Reklama

Reklama

Černí baroni

(seriál)
  • Slovensko Čierni baroni

Epizody(11)

Adaptace veselých příběhů z neveselých let podle románu Miloslava Švandrlíka. Seriál vznikl z příběhů jeho populárních knih (Černí baroni aneb Válčili jsme za Čepičky, Říkali mu Terazky, Pět sekyr poručíka Hamáčka, Lásky černého barona, Terazky na Hrad, Černý baron od Botiče, Kam kráčíš, Kefalíne?), podle scénáře M. Bezoušky. Věrohodnou dobovou atmosféru 50. let 20. století vtiskl seriálu renomovaný režisér Juraj Herz, který ve spolupráci s kameramanem Jiřím Macháněm umocnil Švandrlíkův humorný nadhled nad neradostným totalitním režimem v tehdejší československé armádě. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele curil k tomuto seriálu (5)

Černí baroni (2004) 

"Keď bude vojna, nastúpite v prilbách do reky a bojové jednotky poidú cez vás ako cez most!" - poručík Čaliga Tak já stavím televizní zpracování románu na stejnou úroveň jako film Zdeňka Syrového. Vzpomínám, jak jsem knihu opisoval v  sedmdesátých letech na stroji se sedmi kopíráky, abych ji mohl poskytnout kamarádům. Dosud vlastním vydání z nakladatelství Vysočina z Havlíčkova Brodu 1969. Obsazení rolí je výtečné, Anton Hryc se přinejmenším vyrovná Pavlu   Landovskému, u mě je to ještě lepší výkon ve více polohách v hlavní roli. Navíc v TV zpracování jsou použity i další motivy z pokračování a to většina lidí nezná, protože nečte. Pak se to lehce zatracuje. Je to účet bez hostinského. ()

Podraz (2004) (E02) 

"Důstojník lidové armády može milovať iba Sovietsky svaz" - jak praví Terazky, tak bylo a zase bude. Druhý díl je zcela ve vleku Bolka Polívky, kterému role Hamáčka neskutečně sedne. PTP šlechta se baví v hospodě. ()

Spiknutí (2004) (E06) 

Jediný, kdo Kefalínovi nesežral divadelní zkoušky ve městě, byl poručík Hamáček. Starý ochlasta a děvkař hned věděl, o co jde. Marika P. opravdu svůdná, já na vojně v Domažlicích jsem se musel spokojit s méně atraktivními ženami. ()

Loučení (2004) (E07) 

"A Čáslava je v Brazílii?" - major Haluška Terazky má i geografický rozhled.  Příprava na civil rozloží morálku družstva ještě více a když se mužstvo dostane na nádraží k odstavené cisterně plné Chianti je vše dovršeno. Ožerou se všichni, nutno dodat včetně důstojníků i Haluškou v nádražácké uniformě. ()

Zabijačka (2004) (E09) 

Zabijačka a snaha Kefalína získat modrou knížku, to jsou dva hlavní motivy asi nejlepšího pokračování vydařeného televizního seriálu na motivy románu Miloslava Švandrlíka.  Zupácký vojenský doktor Švrčula je klasickým příkladem vojenského blba na svém místě stejně jako generál Mandel, který se vetře na Zelenou Horu na zabíjačku. Tady ovšem exceluje poručík Hamáček, čerstvý paroháč, který se ožere jako prase, které má porazit, protože je vyučený řezník. ()

Související novinky

Zemřel herec Andrej Hryc

Zemřel herec Andrej Hryc

31.01.2021

V noci ze soboty na neděli zemřel slovenský filmový, televizní a divadelní herec Andrej Hryc. Bylo mu 71 let. Hryc bojoval od loňského roku s akutní leukémií, informace o úmrtí nyní médiím předala… (více)

Reklama

Reklama