Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vincent je jeden z posledních lidí, který se narodil z lásky svých rodičů, a tudíž mimo dohled genetických inženýrů. Nedokonalý Vincent je "odsouzen" k práci uklízeče ve velkém centru pro pěstování dokonalých lidí Gattaca, ačkoliv sám tolik touží stát se kosmickým navigátorem. Nakonec volí cestu podvodu. (oficiální text distributora)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (870)

vteco 

všechny recenze uživatele

Gattaca je na poli komorních sci-fi rozhodně jedním z nejzajímavějších snímků. Celý příběh je postaven na poměrně jednoduché, nýbrž realistické a do detailů propracované myšlence spolu se zpracováním fikčního světa, kdy se úspěšné kariéry dočkají pouze geneticky „vypěstovaní“ jedinci, přičemž spodina, která byla ponechána náhodám přirozeného početí, razantně ostrouhá. Ovšem svět není jediným zajímavým prvkem, lze zmínit i vloženou narativní linii, zabývající se vyšetřováním, přičemž plynule koexistuje s již zajetým vyprávěním a vhodně jej doplňuje. Několik motivů, které se později variují, celkový model skvěle vykreslují a společně s důležitými detaily, obzvláště v samotném úvodu filmu, vytváří velmi specifickou atmosféru s nádechem nejistoty. Ústřední trojice v čele s podceňovaným Ethanem Hawkem, zvládá své role opravdu výborně, a to i přes velmi minimalistické pojetí celého filmu. Melancholický, leč úderný závěr dodává Gattace na citlivosti, kterou prakticky celou stopáž úmyslně potlačuje a rozhodně to není na škodu. Divák tak není pod náporem emocionálních situací a může se soustředit na detaily celého prostředí, včetně úsměvného elektronického zvuku, jenž vydávají automobiloví veteráni. [85%] ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Není nad to narodit se pěkně postaru i když to nese jistá genetická rizika. Na postavě Vincenta se mi líbila nezlomná vůle překonat všechny překážky, které ho předurčily k životu invalidy s brzkým datem konce. Tady je vidět, že ne všem předpovědím alá vědecky podloženým se dá věřit a když se opravdu chce, tak cesta ke hvězdám je otevřená. ()

Reklama

ajuska 

všechny recenze uživatele

Další z neradostných vizí o tom, kam až může vědecký pokrok lidstvo dovést, je výborně zpracovaná a zahraná. Zaobírá se pouze psychikou člověka, neodklání se k žádným technickým vynálezům ani ničemu podobnému, co obvykle ve sci-fi vídáme, a i když je to vlastně jen další film o touze a odhodlání, dokáže zapůsobit. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Je to vynikající film. O genové černé ovci v bílém stádečku. Na vině mého nízkého hodnocení je fakt, že mi tahle hlavní myšlenka, tak moc oblíbená dnešní společností, je paradoxně ze srdce protivná. Mnohem více než k dokonalým a silným hrdinům jsem vždy tíhnul k lidem, kteří v životě něco zvorali, něco nedokázali, na něco nestačili. A pak se s tím vědomím museli poprat a domlátit se až do stavu osobní pokory, což je podle mě nejvyšší ctnost člověka. Tyto a podobné filmy jsou super, člověk pevnou vůlí, pílí a odhodláním dokáže skoro všechno - a to je mi protivné jako každá jiná pýcha. Riziko vaření dětí z genové kuchařky zobrazeno parádně. Jen by mě zajímalo, jak řešili antikoncepci nebo jestli vůbec ten odporný a nechutný styk dvou osob opačného pohlaví nezakázali úplně (ftip). Je to výborný film po filmařské stránce - byť neustálé odběry chcánek by navozovaly dojem, že jde o dokument pro mediky - příběh mě ale nenadchnul. Pro pár okamžiků ale stojí za to film vidět - nikde jinde nebylo tak strhující něco tak obyčejného, jako je zdolávání schodů, ani ve filmech o výstupu na K2. A Uma Thurman v roli ženy, která mi byla mnohem sympatičtější než ten roubenec. ()

Divočák

všechny recenze uživatele

Dva roky mrazil chcánky, aby mohl letět do vesmíru.;) S vypovídajícím hodnocením raději počkám na opakované shlédnutí. ***Věděli jste, že: Chladně odlidštený charakter sídla korporace Gattaca mají za vinu prostory budovy County Civic Center v kalifornském San Rafaelu, dokončené v roce 1959 podle projektu klasika americké architektury Franka Lloyda Wrighta. Ve stejných prostorech se natáčel už Lucasův celovečerní debut THX 1138 z roku 1971. Spolu s přilehlými stavbami se místo stalo inspirací pro architektonický sloh praktikovaný na planetě Naboo, kterou známe z nové trilogie "Hvězdných válek".*** ()

Galerie (66)

Zajímavosti (24)

  • Postava Umy Thurman se jmenuje Irene Cassini podle italského astronoma Giovanniho Domenica Cassiniho, který v 17. století zkoumal Saturn a jeho měsíce. (Morien)
  • Veřejná oznámení v budově "Gattaca Corporation" jsou v esperantu, umělém mezinárodním jazyce vytvořeném v 19. století. (Morien)
  • Ve scéně, kdy Vincent (Ethan Hawke) a Irene (Uma Thurman) prchají z restaurace před policejní razií, narazí u zadního vchodu na hlídkujícího detektiva. Během rvačky s ním má Vincent na zadní pravé straně viditelně utržený rukáv. Když ale s Irene odchází, sako je opět v pořádku. (FilmFan24)

Související novinky

Zemřel herec Alan Arkin

Zemřel herec Alan Arkin

30.06.2023

Přichází smutná zpráva pro celý filmový svět, ve věku devětaosmdesáti let totiž ve čtvrtek v kalifornském Carlsbadu zemřel oblíbený americký herec, režisér, scenárista a hudebník, držitel Oscara Alan… (více)

Slavné značky se dočkají navázání

Slavné značky se dočkají navázání

17.03.2023

Sledování televize a potažmo streamovacích služeb je i po pandemii Covidu-19 a s tím spojených lockdownech pořád na vzestupu a není se tedy čemu divit, že produkční společnosti hledají stále více… (více)

FUTURE GATE - Sci-fi Film Festival 2019

FUTURE GATE - Sci-fi Film Festival 2019

18.02.2019

6. ročník festivalu science fiction filmů a kultury letos v únoru a březnu postupně zavítá do 4 českých měst. Těšit se můžete na mezigalaktické novinky i legendy žánru, které si znovu vychutnáte na… (více)

Sci-fi detektivek není nikdy dost

Sci-fi detektivek není nikdy dost

21.05.2015

Obzvlášť těch ambiciózních, mezi něž se bude chtít zařadit i Genus. Co si pod tímhle slůvkem máte představit? Hodně depresivní příběh z futuristického Londýna, v němž si můžete předem koupit… (více)

Reklama

Reklama