Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Uznávaný hollywoodský režisér Tim Burton (Batman, Beetlejuice, Střihoruký Edward) natočil neotřelý, skutečný příběh o nejhorším režisérovi na světě jménem Ed Wood! Herecká hvězda Johnny Depp ztvárňuje výstředního filmaře, který odmítá dopustit, aby mu zpackané scény a příšerné recenze zavřely dveře do světa šoubyznysu. Společně se svým bizarním hereckým týmem – královnou televizních hororů, obřím švédským zápasníkem a polozapomenutou hollywoodskou legendou Belou Lugosim (Martin Landau ve své oscarové® roli) – Ed posouvá umění pokleslé filmové tvorby na historicky nejnižší úroveň. Fascinující a k popukání vtipný snímek Ed Wood přináší nepřetržitý proud zábavy. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (712)

Madison 

všechny recenze uživatele

Typické "burtonovské" filmové spracovanie obsiahnuté čiernym humorom a bizarnosťou Eda Wooda, ktorého Johnny Depp stvárnil naozaj vynikajúco. Herci sa vo svojich úlohách vyžívali, čím snímka nadobudla autentický charakter a divákovi nezostáva iné, ako sa vžiť do jednotlivých postáv tohto fenomenálneho diela. Celkový pochmúrny dojem z filmu umocňuje morbídna hudba Howarda Shorea a komediálne ladený scenár v dokonalej harmónii s dobovou úrovňou. Ed Wood je nezabudnuteľné dielo americkej kinematografie, v ktorom Tim Burton dôveryhodne vyjavuje život "toho najhoršieho hollywoodskeho režiséra všetkých čias". ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

"Let´s shoot this fucker!" Pozrite sa na dátum môjho komentára. Áno, je to deň, keď som Burtonov majstrštyk videl prvýkrát. Je teda pochopiteľné, že som sa obával (ako v prípade iných velebených a mňa následne sklamávajúcich filmov), či to bude môj "cup of tea". Bol. Skvostne som sa bavil. A Martin Landau tu podáva jeden z najlepších hereckých výkonov, aké som kedy videl. ()

Reklama

sud 

všechny recenze uživatele

Snad ta nejlepší pocta člověku z filmové branže, kterou můžete shlédnout. Ed Wood je na filmařském poli skutečnou legendou, i když legendou v negativním slova smyslu. Neměl žádný filmařský talent, žádné peníze, žádnou invenci. Čeho však měl přehršel, to byl zápal k filmařině. Točil svá béčka s absolutní radostí a láskou k filmování. Jeho filmy proto dnes nejsou vesměs označovány jako nejhorší filmy všech dob, ale jako kultovní braky kultovního režisérského neumětela. Jím ale ani vzdáleně není Tim Burton. Člověk se zápalem pro filmování, ovšem s talentem, dokonalým důvtipem a invencí. Když jsem se dozvěděl o tom, že životopisný snímek o Edu Woodovi natočil Tim Burton, tušil jsem, že to nebude úplně normální film. A měl jsem pravdu. Ed Wood je kromě životopisu titulní postavy rovněž černočernou komedií s typickými Burtonovskými prvky a humorem. Johny Depp je zcela zaslouženě jedním z nejlepších herců součastnosti. Ed Wood je v jeho podání dravý a rozdováděný floutek, který ovšem ví co dělá a svým okolím zůstává neuznáván a nepochopen. Martin Landau vlil Bélovi Lugosimu novou krev do žil, podal ho jako velmi svérázného a zajímavého chlapíka a zcela zaslouženě byl odměněn soškou Oscara. Dále mě velmi potěšil Bill Murray, který se líčil jako ženská, mluvil jako ženská a navíc se jí i chtěl stát. A v první chvíli jsem nemohl poznat Vincenta D'Onofria v roli Orsona Wellese. Nádherná, atmosférická, éterická a expresionisticky černobíle půvabná podívaná. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Měl jsem tu „čest“ pouze s jedním z Edových filmů, Plan 9 from outer Space. Ano, byl hrozný, ale Tim Burton se rozhodl ukázat, že všechno bylo jinak. Dvě hodiny filmového času věnoval kolegovi, který zůstal pouze nepochopen. To neuvěřitelné nadšení, kterým při natáčení svých filmů oplýval, bylo až nakažlivé a z tohoto díla to sálá v každém záběru. (Dle mého) životní výkon Johnnyho Deppa jemuž stačí jenom nefalšované pousmání na producenta a divák mu to sežere se vším všudy, přináší do každého záběru téměř až dětsky neskrývanou radost z vlastní práce. Když pak proběhne legendární rozhovor s Orsonen Wellsem, začne se odvíjet jeden z nejhypnotičtějších, nejdojemnějších a zároveň nejkrásnějších konců filmového nebe. Klobouk dolů Time, klobouk dolů Johnny, odpočívej v pokoji Ede ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Burton Eda Wooda ani trochu nezesměšňuje. Snímek je nacpán úžasnými hereckými výkony. Ne, nebudu vyzdvihovat Deppa, jelikož sice hraje božsky, ale tady je takových výkonů více. Především Landau JE Lugosim. Burtonův Ed Wood je vtipný i dramatický a emocemi nabitý. A co na tom, že je to zidealizované možná až přespříliš. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (31)

  • Tim Burton přiznává, že byl vždy fanouškem Eda Wooda, a proto je jeho životopisný film natočen s velkou zaujatostí, která pramení spíše z jeho obdivu k Woodově práci než z posměšného postoje. Vztah mezi Woodem a Belou Lugosim ve filmu navíc odráží Burtonův vztah k jeho vlastnímu idolu Vincentu Priceovi, další známé hororové ikoně. (don corleone)
  • Až po desiatich rokoch od premiéry sa snímka dostala na DVD. (classic)

Související novinky

Burton a Waltz mají „velké oči“

Burton a Waltz mají „velké oči“

04.04.2013

A scénář poskytnou Scott Alexander a Larry Karaszewski, kteří stáli za Edem Woodem, objektivně asi nejlepším (a určitě nejuznávanějším) Burtonovým filmem. To je bezesporu dobrá zpráva. Burton si… (více)

Reklama

Reklama