Reklama

Reklama

Impérium - Mafie v Atlantic City

(seriál)
  • USA Boardwalk Empire (více)
Trailer 8
USA, (2010–2014), 52 h 34 min (Minutáž: 47–72 min)

Tvůrci:

Terence Winter

Předloha:

Nelson Johnson (kniha)

Hrají:

Steve Buscemi, Dabney Coleman, Paz de la Huerta, Stephen Graham, Kelly Macdonald, Aleksa Palladino, Michael Pitt, Michael Shannon, William Hill (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(5) / Epizody(56)

Nový americký seriál s originálním názvem Boardwalk Empire, realizovaný v produkci HBO, se odehrává v době prohibice ve dvacátých letech minulého století. Na gangsterské kronice uváděné pod českým názvem Impérium - Mafie vAtlantic City,spolupracoval renomovaný Martin Scorsese. Jeden z nejuznávanějších amerických filmařů se podílel na scénáři i na produkci seriálu a režíroval jeho úvodní epizodu. U příležitosti zářijové premiéry díla na amerických obrazovkách Scorsese prozradil, že o spolupráci s HBO uvažoval už dávno. Mnohé ze seriálů z produkce HBO označil za “inteligentní, promyšlené a brilantně realizované”. Podle Scorseseho znamenají “nové možnosti pro vyprávění příběhů.”
Hlavní postavu pochybného politika Enocha “Nuckyho” Thompsona, inspirovaného skutečnou postavou E.N. Johnsona (1883 - 1968), který byl nekorunovaným vládcem podsvětí Atlantic City, ztvárnil Steve Buscemi. Ten prohlásil, že jde o jednu z nejlepších rolí jeho kariéry. Podle jeho slov byl Johnson “dvojjakou postavou s temnými stránkami, ale i se spoustou humoru a dobrým srdcem”. Seriál oživuje i postavy nechvalně proslulých gangsterů, jakými byli například Lucky Luciano, či Al Capone. Scénář dramatu, inspirovaného stejnojmennou knihou Nelsona Johnsona, napsal Terence Winter, autor slavné mafiánské ságy Rodina Sopránů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze uživatele Frajer42 k tomuto seriálu (56)

Boardwalk Empire (2010) (S01E01) 

Mám takové tušení, že se s tímto seriálem asi budu kamarádit. Obvykle mi trvá několik dílů, než si mě seriál získá. Tento mě ovšem oslovil hned v tom prvním. Doufám, že se seriál nevystřílel hned na začátku a bude v nastoleném tempu pokračovat. Děj vypadá neskutečně zajímavé a na každém kroku člověk vidí nové a nové historické postavy. Bohužel jich je hrozně moc a než se s nimi vůbec člověk stihne seznámit, tak už postavy prdí do hlíny či do moře. Zřejmě pár dílů potrvá, než se člověk zvládne ve všem naplno zorientovat. Velice mě okouzlila dobová atmosféra, přičemž na tamní autíčka je radost pohledět. Steve Buscemiho vidím snad v první jeho hlavní roli a docela mu to sekne. Samozřejmě až na tu jeho neodmyslitelnou slizkost. Těším se na další díl. Jsem mile překvapen. ()

Věž ze slonoviny (2010) (S01E02) 

Ve srovnání s prvním dílem je tento díl určitě horší, a to z jednoho prostého důvodu. Chybí zde nějaký pořádný dějový zvrat. Amerika 20. let se mi stále neokoukala, jen už to prostě není až tolik napínavé a zajímavé, jak by to, věřím, být mohlo. Buscemi je stále stejně slizký a sledovat ho při páření s jeho obdobně ohavnou kurtizánou je pro moje puritánské oči vždy utrpením nejhrubšího zrna. Jinak celkově je těch prasáren na každém kroku moc a moc. Chvílemi se mi vyloženě nostalgicky vracely vzpomínky z dětství, kdy jsem se v ZOO procházel kolem kozího výběhu, který byl situován hnedle za bobří hrází. Opravdu se v tomto snímku slečny a ženy producírují dost často tak, jak je Pán Bůh stvořil a v značném počtu případů je ani nestvořil hezky. Kromě puritánů budou trpět i černoušci, neboť na diváky dost nápadně pomrkává i nějaký ten rasismus. Jinak je to opravdu takový díl skoro až o ničem. Pevně věřím, že mi to tvůrci v tom dalším vynahradí. ()

Odjezd (2010) (S01E03) 

Člověk se třeba dozví, že dostat kapavku nebyla tehdy vůbec žádná legrace stejně jako nebyla legrace býti svědkem, na kterém vůbec nikomu nezáleží. Bohužel však není k vidění naprosto žádná akce, což je v mafiánském filmu dost velká škoda. Na chuť začínám přicházet federálnímu pánovi a je mi kupodivu prozatím sympatičtější než všichni ostatní lajdáci, což se mi přihodilo snad vůbec poprvé. Mému oku neunikla obří nápis Gillette kdesi na městem a fakt, že tento nápis zatím všechny slečny, které prozatím odhalily diváctvu své svatyně, vesele ignorují. První díl mě velice navnadil. Bohužel začínám nabírat nehezkého dojmu, že seriál od té doby nic závratného nenabídl. Bude-li to takhle pokračovat dál, tak se nejspíš brzy rozkamarádíme. ()

Anastázie (2010) (S01E04) 

Celkem pěkný díl. Al Cappone ukazuje, že nebyl pouze obtloustlý lilipud, ale že se uměl i pěkně mračit, zlobit a hlavně angažovat. Kecá se opět více, než by bylo bývalo zdrávo. Ovšem kecání konečně dostává v mých očích pevnější obrysy a začínám se v ději orientovat. Dost mě začínají iritovat veškeré šlápoty. Někdo u nich zřejmě hledal bod G na nesprávném místě a polechtal jim mozek. Dále je zajímavé sledovat, kterak probíhala taková setkání v počátcích Ku-klux-klanu. Člověk se dozví spoustu věcí a ke všemu se pobaví. Co více divák ke spokojenosti potřebuje. ()

Keltský večer (2010) (S01E05) 

Po dlouhé době další díl, který na mě zapůsobil. Řeší se vesměs stejná témata jako dříve - emancipace, prohibice. Nevím, čím to bylo, ale nějak mi to celé více sedlo než předchozí díly. Samozřejmě třešničkou na dortu byla závěrečná oslava dne Sv. Patrika, na které nejenže chybělo zelené pivo, ale dokonce si detektiv dovolil něco nevídaného a konečně byl děj opět přikořeněn. Dokonce jsem v pátém dílu dospěl k obrovskému zjištění, že Nuckyho kamarád šerif je vlastně jeho mladší brácha. Potěšila mě i závěrečná sebevražda kurtizány, která si zřejmě nedovedla představit, že by v budoucnu souložila s papírovou taškou na hlavě. ()

Omezení rodiny (2010) (S01E06) 

Uvědomil jsem si, že tento seriál vlastně ani neobsahuje slečnu, kterou bych neviděl nahulatou. Daná doba musela být naprostým rájem i pro ty nejexotičtější pohlavní choroby. Každý spinkal s každým. Kouzlu žiletek podlehla málokterá slečna, a tak broučci mohli vesele přeskakovat z křoví do křoví a viry se nerušeně množit. Nejedna herečka si musela kvůli roli v tomto seriálu vypěstovat prvotřídního bobra. Kromě pravidelné dávky smilnění nabízí tento díl i jedno moc hezké střelecké překvápko, přičemž nám ze scény zmizí vlivný hráč. A v samotném závěru jsem si mohl také odoblíbit, do té doby, celkem sympatického detektiva, u kterého se ukázalo, že je bohužel masochista. ()

Domov (2010) (S01E07) 

Spoilery! Celkem ukecaný a nepříliš zajímavý úvod, kde se ovšem převážně domlouvala závěrečná překvápka, která stála za to. Upálení za živa odnese tatínek bručoun a kulku pod očičko zase Jack Rozparovač od půlksichtého snipera, který na mě udělal celkem hezký dojem a věřím, že se nevidíme naposledy. Během dílu jsem se i několikrát pobavil, třeba když jsem zjistil, že se nejčernější černoch ve městě jmenuje Mr. White. Jinak bych pochválil, že tento díl není až tolik o souložení, snad kromě toho nemilého překvápka, kdy jsem viděl dělat hanbaté věci dvě slečny. Sečteno podtrženo, úvod dílu byl dost o ničem, ale závěr byl prvotřídní a zachoval ve mne moc pěkný dojem. Slabší 4 hvězdy. ()

Drž mě v ráji (2010) (S01E08) 

Spoilery! V předchozím dílu se prakticky nesouložilo, takže to nyní tvůrci hodlali perverzní menšině diváků patřičně vynahradit. Nejen, že byla k vidění pravidelná dávka dobového souložení. Dokonce byli diváci šokování ukázkou prvních promítaných sprosťáren tehdejší doby, kde nebylo naštěstí téměř nic vidět. Tedy kromě kněze a jeptišky oddávající se činnosti, kterou by na toho pána ze shora dojem určitě neudělali. Nuckyho bráška se připlete jako slepý k houslím ke třetí kulce v šourku. Naštěstí střelec mířil o kousek výš. S blížícím se koncem série se blíží i menší mafiánská válka, tak snad nebudu zklamán. ()

Belle Femme (2010) (S01E09) 

Spoilery! Klasické dějové schéma, kdy se polovinu stopáže snaží tvůrci uspat dialogy, které nejsou kdovíjak záživné. Jakmile divák začne mhouřit oči, tak jej zaskočí opravdu neočekávaným dějovým zvratem, který zpravidla dovede nalákat na zhlédnutí dalšího dílu. Konečně se v tomto díle Jimmy vrátil do civilizace a zřejmě to malinko uspěchal. Stihl toho v krátkém čase relativně dost. Podařilo se mu znásilnit jeho ženu, která jej před okamžikem málem podvedla s knírkatým pánem. A stihl se dostat pěkně rychle do tepláků. Detektiv se celkem rozjel. ()

Smaragdové město (2010) (S01E10) 

Spoilery! Po delší době jsem se koukl na další díl tohoto velice kvalitního seriálu a dost se mi líbil. Zřejmě začnu sledovací přestávky praktikovat ve větším měřítku. Opět se hodně kecalo, spekulovalo, ovlivňovalo a domlouvalo, ale ve všech případech to stálo za to. Po sledovací odmlce mi je spousta postav tak nějak bližší. Ať už se jedná o vtipálka Alla, který se inspiroval na židovském obřadu a rozhodl se konečně dospět, nebo a snadno rozrušitelného Jimmyho, který se rozhodl vyčinit manželčině pusinkovacímu kamarádovi, i když manželka ve skutečnosti mnohem raději papá z chlupatého talíře. Kdyby se ke všemu včas přiznala, tak mohla proběhnout poklidná trojka, kde by Jimmy mohl manželčinu lesbickou přítelkyni potrestat použitím její druhé cesty, kterou spousta žen lživě označuje za bolestivou. Na světle se opět ukázal i černoušek Mr. White, který se vlastně může ukazovat pouze na světle, aby z něho divák něco měl. Docela mě překvapuje, že pan White pašuje alkohol na místo banánů. Je samé překvapení. Dost se mi líbilo, že se konečně v pravém světle projevil pan vyšetřovatel. Nejdříve přišel na námluvy za Nuckyho celkem pohlednou současnou slečnou, ale moc na ni nezapůsobil, tak se musel obětovat a hledat usvědčující informace v kalhotkách Nuckyho ohavné předchozí slečny. Spinkací scénka to byla doposud nejvíce explicitní. Nezaujatý divák, který by vás během této scénky přišel oblažit svojí návštěvou by okamžitě nabyl dojmu, že jste zvrácené hovado a koukáte se nechutné zoo fetiš porno. Předpokládám, že pán při prohlídce bobří srsti nenarazil na usvědčující důkazy, nýbrž spíše na filcky a další mazlivý hmyz. Dle mého skromného úsudku se jednalo o jeden z nejlepších dílů. Lepší 4. ()

Pařížská zeleň (2010) (S01E11) 

Spoilery! Hodně ukecaný díl. Není se co divit, volby pomalu vrcholí a v Nuckyho okolí se postupně kurví vše, co se kurvit dovede. Začíná přicházet o svůj stoický klid a pustí se do větší rozepře s jeho současnou přítelkyní osouloženíhodného zevnějšku, jejíž bystrá hlava přijde na to, že Nuckyho chlouba tu a tam prošťouchne i cizí komín. Trošku se Nuckyho dotkne i bratrova upřímnost, takže se rozbratří. Velký prostor je v tomto díle věnován i Jimmymu a jeho kompletní rodince. Od zalesbené manželky až po tatínka, kterého požírá arsen. Dost se mi začíná líbit dějová linka kolem pana detektiva. Začíná mu správně mrdat a kvůli honbě za spravedlností je ochoten leckterý zákon překročit. Dost kouzelná byla scénka, ve které se rozhodl utopit svého židovského ex parťáka, který jej pro pár dukátů zradil (jaké překvapení), protože se nechtěl nechat pokřtít a odmítal přijmout Ježíše. Tomu říkám neotřesitelná víra. ()

Návrat k normálu (2010) (S01E12) 

Spoilery! Na finále série to bylo poněkud málo epické. Celý díl se táhl v rytmu vrcholení voleb. Došlo na nějaké ty podvody. Například získání hlasů od mrtvých voličů. Zrodí se pár nových dohod a odpuštění starých svárů. Minimálně dočasně. Jinak mě dost překvapilo, kterak se Jimmyho táta zázračně uzdravil poté, co byl málem otráven jeho nevděčnou služebnou - gorilkou. Ukázal však, že rozhodně není žádný rasista a opět zaměstnal v lukrativních podmínkách dalšího černouška. Gorilku vystřídal gorilák. Dost rychle Jimmyho tátovi otrnulo. Rád by se chytil vládnoucích otěží ve městě. Respektive by se toho měl ujmout Jimmy, který má díl od dílu větší charisma. Docela mě zaskočilo s jakým klidem vzal puritán Jimmy odpornou manželčinu nevěru. A dost mě zarmoutilo, že se jeho manželka nechala ostříhat. Patřila k tomu malému procentu osouloženíhodných dívek. Takže předpokládám, že se další série potáhne právě v duchu Nucky vs. Jimmy, což by mohlo být zajímavé. Jinak agentovi Van Aldenovi se podařilo obtěžkat Nuckyho předchozí zrůdičku. Chudák potenciální potomek. Prozatím fajn seriál. Určitě se neloučíme. ()

21 (2011) (S02E01) 

Spoilery! Velmi kvalitní rozjezd druhé série. V Atlantic City se nám přiostřuje. A to na více frontách. Členové Kukluxklan klanu dali poprvé pořádně najevo svoji lásku k černouškům. Namále měl i Mr. White. Jeho hlt rumu (samozřejmě tmavého) byl téměř hltem posledním. Jináč se divák dozví třeba to, že Jimmy dostával od své stejně staré maminky v dětství pusinky na pindíka. Mají vypěstovaný opravdu velice láskyplný vztah. Diváci si také ve větší míře užili puritánskou manželku detektive, která je téměř úplně stejná jako moje spolusledovatelka. S drobnou odchylkou, moje spolusledovatelka není puritánka. Jejich společná večeře se zvrhla ve velice pěknou policejní razii. Detektiv ji chtěl zřejmě tímto způsobem rozvášnit, neboť ten večer došlo dokonce na společné spinkání. Protože má však jeho manželka sexuální slabost pro černoušky, tak se vše odehrálo potmě. Závěr dílu dovršilo zatčení Nuckyho za volební podvod. Rozhodně se divák má v dalším díle nač těšit. ()

My samotní (2011) (S02E02) 

Spoilery! Pokud se rozhodnete tento seriál sledovat, tak důrazně doporučuji nedělat mezi jednotlivými epizodami žádné delší přestávky. Postav je opravdu hodně a ztratit se v nich je otázkou okamžiku. Obličeje pravděpodobně spolehlivě přiřadíte i po delší odmlce. Přiřadit po delší odmlce jména je však podstatně složitější. Tomuto dílu chybělo nějaké pořádné vzrůšo. Ukecaný byl moc hezky, ale jakmile divák neskončí s otevřenou hubou, tak je něco špatně. Příliš mě nepřekvapilo, že bylo tehdy vězení plné černoušků, to je dodnes typický obraz ameriky. Ještě méně mě potom překvapilo, že pan White jako správný černoušek neumí číst. Jinak se začíná rodit myšlenka obchodu s heroinem, která by nějaké to toužebné vzrůšo rozhodně měla přinést. Samozřejmě se také ukázalo, že by si páni bez žen jen těžko poradili. Bylo celkem příjemné sledovat, jak Nuckyho manželka zachránila svému muži zadeček a sobě dosavadní život na vysoké noze. ()

Nebezpečná služebná (2011) (S02E03) 

