Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Stáhnou vás s sebou až na dno orlické přehrady! V roce 2005 byl tento film uveden v českých kinech. Inspirován skutečnými událostmi zdál se být reflexí své doby. V hlavní roli s Michalem Dlouhým a Janem Dolanským natočil Sametové vrahy režisér Jiří Svoboda. Mezi aktéry filmu uvidíme i další známé tváře, např. Alici Bendovou, Lucii Benešovou, Jana Vondráčka, Richarda Krajča, Dušana Urbana aj. Režisér Jiří Svoboda o práci na tomto díle napsal: „Události, které se nám staly bezprostřední inspirací pro námět našeho filmu, mají časové ohraničení let 1990–1995. Jsou fascinující a strhující nejen objemem zla (nebo možná přesněji: úplnou absencí čehokoli, co souvisí s dobrem a vědomím hodnot), nýbrž i objemem banality, kterou prorůstá jako živel fantaskní grotesknost. A právě tím jsou osudy orlických vrahů v jejich autentické podobě tak dráždivé a inspirativní. Přírodní skutečnost je mnohorozměrná a ve své přirozené podstatě se vymyká kategoriím dobra a zla, kterými člověk přírodní děje poměřuje v nutkavém pokušení je pochopit." Orlické vraždy, následný soudní proces a další osudy pachatelů, z nichž dnes už někteří nežijí, vyvolaly svého času řetězce mediálních reakcí. Jejich filmová podoba rozkrývá motivace aktérů rozsáhlé trestné činnosti, jejich soukromí a provázanost se společenskými strukturami. V další linii vyprávění se odehrává policejní vyšetřování až směrem k zadržení všech pachatelů. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (451)

Campbell 

všechny recenze uživatele

Z původních 4* dávám 3*, přeci jenom se mi to zdálo moc dlouhé. Příběhy podle skutečné události mám rád, a tohle je něco co mám velmy rád, ale bohužel mi to přišlo moc dlouhé, a některé scény zbytečně natahované. Dále mi chyběla nějaká lepší hudba, přišla mi děsně nevýrazná. Atmosféra filmu mi přišla optimální co mi ale moc zvedlo náladu, byly výkony herců. Dolánský se pro tuto roli uplně hodil, a přitom ve filmu Všechno nejlepší byl příšernej tak tady ten jeho chlad byl naprosto dokonalej. A o Michalu Dlouhém nemá cenu komunikovat, už jen jeho hlas mě totálně rozsekal, opravdu výbornej hlas. Svoboda je dobrej rejža, ale pro příště buď ať přitlačí víc na pilu(pravda tady je to film podle skutečné události), nebo ať zkrátí stopáž. 3* lepší hvězdy. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Od pětihvězdičkového hodnocení mě odradily snad jen některé momenty v poslední třetině filmu. Tento snímek volně převypravuje dění kolem tzv. orlických vražd. Svou surovostí vyznívá velmi reálně a postavy (hlavně Ludvík Křížek v podání vynikajícího Jana Dolanského) se vám zaručeně zhnusí. Jiří Svoboda bez debat natočil nejlepší český polistopadový kriminální film. ()

Reklama

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Myslím, že jde o bezkonkurenčně nejlepší polistopadový film a jeden z nejlepších krimifilmů vůbec jak po filmařské, tak příběhové stránce. Je zajímavé, že moderní filmařské postupy má zvládnuté nejlépe právě pan Svoboda oproti svým mnohem mladším kolegům, kteří utvářejí podobu českého filomu po posledních 15 let. Inu, zkušenost a přehled se poznají. Pozitivně hodnotím i to, že film požaduje od diváka inteligenci a pozornost, nejsou tu žádné ulehčovací pomůcky. Pokud ovšem bude divák schopen se do příběhu více ponořit, neměla by být orientace nijak velký problém. Nemůžu si odpustit jednu poznámku k některým názorům na film. Dost mi vadí, že někteří lidé hodnotí film prioritně podle stranické orientace pana Svobody, nikoliv podle kvalit filmu samého. Film rozhodně nehraje na ideologickou notu (narozdíl od mnoha jiných, kde je to každému jedno, protože podkuřují současnému zřízení), i když právě v tomto případě by to bylo docela snadné, tvůrci si udržují poctivý odstup a nechávají úvahy na divákovi. K filmu samému mohu říci tothle: skvělá kamera (zvláštní úhly, blízké detaily), střih (scéna vraždy manžela, zatímco jeho stará a objednatelka vraždy tvrdě souloží), výborně vytvořené prostředí (bakchantské večírky, noční město), a hlavně uchvatně drsná atmosféra a herecké výkony většiny zůčastněných, zvláště Michala Dlouhého a Jana Dolanského se zaryjí pod kůži. Některé scény přitom dosahují téměř Coenovského náboje (např. scéna, kdy vrazi ve sklepě letují kosovského fotografa do sudu a ze schodů na jednoho z nich volá jeho malá dcera - "Tatínek hned přijde..."). Na závěr zvolání: kdy v českém filmu konečně zase zvítězí profesionální zkušenposti a nadhled nad amaterismem a tvůrčí neschopností? Tento film je důkazem, že snad ještě není vše ztraceno... ()

Paldini 

všechny recenze uživatele

No nevím, děj nějak tak zmateně skáče mezi jednotlivými událostmi kolem orlických vražd a v podstatě divákovi ani ty události nějak moc neukazuje. Je to vlastně jen sonda do sexuálního života jednotlivých postav. A přítomnost některých postav mně zůstane záhadou do konce života (např. podnikatel zaučující Dolanského a jeho kamarád, který hraje fotbal). A moc nepochopím, proč jsou v jiných komentářích vychvalovány herecké výkony, poněvadž ve velké většině případů jsou nevěrohodné a stojí za starou bačkoru (obzvláště herci, kteří hrají vyšetřovatelé, jsou na vhození do Orlické přehrady). ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Tak slibný, velmi slibný námět, skrývající v sobě veliký divácký potenciál a tak tragický výsledek. V jednom rozhovoru pan Svoboda svůj poslední výtvor NEPŘÍMO srovnával s ´tarantinovkami´(s dovětkem, že nejlepší příběhy píše sám život, s čímže se dá bez debat souhlasit). Tak myslím, že by se pan SVoboda měl urychleně probrat. S odstupem několika dní si vybavuju pouze opravdu velmi zmateně vyprávěný děj, tragický herecký výkon pseudocelebrity všech bulvárů Alice Veselé (ta ženská fakt neumí hrát), rádoby drsňáckou mluvu Michala Dlouhého s jeho otravným "kurva" v každé druhé větě, hustý výskyt šukaček na 10 m filmového pásu a umně skryté životní postoje přesvědčeného komunisty. Divoká léta českého kapitalismu by vydala za kvalitní thrillerovou bombu, tady jsem se dočkal pouze slabě slyšitelného pšouku. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (29)

  • Motivem vražd byl finanční zisk. Karel Kopáč, Vladimír Kuna a Ludvík Černý získali přezdívku Orličtí vrazi. Nehoda, při které Karel Kopáč skončil na vozíku, se stala 7. ledna 1994. (Lucas87)
  • Ve snaze přiblížit se co možná nejreálnější a nejautentičtější výpovědi a vykreslit příběh co nejsyrověji zvolil režisér snímání ruční filmovou kamerou. (hippyman)
  • Původní měl scénář skoro 300 stran. (hippyman)

Reklama

Reklama