Reklama

Reklama

Na kometě

  • angličtina On the Comet

Obsahy(1)

Poslední z trikových hraných filmů Karla Zemana, které vizuálně vycházely ze starobylých rytin provázejících romány Julese Verna. Tentokrát příběh začíná na zapadlém místě kterési francouzské kolonie, které od zemského povrchu odloupla obrovská kometa a vyvrhla do vesmíru. Ale i tam pokračují malicherné spory, řevnivost i přípravy k povstání... Režisér tu dospěl k výrazné komediální nadsázce, ke karikatuře nejrůznějších úředníků a vojáků, když již odmítal řešit jakékoli "nadčasové" záležitosti. Je to poslední film, v jehož titulcích směl být jako scenárista uveden Jan Procházka. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (186)

Lima 

všechny recenze uživatele

Pravda, dějově je to trochu utahané, ale nudit se nebudete, pokud se necháte unášet Zemanovou fantazií a vizionářstvím. Technická a triková stránka filmu je jednoduše ohromující (v rámci možností). Vzhledem k době, kdy film vznikl a podmínkám, ve kterých se točil, člověk musí jenom smeknout. Tady jdou prostě všechny ostatní výtky stranou a my, filmoví fandové, jásejme za génia jménem Karel Zeman. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Dobře si uvědomuji, jak jsem byl tehdy nevděčný. Ten film je srovnatelný s předchozími páně Zemanovými opusy, ale tehdy si zmlsaný našinec při všech těch tricích říkal: " No, to už jsem přece viděl." Ba právě, to si tenkrát našinec na počátku let sedmdesátých po Cestě do pravěku, Baronovi Prášilovi, Bláznově kronice, Ukradené vzducholodi a Vynálezu zkázy neuvědomoval, že nejde o standart, ale o milost. Nyní tento film vyniká více než v době svého vzniku. Vysoce kvalitní podívaná, rozlučení K. Zemana s jednou etapou jeho tvorby. Magdě Vašáryové to ale fakt slušelo. ()

Reklama

joker.george 

všechny recenze uživatele

Na vždy vypiplaný a nestárnoucí styl Karla Zemana se zde klade ještě větší důraz než obvykle a jednoduše je veliká radost se na film dívat. A nemohl jsem se zbavit dojmu, že je dějová kostra značně nadsazené, ironizující a úmyslně zavádějící, a tak mě potěšilo, když mi dal závěr za pravdu. Ale minimálně ještě jednou musím zmínit ten propracovaný Zemanův fikční svět, který mě pokaždé ohromí. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Příběh z družinových představení mého dětství prozrazuje Brdečkovu scénáristickou absenci a při oslabení prášilovského poselství a výrazných hlavních postav se musí spoléhat na herecké výkony a jemnost milostného citu. Naštěstí je tu ještě trikové kouzlení a planetární magie, která kdysi na plátně působila s hudebním doprovodem velkolepě. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Nemůžu se rozhodnout mezi *** a ****. Nakonec se přikloním ke čtyřem z několika důvodů. 1. Skvělá sestava herců a jejich výborné výkony. 2. Doba ve které tento příběh J. Verne napsal a K. Zeman natočil. 3. Úžasný humor a nadsázka. Oproti tomu však stojí moje materialistické založení, které (a navíc Verna moc nemusím) se bouří proti absolutní nesmyslnosti příběhu. Mínusem jsou i (na dnešní dobu) spíše komické scény (dinosauři, bortění stěn...) a hlavně podivná romantická linie. Takže to pro mě jsou maximálně 3a1/2 *. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (12)

  • Původní název filmu byl Archa pana Servadaca. (raininface)

Reklama

Reklama