Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Stáhnou vás s sebou až na dno orlické přehrady! V roce 2005 byl tento film uveden v českých kinech. Inspirován skutečnými událostmi zdál se být reflexí své doby. V hlavní roli s Michalem Dlouhým a Janem Dolanským natočil Sametové vrahy režisér Jiří Svoboda. Mezi aktéry filmu uvidíme i další známé tváře, např. Alici Bendovou, Lucii Benešovou, Jana Vondráčka, Richarda Krajča, Dušana Urbana aj. Režisér Jiří Svoboda o práci na tomto díle napsal: „Události, které se nám staly bezprostřední inspirací pro námět našeho filmu, mají časové ohraničení let 1990–1995. Jsou fascinující a strhující nejen objemem zla (nebo možná přesněji: úplnou absencí čehokoli, co souvisí s dobrem a vědomím hodnot), nýbrž i objemem banality, kterou prorůstá jako živel fantaskní grotesknost. A právě tím jsou osudy orlických vrahů v jejich autentické podobě tak dráždivé a inspirativní. Přírodní skutečnost je mnohorozměrná a ve své přirozené podstatě se vymyká kategoriím dobra a zla, kterými člověk přírodní děje poměřuje v nutkavém pokušení je pochopit." Orlické vraždy, následný soudní proces a další osudy pachatelů, z nichž dnes už někteří nežijí, vyvolaly svého času řetězce mediálních reakcí. Jejich filmová podoba rozkrývá motivace aktérů rozsáhlé trestné činnosti, jejich soukromí a provázanost se společenskými strukturami. V další linii vyprávění se odehrává policejní vyšetřování až směrem k zadržení všech pachatelů. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (451)

salahadin 

všechny recenze uživatele

Film, o kterém mám problém cokoli napsat. Tak předně - proč točit film z pohledu vrahů!? Co je to za motivaci? Buď sklouznete k adorování zločince (Kájínek), nebo minimálně "zlidšťování", tak aby i nezaujatý divák (divačka) věděl, že to byli taky lidi, co měli city a občas se jim postavil (gerrrrr). Obsah filmu je mírně řečeno problematický. Nemá totiž moc co vyprávět. Pokud jste viděli dokumenty o orlických vraždách (např. Až na dno Orlíku), nic nového vás nečeká a rozhodně nic, co by bylo ztvárněno nějak filmařsky zajímavě. Protože to, co nám soudruh Svoboda (dost nepasující jméno pro komunistu) servíruje, jsou povětšinou jen triviální zápletky a repliky - abychom pochopili, že tihle týpci jsou eaní páni, mluví sprostě a co druhá věta se týká "šukání" a podobných věcí. S tím nemám problém, OK, zvnějšku chápu motivaci soudruha Svobody zobrazit co nejvíc nahoty a násilí, což prostý lid chce vidět už od dob gladiátorských zápasů starého Říma :-) Jenže celá ta partička vrahounků je tak nezajímavá, že vlastně ani není co vykreslit, neřkuli nelze vůbec přijít s nějakým poselstvím a smyslem filmu (počítám, že nemělo jít o dokudrama). Alespoň závěrečné přemlouvání Douchy Kopáče, aby nenalíčil stěny svým mozečkem, mohlo být emocionálním vyvrcholením filmu, ale bylo po hříchu tak odfláklé, že jsem vytočený ještě teď. Mohl tu být taky působivě vykreslen konflikt hloupé nány a spořádaného manžela, vnitřní konflikt či něco na ten způsob, kdepák - Meierová je prostě jen blbka a nic víc. Nehledě na to, že nemáte šanci se ztotožnit s žádnou postavou filmu. Jak napínavé a dramaticky stupňované mohlo být vyprávění z druhé strany - vyšetřovatelů! Safra jen to hledání sudů pod Žďákovským mostem mohlo být tak super, ale tady to odbydou jen jednou scénou a nazdar, milý diváku. Žánr krimi navíc tenhle film vlastně vůbec nesplňuje, protože vyšetřování tu je zastoupeno stopovým množstvím. Ocenit musím několik atmosféricky a hudebně zajímavých scén + herecký výkon Dlouhého, který je vskutku mimořádně působivý a vlastně drží celý film nad vodou. Jen je strašná škoda, a tím se vracím hned k počáteční výtce, že Dlouhému toho grázla nevěřím, naopak tento charakterní herec měl hrát zakousnutého policajta-buldoka, který jde hochům z posilovny v Podolí po krku. Ale to není vina Dlouhého, ale castingu. Za mě hodně promarněný potenciál, byť některé kvality mu rozhodně neodpírám. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No po tech nadsenejch recenzich jsem cekal vetsi maso. Je pravda, ze je tohle po case ceskej film, kerej je o necem, ale ze by to byla naka vynikajici detektivka se rict neda. Misty je film sice hodne dobrej a napeti je taky slusny, cemuz napomaha celkove temnejsi atmosfera a sediva kamera, ale jako celek je zbytecne roztahanej a navic strasne dlouhej, takze misty nudi. Po prvni pulhodine jsem se zacal orientovat v tech nejdulezitejsich postavach, ale ve filmu je nich tak moc, ze nektere vztahy mi unikly a ani po konci filmu jsem nevedel, kdo nektery lidi byli. Dej moc komplikovanej neni, ale vztahy postav jo a je to trochu skoda. Herci jsou na cesky pomery docela slusny, hlavne Jan Dolansky, vzhledem andilek a povahou zabijak je fakt dobrej. Taky se mi nezdali policajti, v podstate vubec nevysetrovaly a v zaveru najednou vse odhalily. Mozna jsem cekal moc, ale na vic jak 3* to nebude. ()

