Reklama

Reklama

Černí baroni

(seriál)
  • Slovensko Čierni baroni

Epizody(11)

Adaptace veselých příběhů z neveselých let podle románu Miloslava Švandrlíka. Seriál vznikl z příběhů jeho populárních knih (Černí baroni aneb Válčili jsme za Čepičky, Říkali mu Terazky, Pět sekyr poručíka Hamáčka, Lásky černého barona, Terazky na Hrad, Černý baron od Botiče, Kam kráčíš, Kefalíne?), podle scénáře M. Bezoušky. Věrohodnou dobovou atmosféru 50. let 20. století vtiskl seriálu renomovaný režisér Juraj Herz, který ve spolupráci s kameramanem Jiřím Macháněm umocnil Švandrlíkův humorný nadhled nad neradostným totalitním režimem v tehdejší československé armádě. (Česká televize)

(více)

Recenze (166)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Asi jsme až moc zhýčkaní dokonalostí a genialitou filmu, ale tato verze není zrovna povedená. Co jsem pochopil z rozhovorů, tak seriál je více podle knihy, respektive co se nevešlo do filmu, seriál pohodlně obsáhl. I přes angažování hereckých legend a hvězd se nepovedlo Juraji Herzovi je skloubit všechny postavy dohromady, aby herecky zahrály jinak již slavné postavy nově, ale přesto zajímavě a hlavně zábavně. Věčně ožralý Polívka nebo ksichtící se Kaiser prostě nestačili. Vlastně to už Radek Holub řekl na začátku. "Švejkovatět, švejkovatět a zase švejkovatět." Ale Švejk už tady jednou byl a Černí Baroni také. A právě do kombinace obou se chtěl seriál stylizovat, leč nepovedlo se. ()

wosho 

všechny recenze uživatele

Na začátku byl ambiciozní nápad ČT na hvězdně (a zároveň herecky schopně) obsazený seriál, podle geniálních Švanderlíkových knížek, dělající si prdel z ČSLA. Sehnali dobrého režiséra, vrazili do toho moře peněz (na tv seriál solidní a nezvyklou částku) a dopadlo to jak to jen dopadnout mohlo. Seriál Černí baroni nedosahuje kvalit knih vůbec a k filmové verzi také moc ne. Navíc herecký vždy schopný Holub je zde děsně nepříjemný (jeho Kefalínovi bych nejraději rozbil hubu cihlou, než se na něj znovu podívat). Naštěstí zbylé obsazení, když už nezáří, tak hlavně nesere. A Herz asi už nikdy nevystoupí ze svého stínu mládí. Nic, proti ničemu, ale děkujme za toto, protože většina našich seriálů stále může tiše těmto Černým baronům závidět (jednooký a krátkozraký král mezi slepými). ()

Reklama

DonPedro 

všechny recenze uživatele

Rozpustit už tak docela řídké Švandrlíkovy předlohy do jedenáctidílného seriálu, byl nápad za milion (ostrejch). Nekonečným opakováním skoro stejných situací se humor rozředil do homeopatické hustoty, postavy vykastrované na jednu dokola omílanou vlastnost výsledku nepřidají a herci jsou bez šance cokoli zachránit. Zvlášť Radek Holub si zadělal na problém – pro toho, kdo vydržel do konce, bude asi každá jeho další role nasáklá Kefalínem. A nejsmutnější na tom všem je, jak Herz v rozhovorech naznačuje, že s negativními reakcemi vlastně počítal, protože komunistům se Černí baroni prostě líbit nemůžou :-( ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Seriál, podle stejnojmenného filmu, je očividným tápáním ve tmě, které je jen bídnou agónií již tak slabého příběhu. Plejáda známých herců nemá vůbec žádnou šanci zachránit tak žalostnou situaci, která se nám tu přímo před očima formuje. Známé glosy tu neustále dokola omílají již velmi omšelí umělci velmi nepřesvědčivě a myslím, že kdyby toto dílo vůbec nevzniklo, vůbec nic by se nestalo. 20% ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

A nasrat kurva, tenhle seriál je totiž v podstatě povedenější, než známější filmový přepis a jediné, co je tu poněkud hapruje, je fakt, někdo, kdo má výraz přiblblosti Radka Holuba sbalí lepou staršinu, ale jinak? Kefalín zcela adekvátně švejkuje, Hryc se do úlohy Majora Terazkyho pravděpodobně narodil, nebo k ní byl dokonce naklonován a všechny humorné epizodky dosahují kadence i kvality předlohy. Howgh. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (9)

  • Režisér Herz vzpomíná: „Do Černých baronů se mi od začátku nechtělo, protože už jedna adaptace existovala. Nakonec mě ale dostali na peníze, čímž nemyslím honorář, ale rozpočet celého seriálu, který byl na tehdejší poměry v České televizi nevídaně velkorysý. Řekl jsem si, že to mohu udělat ve velkém stylu a úplně jinak, než jak to natočil Sirový. Už během příprav se ale ukázalo, že s tím velkorysým rozpočtem to nebude ani zdaleka tak velkorysé, jak to vypadalo na začátku. Na jednotlivé díly bylo méně a méně peněz, někam se ztrácely do černé díry, a nakonec to skončilo tak, že jsem celý seriál musel zkrátit ze třinácti dílů na jedenáct, jinak bych se do rozpočtu nevešel.“ (Ganglion)

Související novinky

Zemřel herec Andrej Hryc

Zemřel herec Andrej Hryc

31.01.2021

V noci ze soboty na neděli zemřel slovenský filmový, televizní a divadelní herec Andrej Hryc. Bylo mu 71 let. Hryc bojoval od loňského roku s akutní leukémií, informace o úmrtí nyní médiím předala… (více)

Reklama

Reklama