Reklama

Reklama

Letci z Tuskegee byli za druhé světové války slavnou americkou leteckou jednotkou složenou z Afroameričanů. V té době v americké armádě stále existovala rasová segregace a černoši byli považováni za lidi podřadné, neschopné ovládat složité stroje, vhodné pouze k pomocným úkolům. Prvního kurzu se v červenci 1941 účastnilo třináct afroamerických kadetů. V příštích čtyřech letech byli letci vysláni na více než patnáct tisíc bojových misí po Evropě a severní Africe. Tito hrdinové tedy bojovali nejen proti Hitlerovi, ale i s předsudky své vlastní země, za kterou někteří i položili život. (TV Nova)

(více)

Videa (19)

Trailer 1

Recenze (218)

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Nu což, už delší dobu jsem neviděla žádný válečný film a tohle znělo dost dobře. Bohužel to tak ale úplně nedopadlo. Ne že by byl film výrazně blbý a nudný, ale nebyl ani opakem. Tolik afroameričanů jsem měla možnost vidět snad jen v Kokosech na sněhu. Vcelku tu byly i napínavé vzdušné bitvy, samozřejmě nechyběla ani potřebná oběť, aby film trošku apeloval na naše dojmy, že teď máme uronit slzičku. Takže to vidím na ty slavné průměrné 3*. P.S. Definice barevného tu dostala nový význam a zdá se mi to, nebo v některých okamžicích mi to vcelku připomínalo Tmavomodrý svět? Je fakt, že si ten film už moc nepamatuju, ale o podobnosti tu nebylo nouze. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Americký válečný film, jak se sluší a patří. Patos z toho stříká na všechny strany, postavy jsou ploché jak gramofonová deska a US Army působí tak neporazitelně, že by snad byla schopná do týdne po vylodění v Normandii projít Francií, Říší, Sovětským svazem a zastavit se až v Tokiu. Dojem nevylepšil ani nezvládnuté silné téma, ani vizuál. Bez napětí a bez emocí se holt dobré válečné drama neobejde. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

To je tak. Kdyby byli negři nasazený k bojovejm jednotkám dřív, chcípla by Blondi ještě jako štěně a po Plzni by pobíhaly davy míšenců, protože každá bílá holka vlhne jen když o nějakym negrovi slyší. Já si myslim, že kdyby se černí naučili dřív bruslit, kydal by Jarda Jágr hnůj na statku v Hnidousech a z Gretzkyho by byl možná asistent kouče dorostu v pralesní lize kdesi v Novym Skotsku. Inu typickej černošskej film, balancující na rasismu naruby. Ale dobrý. Tohle jsem čekal, ačkoliv jsem si nemyslel, že toho bude takovej kopec, stejně jako jsem si nedokázal představit, jakou debilitou budou oplývat příběhy a charaktery jednotlivejch postav. Ale nebudu si nic nalhávat, kvůli tomu jsem se na to nekoukal, i když Howard mě tentokrát neuvěřitelně vytáčel a jeho plukovníkovi jsem přál vraždu, smrt, zabití. Ale v zásadě jsem jen od Lucase čekal nějakou slušnou akci, podpořenou znalostí reality tehdejších leteckých bitev. No........... nejsem sice nějakej extra znalec, ale toliko vim, že jednim mustangem křížník nevyřídíš a rozstřílenej v hořícim letadle nepřežiješ, ale vzhledem k tomu, že tolik do toho zase nevidim, tak se mi ty vzdušný souboje celkem líbily, ačkoliv instnktivně cejtim, že byly naprosto mimo. Jenže to bylo všechno. Mě by zajímalo, kdy někdo natočí film o tom, že Amerika má tolik negrů právě proto, že za II.SV nebyli masově nasazovaný. To by bylo řevu! :D 10% ()

MATADOR 

všechny recenze uživatele

Válečných snímků není nikdy dost a podobně jako to byli s Letci z Tuskegee, mám to i u Red Tails. Oba snímky si jsou natolik podobné, že rozdíl je skutečně jen těch 20 let od původního zpracování. Red Tails má skvělé souboje, hudbu a také orchestr, jsem pyšný, že měli tu možnost na takovém filmu pracovat Češi, jde to vidět! ()

Dever 

všechny recenze uživatele

// Distribútor: Fox // Počet premietajúcich kín v USA: 2,573 // Otvárací Víkend USA: $18,782,154 // Režisérske schopnosti Hemingwaya som mal zatiaľ možnosť vidieť len pri seriálovej produkcií Heroesu a Battlestar Galactici, preto som bol celkom zvedavý, ako si poradí s týmto filmovým projektom. Už trailer ma navnadil nato, aby som si Red Tails pozrel, no a vôbec neľutujem, že som tak spravil. Samotný film je po vojnovej a akčnej stránke zvládnutý naozaj kvalitne, len mi tu prekážal taký ten nereálny dej, že 1 lietadlo dokáže zostreliť vojnový krížnik a pod. Vizuálne sú tie scény krásne, ale čo s toho, keď tá nerealita tak hrozne bije do očí........ 70% ()

Galerie (60)

Zajímavosti (23)

  • Pokud by „Lightning“ (David Oyelowo) ve skutečnosti inkasoval při závěrečném čelním souboji s německým Me 206 byť jen jediný zásah, byl by roztrhán na kusy a pravděpodobně by okamžitě explodovalo celé letadlo. Me 262 byl vybaven čtyřmi 30mm kanony používajícími výbušné granáty - tři zásahy z této zbraně mohly zcela zničit celou létající pevnost. (Klot)
  • V pražském Rudolfínu se natáčela taktéž hudba. Na natáčení s FILMharmonic Orchestra Prague dohlížel osobně George Lucas. (ČSFD)
  • Cuba Gooding Jr. se s motivem pojednávajícím o pilotech z Tuskegee na plátně nesetkal poprvé. Již o více jak 10 let dříve ztvárnil roli jednoho z pilotů ve snímku Letci z Tuskegee (1995). (Chevees)

Související novinky

Lucas jde do důchodu, končí se Star Wars

Lucas jde do důchodu, končí se Star Wars

21.01.2012

Možná je v tom jen snaha za každou cenu upozornit na válečný epos Red Tails, který tento víkend startuje v amerických kinech, ale George Lucas se v rozhovoru pro The New York Times tvářil vážně.… (více)

Reklama

Reklama