Reklama

zputnik 

všechny recenze uživatele

Velmi milé překvapení - není to sice žádná extra pecka, ale věřte mi: už jsem překrmen všemi těmi psychologickými tragikomickými dramaty české provenience, všemi těmi osvědčenými hláškami... prostě mi tu v ČR dlouho chyběl prachobyčejný film s nějakou ucházející zápletkou, scénářem, pokud možno solidními hereckými výkony etc. A SAMETOVÍ VRAZI mi toto dali. Shrnuto a podtrženo: Není to sice žádná suprpecka, ale na příjemně strávený večer a dobrý pocit z filmu to bohatě stačilo. Poznámka: Až budete i Vy uvažovat, kde se na počátku 90. let (Orlické vraždy se odehrávaly v období 1991 - 1993) vzala Škoda Octávie, moderní typy mobilů a podobně, tak se tím netrapte. Jak již říká sám obsah k tomuto filmu - film pouze volně vychází z této skutečné události. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Výborně natočený drsný příběh podle skutečné události. Je moc dobře, že se podařilo zrealizovat tenhle snímek, protože na české poměry hodně nečekaná záležitost. Herci jsou obsazeni výborně, hlavně Dlouhý a Dolanský, který psychopata zahrál skvěle. Určitě jeden z těch povedenějších českých snímků nového tisíciletí..... ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Brrr z těch barelů a hlavně Dolanského se mi dělalo fakt blbě. Dolanský to podal tak skvěle, že bych jej pro jistotu nechal někde vyšetřit. Normální jedinec přeci nemůže sériového vraha zahrát tak bravurně... Odhaduji, že Dolanský už musel někoho odkráglovat :-)) Dlouhý byl také super... !!! Ty jeho ledově modré oči... Brrr úplně cejtím jak na mně sype louh. Tohle je krimi, které vás udrží v napětí celou dobu a nejhorší na tom je, že se film inspiroval skutečnými vraždami... Skoro až severské drama! Čtyři nábojnice. * * * * ()

Galerie (14)

Zajímavosti (29)

  • Vladimír Kuna (ve filmu jako Vladimír Rejsek) přiznal, že se podílel na likvidaci těl v jeho domě, spoluúčast na vraždě své matky nepřiznal. Odsouzen k dvaceti čtyřem letům odnětí svobody. Propuštěn měl být v roce 2022. Podmínečně propuštěn byl ale už v červnu roku 2013. (Lucas87)
  • Audi TT, které si ve filmu kupuje Karlova přítelkyně, se začalo vyrábět až v roce 1998. Děj se však odehrává mnohem dříve, pravděpodobně v roce 1991. (micer)

Reklama

Reklama