Reklama

Reklama

Akta X: Chci uvěřit

  • USA The X-Files: I Want to Believe (více)
Trailer 3

Fox Mulder a Dana Scullyová už delší dobu nejsou v žádném spojení s FBI. Mulder se skrývá kdesi v ústraní a Scullyová se zaměřuje na lékařskou praxi a snaží se pomáhat potřebným. Do hry je však vrací agentka Dakota Whitneyová, která obdivuje práci Foxe Muldera a věří, že právě on jim může pomoci s vyřešením případu zmizelých žen, mezi nimiž figuruje i mladá agentka FBI. Jak se záhy ukáže, v případu má přeci jen svou roli tajemný element. Tím je bývalý farář, který má vidiny týkající se zmizelých žen. Tento zvláštní muž se zdá být jediným klíčem k vyřešení případu. Vzhledem k jeho pedofilní minulosti mu ale věří jen málokdo... (TV Prima)

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (646)

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Akta X podle mě fungovala právě hlavně kvůli ústřednímu páru. Pokud by mělo jít jen o konpirační teorie o spiknutí vlády s ufony, byla by to na více než 200 dílů nesnesitelná polévka. Nicméně parťácké rytí, blýskání se jeden před druhým, jiskření z potenciálního vztahu... To drželo seriál pohromadě. A drží to do značné míry i tento film. Mulder a Scully nám zestárli, pro nepamětníky museli něco málo zopakovat a vysvětlit, ale dalo se to přežít. Na poměry Akt X celkem běžný příběh je, jak jsem předeslal, jen kulisa -- tenhle mikrosvět Muldera a Scully funguje i po letech. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Kdyby se film nehlasil k Aktum X, ale byl to proste lehce mysteriozni thriller, tak si nikdo moc nestezuje, jenze takle byly naroky precejen vyssi. Pribeh by spatnej nebyl, ale rozhodne by snes nejakou zajimavejsi pointu a vetsi porci tajemna. Nejvetsi problem je ve vztahu Muldera a Scullyovy, kterej je fakt vyresenej nejak debilne, jednu chvily to vypada, ze spolu bydli, jindy se zase sotva pozdravi, fakt sem se v tom moc nevyznal. A ani tomu nenapomaha obcasna zmatenost pribehu. Dalsi problem je primo v Scullyovy, jejiz role spociva v tom, ze bud furt otravne keca, jak se k patrani nechce uz vratit a pustit si tajemno do domu nebo co, pripadne se snazi lecit nejakyho malyho fakana a to by se vic hodilo do nejakyho nemocnicniho serialu. Aspon, ze Mulder je porad ten sympatak, co chce vse vypatrat. Takze celkove docela napinavej thriller s blbe vyresenym vztahem hlavnich postav. ()

Reklama

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Ve výsledku jde o tuctovou kriminálku, bez nějakého znatelnějšího nádechu mysteriózna. Pravda, krimi trochu drsnější a rozhodně napínavou, leč nepříliš nápaditou. Problém filmu je navíc v tom, že divák neznalý seriálu vůbec nebude tušit, která bije, pokud jde o vztah Muldera a Scullyové a jejich partnerské problémy tak budou takového diváka míjet a spíše nudit. Jako samostatný film to příliš nefunguje, fanoušci Akt X, těšící se na nějaké "paranormální jevy", budou vydatně zklamáni a spokojeni tak mohou být jen ti, kteří se vyžívají ve vývoji vztahu obou hlavních hrdinů. Natočené je to slušně, potřebné napětí se dostavilo, ale po scenáristické stránce žádný zázrak. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem prostě Akta X, které znám od mala, ty tajuplné záhadné Akta X, které tenkrát nakonec vyvrcholily ve film, který se každýmu kdo měl rád Muldera a Scullyovou neskutečně líbil. Po dlouhých deseti letech koukám do kin a vidím, že na scéně je druhý film. Po dlouhých deseti letech. Jen jsem doufal, že s příběhem se trošku pohnou a třeba dokážou vysvětlit nějaké nejasnosti z osobního života Muldera nebo Scullyové. Ale to oni ne. Scénáristi z příběhu udělali pro mě neskutečnou frašku, kde nepřítel je nelegální Ruská organizace, jejichž členové mluví česky, která si uloví jednu agentku CIA a chtějí ji vyndat ledvinu na jisté účely, a nejenom jí. Prostě, podle mě tohle není případ pro ty dva, kteří se celý život (celý seriál) trápí s tím, zda-li existují mimozemské civililzace nebo je to jen hra Americké vlády a bůhví jestli jen Americké. Ten příběh se mi vůbec nelíbil, nejhorší ale bylo, že oni se to snažili scénáristi ještě zdokonalit a tím příběhem ještě chtěli nabalit něco důležitějšího, samotný vztah Muldera se Scullyovou, který zrovna růžový nebyl a ani nebude. Řešej píčoviny, přesně jak pshimi řiká, manželé po dvaceti letech. A divák jim na to má být jako zvědavý? Já jako divák jsem chtěl rozhodně vidět pekelnej příběh z nitra planety, který si zajede do jedné ze záhad našeho světa. Mně se ale zdá, že těch záhad ten svět už nyní příliš nemá. Nebo o nich nechce mluvit. Tak jak UFO před pár lety byl fenomén, tak se dnes o něm nemluví, i když se na oblohách ukazuje dál. Akta X možná už přešli dobu. Nebo možná měli přijít s nějakým novým zjištěním, které by rozpumpovalo novou éru zájmu. Nestalo se tak a tak je tento film slaboduchou břečkou, kde se dva agenti spolu znovu po několika letech setkávají, což je na něm asi to jediné pozitivní. ()

Trellíno 

všechny recenze uživatele

Průměrnější epizoda, kterou někdo bohužel natáhnul na dvojnásobnou délku. Zápletka překvapivě drží pozornost hodně dlouho, vyústění je bohužel takové nijaké a dost do prázdna. Nostalgická linka zpočátku fungující, po stém zopakování něčeho na způsob: "Sakra Muldere, uvědom si, že tohle už je všechno za náma, teď jsme jenom civilové, kapiš?" už ale spíše otravná. Pochvala Carterovi za překvapivě hodně dynamickou a divokou režii a na druhou stranu pohlavek Carterovi za scénář, stavějící až moc na náhodách a řešící několik situací nečekaným skokem jinam a dost nelogickým nedokončením (například honička na stavbě). Pak ještě nemůžu nezmínit Marka Snowa, který zase jednou válí a složil jeden z nejlepších soundtracků roku, ale to je z toho zásadnějšího asi všechno. Suma sumárum, na jedno podívání slušné, pro fanoušky (mezi které se počítám) ucházející, ale podruhé už mě v kině asi nikdo neuvidí. Film tak možná bude překvapivě víc fungovat pro naprosto nezaujaté diváky, kterým nabídne docela povedenou a trošku drsnější detektivku. Toť vše a slabounká šedesátka, která si odřela obě uši až na chrupavky. ()

Galerie (54)

Zajímavosti (20)

  • Podtitul "I Want to Believe" je nápis no fotke UFO, ktorý visel v Mulderovej kancelárii. (youtoo18)
  • Len pár vyvolených dostalo do rúk plný scenár. Ľudia zo štábu žartovali, že robia film, ku ktorému scenár najskôr ani neexistuje. (youtoo18)
  • Chris Carter je duchovným otcom Aktov X. Štúdio Fox mu navrhlo, aby po skončení seriálu natočil svoj celovečerný film (k tomu prvému totiž len napísal scenár). (youtoo18)

Související novinky

Pokračování, kam se podíváš – 2. část

Pokračování, kam se podíváš – 2. část

02.12.2008

V sequelu včerejší novinky o pokračováních se dočtete o další Planetě opic, další Policejní akademii, dalším Hairsprayi a dalších Aktech X. Zpočátku to znělo jako totální kachna – internetem… (více)

Další záhada pro Muldera a Scullyovou

Další záhada pro Muldera a Scullyovou

04.11.2007

Příští rok to bude přesně deset let, co se na plátnech kin objevila celovečerní Akta X. Od té doby se pravidelně objevují zprávy o chystaném pokračování. Když už jsme si říkali, že k tomu asi nikdy… (více)

Reklama

Reklama