Reklama

Reklama

Třetí patro

(seriál)
Československo, 1985, 6 h 38 min (Minutáž: 61–71 min)

Režie:

Karel Smyczek

Scénář:

Ivo Pelant

Kamera:

Kristian Hynek

Hudba:

Zdeněk John

Hrají:

Lukáš Vaculík, František Husák, Miroslav Zounar, Michal Suchánek, Jiří Langmajer, Jan Potměšil, František Němec, Markéta Fišerová, Blanka Bohdanová, Josef Somr, Evelyna Steimarová, Michal Dlouhý (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Martin Brázda se vrací z vojny. Jeho dívka Hanka asi čekala, že se teď konečně vezmou, ale Martin se ženěním nijak nespěchá. Nastupuje jako mistr v Praze, v učilišti, kde se sám před lety vyučil. Začátek je trochu tvrdý, ředitel Beran mu svěří třeťáky, postrach učiliště. Martin se seznamuje s Vojtou, který už chodí na melouchy k atraktivní paní Mádlové, s Jakubem, který má konflikty s otcem, získá dokonce důvěru Mikyho Kadlece, vůdce party. Martin ho pustí na den domů, protože Miky tvrdí, že má problémy s rodiči. Místo toho však Miky jede za holkou a na Jakubově mopedu ho podnapilého chytí silniční kontrola (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (87)

xentrixx 

všechny recenze uživatele

Jako malý jsem měl ten seriál moc rád, hlavně kvůli hercům generace Langmajera, Potměšila, Suchánka, Šediváka a dalších. Všechny role výborně zahrané, mladými (Vaculík a výše jmenovaní) i starými (Somr, Husák, Němec, Hálek). Nejde o žádnou režimní agitku, naopak, je docela s podivem, že to u cenzury prošlo, když ústředním motivem seriálu je problém šikany učňů a boj mladého idealisty se zkostnatělým systémem a jeho nepružnými představiteli. V seriálu se kromě výše jmenovaných ještě objevují jako mladistvá ucha ti, jež by už dnes nikdo podle jejich tehdejší podoby nepoznal - vlasatý Daniel Landa, Michal Dlouhý a hlavně David Novotný (šikanovaný drobný Michal se zrzavým afrem). Ale postava, která mě zaujala asi nejvíc, byla - zcela pochopitelně - vychovatelka v podání Markéty Fišerové, uhrančivá krasavice s nádhernýma očima. To, že dal mistr Brázda nakonec přednost jiné, bylo nepochopitelné a srdcervoucí. Z nostalgie za čtyři... ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Zaostřeno na problémy učňovské mládeže důstojnou formou, vycházející z nápadně vysokého hereckého standardu (nápadného zejměna u dorostu) tehdejší doby a seriózního přístupu ke sdělení televizní tvorby. Scénář překonává pseudotémata dob pozdějších a stranicko-svazácké šarády jsou ve zkratce výstižným obrazem doby vzniku. 2-3* ()

Reklama

consuela1 

všechny recenze uživatele

Dnes bych se na tento seriál podívala hlavně z nostalgie...Závažnější nedostatky postrádá, avšak bohužel postrádá rovněž cosi, co by diváka přinutilo týden co týden nedočkavě vyhlížet pokračování. Jednotlivé postavy nejsou bez zajímavosti- jejich osudy se nezřídka vyvíjí zajímavě a bez obvyklých klišé. Na dobu vzniku je seriál i odvážně otevřenou výpovědí o mládeži. A zejména mladí herci (Langmajer, Potměšil...) dávali tušit svou velkou hereckou budoucnost... ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Učňovský mistr a jeho trable jak ve škole, tak životní. Pěkně zfilmovaný seriál, který při reprízách rád sleduji. Chování Lukáše Vaculíka jako mistra mě ale někdy rozčiluje (především jak se montuje do soukromých životů svých svěřenců), stejně tak jako chování jeho učňů, parádně podaných především "Viki Cabadajem" či Janem Potměšilem. Také řešení problémů v kolektivu učňů bylo ukázkově špatné, byť s dobrým koncem. Hodně soudruhů v oslovení, málo propagandy. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Dnes jsem to po letech opět viděl a překvapilo mě, kolik v seriálu dostalo příležitost tehdy mladých a mladších začínajících herců z tzv "zlaté mládeže" (naše nynější hvězdy filmů, seriálů a televizních estrád), viz učni Michal Suchánek, Jan Potměšil, Jan "Cabadaj" Duchoslav, Jiří Langmajer, Michal Dlouhý, Dan Landa atd. Koukatelný Lukáš Vaculík který byl tehdy na vrcholu své popularity, se do své role mistra docela hodil a to byl starší max. o 4-5 let než jeho učni. Je to určitě zajímavý a sledovatelný seriál z učňovského prostředí (kterému dnešní doba moc nepřeje), takový typický dobový produkt, člověk jak píše Djkoma, může i srovnávat a porovnávat, co všechno se u nás změnilo, ať už k lepšímu či horšímu. Seriál o vzletech a pádech, nových životních výzvách, různých zatěžkávacích životních zkouškách a osudech, láskách nových či staronových, na dobu vzniku a na režim který zde panoval, stále velmi slušné a pěkné a bez nějakých větších ideologických řečiček a propagandy, sem tam nějaký ten soudruh, ale s tím jděte do prdele, taková byla doba. Seriál který i po dlouhých letech strčí s přehledem do kapsy většinu současné seriálové produkce, herectví je na vysoké úrovni. Mě v době vzniku seriálu bylo 5 let, byl jsem zhruba asi tak starý jako ten malý klučina (burák) v postýlce u slečny Krbové doma, v jednom z dílů. Nej postavy: Martin Brázda, Miky Kadlec (a že mu ty šmejdi šli co?), Vojta Král a temperamentní vychovatelka Markétá Fišerová, ta by stála tenkrát za hřích!:-) Zajímavé, sledovatelné, a z mého pohledu určitě o promarněný čas nejde, příjemná nostalgie. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (39)

  • „Někdy jsem si musel hodit mladé herce do latě, protože probdělé noci na nich byly před kamerou znát,“ prohlásil Smyczek o hercích, kterým bylo v průměru třiadvacet let a ve volnu se dokázali pořádně odvázat. [Zdroj: Expres.cz] (Duoscop)
  • Jan Potměšil (Vojta Král) počas natáčania robil a urobil prijímačky na telovýchovný inštitút, takže všetkých hereckých kolegov zásoboval informáciami o svojich časoch z behov a centimetroch v skákaní, vtedy o herectve ešte vôbec neuvažoval. (Raccoon.city)
  • Scenárista Ivo Pelant po rokoch priznal, že seriál bol na objednávku vtedajšej vlády. Chcelo sa niečo z učňovského školstva. Ale na druhú stranu povedal, že keď začal obchádzať učilištia, spovedať majstrov aj učňov, tak ho tá téma zaujala. Bol tam paradoxne život, ktorý sa dosť priečil predstavám ideológov o mladej robotníckej triede. (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřela herečka Blanka Bohdanová

Zemřela herečka Blanka Bohdanová

03.10.2021

Ve věku 91 let zemřela herečka a malířka Blanka Bohdanová. Již jako malá chodila do baletu a v dětských rolích vystupovala na jevišti v rodné Plzni. Po studiu na obchodní škole vystudovala brněnskou… (více)

Reklama

Reklama