Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Veselá pohádka plná písniček nás zavede do pekla první kategorie, které obývají rozpustilé čertice, a pekla druhé kategorie s ušmudlanými čerty. A právě sem propadne za trest vesnický mládenec Kája Fousek (P. Trávníček) za svou nafoukanost… Čertice se ho rozhodnou napravit. Jenže jedna z nich (N. Konvalinková) se do Káji zamiluje a on do ní. Žádné obavy, všechno dobře dopadne. Oba odcházejí společně na zem, kde je život přece jen krásnější než v pekle. Jenom přitom vlastně není vůbec jasné, kdo koho polepšil… (Česká televize)

(více)

Recenze (64)

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Veselá československá televizní pohádka o nafoukaném mládenci Kájovi Fouskovi, kterého peklo napravilo a ještě se zamiloval do čertice Mefisky v podání N. Konvalinkové. Peklo je v této jednoduché kulisové pohádce prezentováno jako dvouúrovňové, zatímco v pekle první kategorie, kde s přehledem vládne nadčertice Peklinda (K. Slunéčková) se ve volném čase tančí na discohudbu, v nesmírně komicky pojatém pekle druhé kategorie se konzumuje kyselé zelí a doslovně plní lidská pořekadla o čertech. Tato část pekla je záležitost vskutku lahůdková, nápad s moderní tabulí, na níž se ukazuje poloha jejich oslovitele a herecké výkony Lucifera J. Větrovce, (jenž nevěděl, jak má zatočit s neposlušnou a rozpustilou Mefiskou), Bezzuba P. Nárožného, Pekeláče V. Preisse, J. Dvořáka, O. Jiráka a P. Trávníčka, byly naprosto dokonalé. Onoho namyšleného chasníka honosícího se svým tanečním uměním ponechaném v pekle na vyučení čertem ztvárnil svým typickým žoviálním stylem právě P. Trávníček. Součástí velmi povedené a vtipné pohádky je hudební doprovod, včetně písniček jako Haló, tady je Lucifer nebo takzvané ´ševcovské´ v provedení M. Masopusta. V rolích čertic z první kategorie se kromě N. Konvalinkové objevily v sexy retro tanečních oblečcích J. Paulová a J. Molavcová. Taneček přes dvě pekla od vynikající režisérky J. Pokorné-Makoszové je jedna z nejzábavnějších televizních pohádek, jež jsem viděl, a vzpomenu-li si na komické kreace J. Větrovce, J. Dvořáka a především P. Nárožného, je pět hvězd jasná volba. ()

EKLEKTIK 

všechny recenze uživatele

"Uvědomte si, že jsme pekelný výzkumný ústav." Supermoderní studiová slátanina, ve které se člověk dozví o tom, že existuje peklo první kategorie, představující matriarchát ovládaný "Peklindou" v podání Karolíny Slunéčkové, nekompromisně vládnoucí čerticím Mefisce, Belzebce a Pekelce, které nejraději poslouchají "Šuby duby trisko disko" s texty Miloše Kratochvíla z dvoukotoučového magnetofonu, nebo sledují vysílání "Čertovize" s Pavlínou Filipovskou, zatímco peklu druhé kategorie vládne tradiční "Luciper" Josef Větrovec, jehož poddaní jsou čerti Petr Nárožný, Viktor Preiss, Josef Dvořák a Ota Jirák. ()

Reklama

PollyJean 

všechny recenze uživatele

rozhodně jedna z těch lepších studiovek a z ranku švihlých pohádek. Dokonce jsem ve zdraví přežila, že se tu tak mohutně zpívá, i když to disko je fakt šílené a i když Trávníček dost děsně přehrává. Ačkoli peklo první kategorie stojí za to, to pravé přijde až v kategorii druhé, neb "všichni" čerti (slovy čtyři plus jejich poněkud tupý šéf, který má ale zase nejlepší hudební číslo ("Haló, tady je Lucifer"), byť s mizerným textem) jsou výborní. Obzvláště mile překvapil Viktor Preiss - jednoho při tom až zamrzí, že takto komediálně střižených rolí měl docela málo. ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Moje oblíbená papundeklovka. Plnění plánu v socialistickém feminokratickém pekle. Chytré, vtipné, hláškorodé, sympaticky zahrané a ty písně! ("Haló, tady je Luciper.") Epická struktura (částečně vystižená názvem díla) vrcholící eticko-metafysickým převratem (SPOILER) "člověk nese čerta z pekla". Přenosy z Malé Dobré jsou zkrátka dobré. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Jedna z těch tuctovějších studiových osmdesátkových "pod hodinu" pohádek obložených papírovými kulisami a proložených spoustou písniček, které jsou podstatně slabomyslnější a nevýraznější než třeba v Co Takhle Svatba, Princi. A kriticky vzato, i ty písničky jsou spíš do hudby mluvené slovo. Za zapamatování nestojí skoro nic, kromě toho, že tu moderní čertice trsají na disko hudbu, a že tu Jitka Molavcová, Naďa Konvalinková a Jana Paulová vypadají velmi mladě (však taky 1982;)) a nosí vcelku přiléhavé overaly:) Není to nic, co by uráželo, a ve své třídě je to čistý průměr, takže asi 50%. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama