcházel, ovšem hřejivý a uspokojivý pocit se dostavil. 🖤

plakát

Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství (2022) 

Začátek filmu nás vrhne rovnou do akce, která je u Marvelovek nezbytná. Až později se dozvídáme o podstatě problému a skrze svižné dialogy se nám dostává vysvětlení i informace o postavách a jejich vnitřních prožitcích. Byl splněn příslib temnější a hororověji laděné marvelovky, nicméně humoru je zde opět dostatek. Zkrátka tísnivou atmosféru tu místy najdete, ale jde vyloženě o několik menších lekaček/jumpscarů. Herecké výkony Benedicta Cumberbatche, Elizabeth Olsen či Rachel McAdams jsou vynikající a bez problémů zvládají zahrát více verzí sebe sama. Benedict Wong či Xochitl Gomez nejsou pozadu. Režie Sama Raimiho je od dob Spider-Manů stále pozoruhodná. Nechybí cameo Bruce Campbella. Hudba Dannyho Elfmana je nepřekonatelná.

plakát

Shang-Chi a legenda o deseti prstenech (2021) 

V pořadí už 25. film spadající do MCU. Film obsahuje od všeho trošku, čili každý si zde najde to své. Celkově spadá hlavně do žánru akční fantasy, jsou zde však i prvky sci-fi či místy romantická atmosféra. Návaznost a odkazy na předešlé filmy jsou už samozřejmostí. Antagonista Manadrin, pravým jménem Xu Wenwu, je velmi lidský a člověk s ním v průběhu filmu soucítí a chápe jeho motivaci. Slavný hongkongský herec Tony Leung Chiu-wai se role ujal se ctí. Totéž platí o kanaďanovi Simu Liu, představiteli hlavního hrdiny Shang-Chiho. Jedná se o sympaťáka, který si může připsat plusové body za dělání většiny jeho kaskadérských kousků osobně. Awkwafina se jako Katy postarala hlavně o uvolnění atmosféry, i tak dala své postavě určitou hloubku. Co se bojových sekvencí týče, tak choreografie je od dob druhého Kapitána Ameriky asi nejpropracovanější a nejrychlejší. Některé souboje jsou skoro až kombinovány s tancem. A když došlo na bitky s užitím prstenů, bylo to ještě zajímavější. Dostali jsme nejen díky tomu vhled do čínské kultury a tradic. Podobně, jako tomu bylo u Black Pantera a africké kultury nebo u Wolverina a Japonska. Tempo je příjemně svižné. Režisér Destin Daniel Cretton scénář i herce parádně ukočíroval a styl vyprávění příběhu je i přes postupné flashbackové odhalování minulosti plynulý a jede jako po másle.

plakát

She-Hulk: Neuvěřitelná právnička - Zelená panenka, v těsných džínách roštěnka (2022) (epizoda) 

Na konci předešlé epizody jsme se totiž dozvěděli, že Titania zažalovala She-Hulk pro neoprávněné užívání tohoto jména. Právě tady se zužitkovali nápadníci She-Hulk z minula. Ti potvrdili, že se Jenn označovala za She-Hulk dříve, než si jméno Titania patentovala. Nevím, jestli by to u reálného soudu obstálo, ale budiž. Když už se těch 30 minut chýlilo ke konci, mohlo oko diváka spatřit něco, na co všichni čekáme – žlutou masku Daredevila!