Reklama

Reklama

Sňatky z rozumu

(seriál)
Československo, 1968, 7 h 44 min (Minutáž: 89–97 min)

Předloha:

Vladimír Neff (kniha)

Scénář:

Otto Zelenka

Hrají:

Jiří Vala, Slávka Budínová, Vladimír Ráž, Gabriela Vránová, Jiřina Jirásková, Iva Janžurová, Miloš Nedbal, Jiřina Šejbalová, Jaroslav Vojta, Nataša Gollová (více)
(další profese)

Epizody(5)

Obsahy(1)

Pětidílná sága dvou podnikatelských rodů z vrcholného období našeho národního obrození na motivy románu Vladimíra Neffa začíná v roce 1859 a končí otevřením Národního divadla v roce 1881. Tento pamětnický seriál patří mezi nejcennější díla archivu České televize. U jeho zrodu stáli dva významní televizní tvůrci - scenárista Otto Zelenka a režisér František Filip. Práce na scénářích začala ještě před jarem 1968 a diváci viděli seriál poprvé na podzim téhož roku. Zasaženi a poníženi srpnovými událostmi a posrpnovým vývojem nacházeli v historickém seriálu útěchu, povzbuzení a naději. V roce své premiéry seriál překvapil kvalitou, dokonalým řemeslným zpracováním a nádhernou přehlídkou hereckých výkonů. Dnes po sedmatřiceti letech se Jiří Vala jako Martin Nedobyl, Slávka Budínová jako Valentýnka, Iva Janžurová a Jiřina Jirásková jako "Přeslice"- Hana a Bětuše Váchovy, Vladimír Ráž a Gabriela Vránová jako Born a Líza vrátí k divákům jako představitelé důvěrně známých a oblíbených postav. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (108)

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Jen si tak říkám, jestli by dnes neposlal Born do polepšovny celý národ. Sňatky z rozumu jsou nádherným vyprávěním Vladimíra Neffa o obrozencích. Laskavá ruka Františka Filipa provedla řadu báječných herců k závěrečnému dílu, který je opravdovým vyvrcholením seriálu. Rážův Born prožívá duševní otřes kvůli synáčkovi, na tu scénu koukáte a čekáte, kdy vám Ráž jednu vlepí. Bornová Jiřiny Jiráskové projevuje svůj humor i laskavost. Bětuše Váchová Ivy Janžurové elegantně odkopne nápadníka, neboť byla uražena její čest dcery z dobré rodiny. Slávka Budínová si na ty pouhé tři díly, v nichž se objeví, Valentinku tak vymazlila, že bych ji chtěla mít doma. Jiří Vala, milovník a znalec klasické hudby, posadil svého Nedobyla do Bornova salonu a udělal z něj burana, kterého by nejradši profackoval i největší kliďas. A ta scéna, kdy si Světla Svozilová alias matka Pecoldová pohovoří s Jiřím Valou coby Martinem Nedobylem, by se měla vystřihnout a spolu s rozhovorem Dlaska s Hrachovou po smrti Hracha z Byl jednou jeden dům pouštět v rámci akce "Takhle se točí emoce". ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Opravdu dílo jak se patří. Herecké výkony našich hvězd nemají obdoby. Předloha je nesmírně propracovaná a děj nemá jediné hluché místo. Bohužel v pokračování Zlá krev se to už tak ideálně nezdařilo. I úloha vypravěče Vosky působí nenásilně a dá se říci nezbytně. Krásný výlet do historie, kde mají své místo vlastenci, zlí i hodní kapitalisté a blbí, agresivní i snad charakterní komunisti. Ať chceme či nechceme, takové ty naše dějiny jsou. ()

Reklama

Blofeld 

všechny recenze uživatele

Domnívám se, že není v našich dějinách lepšího seriálu. Vedle naprosto dokonalého hereckého obsazení (skutečně mě nenapadá nikdo, kdo by mi tu chyběl) jsou jeho hlavní předností krásně napsané dialogy. Takové už se dneska nepíší. Tak prosím, prosím, ať se Sňatků dočkáme i na DVD. Když už byly vydány všechny Ženy za pultem, Majorové Zemani a Sanitky, snad se dostane i na kvalitní díla. F.L. Věk dokázal, že to není problém. ()

tranquill 

všechny recenze uživatele

"Nikdo se nevdává z lásky, všechno je taková vymyšlenost..." Historické snímky nejsou mou doménou, ale tahle sága o probuzení češství v habsburské monarchii je postavena na zobrazení a vývoji charakterů postav, které jsou skvěle zahrány a ač se jedná o střípky z životů hlavních postav, nakonec skládají dostatečnou mozaiku našeho národa v 19.století. V některém případě bohužel, v jiném bohudík... ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Jen pět dílů stačilo a tento seriál se stal takřka nesmrtelným, a zároveň jeden z nejlepších rodinných pokladů z produkce ČT. Můj oblíbený seriál s tehdejší opravdu širokou plejádou vynikajících herců. Seriál vypráví o vrcholném období českého národního obrození, byl natočen podle románové předlohy Vladimíra Neffa. Jeho děj začíná někdy v roce 1859 někdy od národního obrození a končí otevřením Národního divadla v roce 1881. Na osudech podnikatelských rodin Nedobylů a Bornů se seznamujeme s hospodářskou i politickou atmosférou 19. století. Scénář k tomuto seriálu napsal Otto Zelenka. Co více si tedy může divák a obdivovatel takovýchto historických filmů (skvostů, pokladů) plného ranného vlastenectví přát. Mimořádně hodnotná kvalita, dokonalé řemeslné zpracování a nádherná přehlídka všech hereckých výkonů. Jiří Vala jako Martin Nedobyl a Vladimír Ráž jako Born byli dokonalí. Jak moc jsem to tenkrát jako malý obrečel, při scéně kdy má oblíbená Valentinka (S.Budínová) s Lízou (G.Vránová) zahynuli při želežniční neštěstí. Pokračování Sňatků z rozumu pod názvem Zlá krev (7.dílny seriál) už na mě takový dojem nezanechal, ale pořád velice solidní. Stále ho řadím mezi moji Československou pětku NEJ-oblíbenějších seriálů, dokonce ještě o stupínek víš než "F.L. Věk" či Byl jednou jeden dům. Za 5* ()

Galerie (25)

Zajímavosti (15)

  • Václav Voska při úvodním proslovu stojí u památníku bitvy z roku 1866 v Čistěvsi a u památníku bitvy u Chlumu. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)
  • Předem nebylo známo, kolik epizod bude. Vždy se čekalo na ohlas diváků a až potom se začala připravovat další epizoda. (SONY_)
  • Jako námět k seriálu posloužily knihy Vladimíra Neffa "Sňatky z rozumu" z roku 1957, "Císařské fialky" z roku 1958, "Zlá krev" z roku 1959, "Veselá vdova" z roku 1961 a "Královský vozataj" z roku 1963. Všechny knihy vychází z historie rodiny Neffů a jsou defakto kronikou rodu. (sator)

Související novinky

Zemřel režisér František Filip

Zemřel režisér František Filip

09.01.2021

Ve věku 90 let zemřel český režisér a scenárista František Filip. Zprávu o úmrtí plodného tvůrce televizní produkce přinesla Česká televize. Absolvent pražské FAMU má k dnešnímu dni na svém kontě na… (více)

Jiřina Jirásková 1931 - 2013

Jiřina Jirásková 1931 - 2013

07.01.2013

Ve věku 81 let zemřela herečka Jiřina Jirásková. Dlouholetá členka a později i ředitelka Divadla na Vinohradech absolvovala DAMU v roce 1950 a po jedné sezoně v Krajském oblastním divadle Hradec… (více)

Reklama

Reklama