Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Uznávaný hollywoodský režisér Tim Burton (Batman, Beetlejuice, Střihoruký Edward) natočil neotřelý, skutečný příběh o nejhorším režisérovi na světě jménem Ed Wood! Herecká hvězda Johnny Depp ztvárňuje výstředního filmaře, který odmítá dopustit, aby mu zpackané scény a příšerné recenze zavřely dveře do světa šoubyznysu. Společně se svým bizarním hereckým týmem – královnou televizních hororů, obřím švédským zápasníkem a polozapomenutou hollywoodskou legendou Belou Lugosim (Martin Landau ve své oscarové® roli) – Ed posouvá umění pokleslé filmové tvorby na historicky nejnižší úroveň. Fascinující a k popukání vtipný snímek Ed Wood přináší nepřetržitý proud zábavy. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (712)

Matty 

všechny recenze uživatele

„Nejhorší film všech dob? Ten příští bude lepší“ Burton udělal pro Wooda přinejmenším tolik, co Wood pro nošení růžových angorových svetrů. Oběma patří má hluboká poklona za nakažlivý entuziasmus. Dostal jsem chuť obvolat příbuzné, vystřihnout z kartonu dekorace, nasprejovat nějaké staré talíře a začít točit. 90% Zajímavé komentáře: POMO, Galadriel, MIMIC, A.Kesher, joker2 ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Filmy sa majú točiť hlavne s láskou. Občas to však nestačí a niektorí filmári sa stávajú kvôli svojím počinom vysmievanými a nenávidenými. No občas sa stanú aj kultom, podobne ako Edward D. Wood Jr. Pocta Béčkovej legende, ktorá si vyslúžila titul „najhorší režisér všetkých čias" je najlepším dielom Tima Burtona. Čiernobiela trefa do čiern... do čierneho je takisto paradoxne jeho komerčne najmenej úspešným filmom, no srdce filmového fanúšika pri ňom zaplesá. Ponúka nahláškovanú („Is there a script?" „Fuck no. But, there's a poster."), dojímavú a elegantne natočenú zábavu okorenenú jednou z najlepších úloh Johnnyho Deppa. Hereckého Oscara sa však dočkal Martin Landau ako umierajúca bývalá hviezda Bela Lugosi. Druhá soška putovala do rúk maskérov. ()

Reklama

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Musel jsem vidět život "nejhoršího režiséra ", jak se říká. Ale mě to fascinovalo. Ed Wood, naprostej blázen do filmů si chtěl realizovat svoje sny. Vůbec mu nevadilo, že to je na nic. Jemu to tak nepřišlo, prostě vyjádřil to co chtěl a dal tomu všechno. Scháněl si prostředky, jak chtěl a když mu to vyšlo tak natáčel. Scény, které Ed Wooda natáčel a byly tam chyby, přišli ostatním nepovedené, ale on ne a ne. Prostě to bylo perfektní. Doufám, že mě taková kariéra nečeká i když by to po smrti nemuselo být špatné, dostat titul druhý nejhorší režisér. Ale aspoň tento film může sloužit jako ostrašující příklad pro začínající režiséry. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Příběh o "nejhorším režisérovi všech dob" a jeho nejlepších tvůrčích letech, tedy době, která dala vzniknout Woodovým nejznámějším filmům GLEN OR GLENDA, BRIDE OF THE MONSTER a PLAN 9 FROM OUTER SPACE a jejichž natáčení Tim Burton v této biografii kouzelně přibližuje. Výsledek si o to více divák vychutná, pokud nějaký z těchto tří jmenovaných filmů zná a funguje to i zpětně - některé scény z nich jsem měl chuť si po skončení Burtonova snímku znova pustit. Nejvýraznějším aspektem tohoto filmu je jeho dokonalá dobová stylizace, atmosféra Hollywoodu 50-let z filmu jen čiší. Pokud jde o herce, ten největší trumf byl v mých očích tou největší slabinou. Nikdo mi totiž nevymluví, že Depp v některých momentech nechutně přehrával. I role člověka plného entuziasmu, kterým Ed Wood zřejmě byl (mám-li scenáristovi věřit), se dá zahrát střídměji. Zato role Martina Landaua coby Bela Lugosi byla hereckou lahůdkou, tak dobře napsaná role se snad ani nedá skazit :o) Tady byl ten Oscar hodně zasloužený.....Zato Ed Wood si o Oscarech mohl jenom zdát, což ovšem nic nemění na tom, že i díky tomuhle filmu se stal mým oblíbencem a na jeho filmařsky fušerské, ale s láskou dělané fláky, nedám dopustit. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

O Woodovi ako skutočnom režisérovi a o jeho tvorbe som si naschvál dopredu nič nezisťoval. Neviem, či je to dobre, ale ja som bol nakoniec s filmom naozaj spokojný. Aj životopisný film si Burton nakoniec natočil svojim osobitým štýlom a s dvorným hercom Deppom to dotiahli do pozoruhodného konca. Edov život, teda aspoň ten režisérsky, na ktorý sa zamerali vo filme najviac, sa ani nedal poňať lepšou formou, než uštipačným pohľadom s horkou príchuťou. Veď keď si tak vezmeme Woodov stručný životopis ani nemusíme dlho rozmýšľať nad tým, ako to celé bolo. No som rád, že práve jeho sa rozhodol Burton priblížiť. Rád by som však videl, ako by dopadol film, keby sa držali Woodovho umenia aj čo sa týka samotného rozpočtu :). Dúfam, že sám Burton to so zháňaním sponzorov nikdy nebude mať také ťažké. Ale podľa všetkého sa nemáme čoho báť. 80%. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (31)

  • Natočení filmu černobíle bylo paradoxně dražší, než kdyby se film natáčel barevně. (slavo_held)
  • Podle jedné historky se producenti rozhodli natočit film černobíle, protože se nikdo nedokázal rozhodnout, jak by měl Bela Lugosi (Martin Landau) vypadat v barvě. Maskéři každopádně museli Landauovi nepřirozeně vybělit obličej, aby ho černobílý filmový pás zachytil ve správném odstínu. (don corleone)

Související novinky

Burton a Waltz mají „velké oči“

Burton a Waltz mají „velké oči“

04.04.2013

A scénář poskytnou Scott Alexander a Larry Karaszewski, kteří stáli za Edem Woodem, objektivně asi nejlepším (a určitě nejuznávanějším) Burtonovým filmem. To je bezesporu dobrá zpráva. Burton si… (více)

Reklama

Reklama