Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Novela „Black Beauty“ od Anny Sewell patří již od prvního vydání knihy v roce 1877 celosvětově mezi nejoblíbenější příběhy se zvířecí tématikou. Příběh je vyprávěn hlavní postavou, jedinečným černým hřebcem s bílou "hvězdou" na čele, kterého životní pouť zavede z idylické vesnické krajiny, plné potěšení, do ulic Londýna, dlážděných kočičími hlavami. Verze režisérky a autorky scénáře Caroline Thompson (Tajemná zahrada) patří bezesporu mezi nejvydařenější. Jistě si oblíbíte vzdorovitou kobylku Ginger, škodolibého poníka Merrylegse i galantního hřebce jménem Beauty, jehož velkorysé srdce mu pomáhá vycházet s ošetřovateli, ať jde o ty laskavé, jakým je bezesporu kočí Jerry Barker (David Thewlis), i ty hrubší, počínaje farmářem Greyem (Sean Bean) nebo mladým čeledínem Joe Greenem (Andrew Knott). (Magic Box)

(více)

Recenze (96)

Sorna 

všechny recenze uživatele

Ještě než jsem viděla film, četla jsem knihu od Anny Sewellové, což byl opravdu dechberoucí příběh. Obávala jsem se, aby ve filmu tvůrci dokázali vystihnout radost právě narozeného hříběte nebo smutek ze smrti. A povedlo se. Natočit film, kde hlavní příběh je ze strany zvířete je velmi těžké, protože my, lidé, jen stěží můžeme pochopit, co zvířata cítí a vidí, ale tady v tomto příběhu se to zdařilo. Vše je navíc tak reálně podané, že neznám nikoho, kdo by u tohoto filmu neutřel slzu. Krásné. ()

lykan9 

všechny recenze uživatele

Krasavec Beauty je příjemným rodinným filmem, který nenásilně vypráví životní příběh hřebce od jeho narození po stáří. Mimo to je tento film obsazen hvězdnými herci, kteří přesto, že nemají mnoho prostoru, tak svou práci odvedli na výbornou. Velkým plusem je i to, že film netrvá ani hodinu a půl a tudíž rychle uběhne jeho sledování. Pro děti ideální věc. ()

Reklama

Kaka 

všechny recenze uživatele

Fajn rodinná záležitost, kde má smysl vynášet do nebes pouze neskutečně melodickou krasojízdu Elfmana a tomu zdatně sekundující kameru Alexe Thomsona. Jinak je to trochu moc prozaická a velmi zjednodušená zvířečí balada pro malé diváky. Ti starší to rozdýchají také, ale pokud dáme nostalgii stranou, bude tam přes ty všechny hezké záběry a 1-2 dojemné scény stejně něco hmatatelnějšího chybět. Zaříkávač koní je vyprávěn opačnou perspektivou a je o level výš. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Svůj životní úděl u různých majitelů sice vypráví přímo černý hřebec, ovšem s výjimkou jeho vnitřního hlasu se žádná pohádka s mluvící zvířenou nekoná. Naopak je příběh v rámci možností realistický i syrový – viz osud jeho lásky, i když jinak řeholi u zlých lidí bere hopem. Šťastné okamžiky u těch hodných včetně spokojeného konce však dojímají spolehlivě, i díky krásné hudbě Dannyho Elfmana. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Filmy o koních jsou asi z hlediska producentů dosti rizikové. Moc se jich netočí a co jsem tak četl tak tato verze Black Beauty byla finančním propadákem. Což je škoda, protože je to krásný film a vesměs se mu nedá nic vytknout. Hádám, že se dost drží knižní předlohy a vzhledem k tomu, že se jedná o film adresovaný především dětem, je naopak obdivuhodné že nikdy nesklouzne ke kýči, jako jiné filmy o zvířatech. To jestli se vám bude film líbit záleží na tom, jestli máte rádi koně. Já je zbožnuju. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (7)

  • Filmovalo sa na viacerých miestach po celom Anglicku. (MikaelSVK)
  • Autorka původní román z roku 1877 psala v posledních letech života. Kniha se stala velmi populární a zařadila se mezi nejprodávanější knihy všech dob. (nezavisla)
  • Walt Disney Productions vydalo také LP s příběhem o Krasavci Beautym. Uvedení se ujal hudební ředitel Tutti Camarata. (nezavisla)

Reklama

Reklama