Reklama

Reklama

Na kometě

  • angličtina On the Comet

Obsahy(1)

Poslední z trikových hraných filmů Karla Zemana, které vizuálně vycházely ze starobylých rytin provázejících romány Julese Verna. Tentokrát příběh začíná na zapadlém místě kterési francouzské kolonie, které od zemského povrchu odloupla obrovská kometa a vyvrhla do vesmíru. Ale i tam pokračují malicherné spory, řevnivost i přípravy k povstání... Režisér tu dospěl k výrazné komediální nadsázce, ke karikatuře nejrůznějších úředníků a vojáků, když již odmítal řešit jakékoli "nadčasové" záležitosti. Je to poslední film, v jehož titulcích směl být jako scenárista uveden Jan Procházka. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (186)

zette 

všechny recenze uživatele

Karla Zemana obdivuji, za jeho vytvarne citeni a odvahu tvorit, ve sve dobe tolik odvazne filmy. Mam ale radeji jeho animovane filmy. Na komete je pro me trochu zklamani. Na svoji skromnou metraz je dej dosti natahovany, satira na kolonizatory a touhu po moci to vsak vystihlo dobre. Zklamani jsou pro me tez herci, zadne mimoradne vykony. Efekty me bavily a animace take dobra. Zatim ale nejslabsi Zemanuv film, ktery jsem videl. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Trošku moc přefantazírované, hrozně to přeskakovalo v ději (to byl asi nejhorší průser tohohle filmu) a tentokrát mě to i dost nudilo, ale jinak je to klasickej Zeman se všemi jeho klady i zápory. Ale jako respekt. Vyrobit film z takhle ujeté předlohy, to vyžaduje odvahu, um a brambory. Vlastně brambory ani ne. ()

Reklama

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Výnimočný český režisér Karel Zeman sa pri tomto svojom sci-fi snímku inšpiroval románom "Hector Servadac" od francúzskeho spisovateľa Julesa Vernea. Avšak fimová verzia je od tej literárnej hodne odlišná. V podstate len preberá hlavnú myšlienku. Čiže odtrhnutie kusa Zeme a niekoľkých pozemšťanou neznámou kométou, ktorá preletela v jej blízkosti. Musím priznať, že oveľa viacej sa mi páčila knižná predloha ako samotný film. Nie som spokojný ani s hereckým obsadením ústrednej dvojice. Emil Hortváth ml. a Magda Vášáryová sa mi nejavili ako sympatický párik. Vôbec to medzi nimi neiskrilo. Mám rád Zemanove filmy, ale v tomto prípade doporučujem radšej siahnúť po Verneho románe. *** ()

PogoJoe 

všechny recenze uživatele

3.4 || Typické pro filmy Karla Zemana - vizálně velice zajímavé, osobité až fascinující, dějově spíše nudné, triviální a nezajímavé. Líbil se mi nápad s "hrncovými zbraněmi" - to jsem se prostě musel smát a kroutit hlavou. Také herci jsou tu výborní, ale jinak mě to moc nebavilo, i když jsem rád, že jsem to viděl. ()

charlie_ando 

všechny recenze uživatele

Karel Zeman jako vždy skvěle kombinuje exteriéry s trikovými scénami a samozřejmě nechybí kouzelná hra barev. Grafické pojetí je jako ze starých zažloutlých pohlednic z dalekých cest. Povedenou hudbu složil Luboš Fišer a zvlášť ústřední téma je přímo chytlavé. Snový příběh nás zavede do roku 1888 do tajemné africké země podmaněné evropskou koloniální mocí. Zápletkou je katastrofa vesmírných rozměrů respektive blízký průlet tajuplné komety jejíž silná gravitace vtáhne orientální město a hrdiny na svůj povrch. Příběh je zalidněn spoustou zajímavých figurek. Hlavním hrdinou je francouzský poručík Servadac (Emil Horváth ml.), který bojuje o srdce krásné Angeliky (Magda Vášáryová) jenž byla unesena zrádným španělským konzulem (Čestmír Řanda), aby jí použil jako úplatek pro šejka (Josef Větrovec) jehož podněcuje k povstání. Vlasatice připraví svým novým obyvatelům mnohá překvapení. Zvlášť objevení prehistorických ještěrů nebo gigantického mořského hada ne nepodobných Godzille nebo další blízké vesmírné průlety udělají hrdinům nejednu vrásku. Z trosečníků vesmíru se postupem času stávají vesmírní občané a dějem se vine utopická myšlenka o světomíru. V pozadí vyprávění je cítit strach z nenapravitelné násilné přirozenosti našeho světa. Poetická pastva pro oči i uši, která má duši. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (12)

  • Dinosauři, kteří jsou ve filmu vidět, vypadají jako: Apatosaurus, Tyranosaurus, Rhamphorhynchus, Dimetrodon, Styracosaurus a Pteranodon. (Jan.Kanak)

Reklama

Reklama