Reklama

Reklama

Černí baroni

(seriál)
  • Slovensko Čierni baroni

Epizody(11)

Adaptace veselých příběhů z neveselých let podle románu Miloslava Švandrlíka. Seriál vznikl z příběhů jeho populárních knih (Černí baroni aneb Válčili jsme za Čepičky, Říkali mu Terazky, Pět sekyr poručíka Hamáčka, Lásky černého barona, Terazky na Hrad, Černý baron od Botiče, Kam kráčíš, Kefalíne?), podle scénáře M. Bezoušky. Věrohodnou dobovou atmosféru 50. let 20. století vtiskl seriálu renomovaný režisér Juraj Herz, který ve spolupráci s kameramanem Jiřím Macháněm umocnil Švandrlíkův humorný nadhled nad neradostným totalitním režimem v tehdejší československé armádě. (Česká televize)

(více)

Recenze (166)

NinonL odpad!

všechny recenze uživatele

Viděla jsem jeden díl a kousek jiného - a pojala mě hrůza, jakou parodii a karikaturu původního námětu i původního filmu režiséra Sirového, dokázal ctihodný pan režisér Herz zplodit. Snad se na to aspoň jednou podívá sám a dá si slib, že nikdy více ... Byť by mu současní šiřitelé propagandy zaplatili cokoli. ()

insurgentes 

všechny recenze uživatele

Ze začátku se mi to zdálo nějaké upachtěné, na dálku z toho smrděly špinavé popelníky, upocená lampasácká prasata a umakart v ateliéru, takže prvních pár dílů jsem dokoukal se značným sebezapřením. Jenže posléze se herci tak nějak po bolševicku vpravili do svých rolí a byla z toho docela prdel. Chci říct, dalo se na to zvyknout a občas se i zasmát. ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tohle rozhodne neni tak spatny, jak to podle hodnoceni vypada. Samozrejme na film to nema, ten je vtipnejsi a ma i lepsi herce, na druhou stranu, Cerni baroni nemaj zadnej poradnej pribeh, jsou to jen ruzny historky, takze tomu serialova forma sedi vic. A ackoliv herci nic moc, najde se tu par svetlejch vyjimek. Nejlepsi je asi Bolek Polivka, kterej je nepretrzite vozralej jak prase a to je role, ktera mu presne sedne. Dal se mi libil Kaiser se svym divne priteplalym hlasem, vecne v pohode Tomas Topfer a prirozeny Liska a Vaculik. Co se tyce predstavitele hlavniho hrdiny, Radek Holub spatnej neni, mistama je naopak perfektni, ale dost casto si svou roli plete se Svejkem a v tech chvilich bych ho nejradsi nakopal do kouli. No a Andrej Hryc jako Terazky je dobrej, akorat si zrejme tvurci mysleli, ze hlaska "Co bolo, to bolo...." je to nejvtipnejsi, co kdy kdo vymyslel a tak mu ji cpou prakticky porad do huby, takze neni ani jeden dil, kde by to aspon jednou nezaznelo a je to pak otravny. A taky me prekvapilo, ze tu je Terazky za hlavni postavu. Jinak co se tyce samotnejch historek-pribehu, tak par jich uz bylo k videni ve filmu, ale tady je na vse vic casu, takze jsou nektere situace rozvedenejsi a jako celek to je i pres tech nekolik hluchejch mist v kazdym dilu dost vtipny a obcas zazni fakt naka kruta hlaska. Taky se mi vcelku libila hudba. Ja si nemuzu stezovat, cesky serialy prakticky nesleduju, ale tenhle se mi fakt libil, vic takovejhle serialu a s Rodinejma poutama, Ulici a podobnejma srackama at dou tvurci do hajzlu. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Tolik slibných jmen a takový výsledek? Jen důkaz toho, že Herz se v posledních letech hledá a zoufale nenachází... Měla to být komedie? Tak proč je tam tak málo dobrého humoru? Měla to být politická satira? Tak proč je v ní tak málo invence a trefnosti? Černí baroni jsou rozpohybované schéma antibolševické komedie. Řemeslně celkem v pořádku, ale z průměru nevybočují ničím, krom zvučných jmen, která ale zaduní a odezní v nepříliš přesvědčivých výkonech... Vím, že hodnotit po pár dílech není úplně fér, ale nepředpokládám, že by se vznesené výtky podařilo zahladit. To by byl... to by byl zázrak... A zázrak, soudruzi, to je buržoazní blud! ()

wosho 

všechny recenze uživatele

Na začátku byl ambiciozní nápad ČT na hvězdně (a zároveň herecky schopně) obsazený seriál, podle geniálních Švanderlíkových knížek, dělající si prdel z ČSLA. Sehnali dobrého režiséra, vrazili do toho moře peněz (na tv seriál solidní a nezvyklou částku) a dopadlo to jak to jen dopadnout mohlo. Seriál Černí baroni nedosahuje kvalit knih vůbec a k filmové verzi také moc ne. Navíc herecký vždy schopný Holub je zde děsně nepříjemný (jeho Kefalínovi bych nejraději rozbil hubu cihlou, než se na něj znovu podívat). Naštěstí zbylé obsazení, když už nezáří, tak hlavně nesere. A Herz asi už nikdy nevystoupí ze svého stínu mládí. Nic, proti ničemu, ale děkujme za toto, protože většina našich seriálů stále může tiše těmto Černým baronům závidět (jednooký a krátkozraký král mezi slepými). ()

Galerie (9)

Zajímavosti (9)

  • Režisér Herz vzpomíná: „Do Černých baronů se mi od začátku nechtělo, protože už jedna adaptace existovala. Nakonec mě ale dostali na peníze, čímž nemyslím honorář, ale rozpočet celého seriálu, který byl na tehdejší poměry v České televizi nevídaně velkorysý. Řekl jsem si, že to mohu udělat ve velkém stylu a úplně jinak, než jak to natočil Sirový. Už během příprav se ale ukázalo, že s tím velkorysým rozpočtem to nebude ani zdaleka tak velkorysé, jak to vypadalo na začátku. Na jednotlivé díly bylo méně a méně peněz, někam se ztrácely do černé díry, a nakonec to skončilo tak, že jsem celý seriál musel zkrátit ze třinácti dílů na jedenáct, jinak bych se do rozpočtu nevešel.“ (Ganglion)
  • Ve scéně, kdy se poručík Hamáček (Boleslav Polívka) pomiluje s manželkou svého nadřízeného, zní v pozadí skladba „Joj cigán“. (majky19)

Související novinky

Zemřel herec Andrej Hryc

Zemřel herec Andrej Hryc

31.01.2021

V noci ze soboty na neděli zemřel slovenský filmový, televizní a divadelní herec Andrej Hryc. Bylo mu 71 let. Hryc bojoval od loňského roku s akutní leukémií, informace o úmrtí nyní médiím předala… (více)

Reklama

Reklama