Spoilery! Po delší odmlce (asi 3měsíční) jsem koukl na další díl, což se opět ukázalo býti velmi nešťastným rozhodnutím. Alespoň, že je divákům vždy v úvodu připomenuto, co důležitého se stalo v předcházejících dílech. Jinak bych se horko těžko zorientoval. Tento díl mě dost nebavil, neboť se celý táhne v duchu nekonečného uzavírání smluv. Kromě zvednutí adrenalinu při večeři se divák nedočká ani žádné akce. Celé se to dost točí okolo Nuckyho upadajícího impéria. Kurvě se zvětšilo bříško a brzy lze očekávat, že bude po městě běhat malý retardovaný Shannon. Snad bude v příštím díle opět rozvířen střelný prach. ()

Co dělá včela? (2011) (S02E04) 

Začínám nabírat dojmu, že se jednotlivé epizody nesou ve velmi stereotypním duchu. Každý díl začíná neskutečně dlouhým kecáním, kdy se uzavírají stále nové a nové smlouvy s novými a novými lidmi. Poté obvykle následuje trošku alkoholu, s čímž je obvykle spojena prsní prezentace laciných dívek s detailním závěrem na bobří hráz - ideálním útočištěm přítulného hmyzu. Poté divák nakoukne do soukromí černočerného negra s tím nejbělejším jménem. Nechybí ani sonda do nedokonale fungujících manželství snad všech zúčastněných. Na akci se dostane jen někdy a právě akce je pro mě sítem mezi dobrým dílem, kdy se vám objeví na rtech "wow" a špatným dílem, kdy si postěžujete, že se zase, kurva, nic nedělo. Tento díl je tak nějak na rozmezí. Nemám čas sledovat průměrné seriály, takže budu doufat, že se kvalita kamsi vyšplhá. ()

Třesky plesky (2011) (S02E05) 

Spoilery! Jedna z těch hodně podařených epozod, což je zapříčeněno tím, že se zde zkrátka stále něco děje. Mohli by to tvůrci konečně pochopt a napěchovat děje celý díl. Bavila mě dohoda s nervózními důchodci, která vyústila až v nádherný skalp. Líbí se mi, že se z Pitta stal mamánek a líbilo se mi i to lehké bratrské kočkování, které bude mít jisto jistě velkou dohru. Hodně zajímavý díl. ()

Věk rozumu (2011) (S02E06) 

Spoilery! Souhlasím s kolegou komentátor. Paz de la Huerta je ohavná kurva i bez břicha. V těhotné verzi je každý pohled na ni čirým utrpením. Na odpudivosti ji rozhodně přidává i záporné IQ. Její porod samozřejmě proběhl v poklidném duchu, neboť měla ženské potrubí pořádně roztahané po pravidelném zásahu Nuckyho obřího slavíka. Jináč je celý díl jen o kecání a o tom, že Nuckyho žena začíná být sexuálně neuspokojena. ()

Naše malá Peg (2011) (S02E07) 

Spoilery! Odporná epizoda. Nějak mě nezajímá sledovat, že i z poslední kočky v seriálu se stala rovněž kurva. A vůbec, polovina epizody je o návštěvě její rodiny. Koho to kurva zajímá? Koho vlastně vůbec ta kurva zajímá? Proč dostává tolik prostoru na úkor jiných? Mnohem zajímavější mi příjde rostoucí napětí kolem Van Aldena a samozřejmě vrcholem dílu byl pokus o Nuckyho vraždu. Bohužel, většina epizody byla opravdu maximálně o hovně. ()

Dvě lodě a záchranný člun (2011) (S02E08) 

Spoilery! Opět další ukecaný a divácky nepříliš atraktivní díl. Celý se vlastně táhl v rytmu Nuckyho odcházení. Žalostně tomu všemu chyběla akce a nějaký divácký zvrat. Dokonce snad nedošlo ani na kozy. Za mě hodně slabé tři kousky a trošku žasnu nad vysokým hodnocením. ()

Související novinky

Arkham Asylum nabírá režiséra Ďábla

Arkham Asylum nabírá režiséra Ďábla

27.10.2022

Jen den po jmenování Jamese Gunna a Petera Safrana do rolí šéfů nově přejmenované divize DC Studios studia Warner Bros. tu máme také novinku ohledně dalšího chystaného spin-offu Batmana. Seriál… (více)

Sylvester Stallone míří do televize

Sylvester Stallone míří do televize

07.12.2021

Herec Sylvester Stallone, jehož Rocky v roce 1976 vyhrál Oscara, a který má za sebou role v komiksových blockbusterech Strážci Galaxie Vol. 2 a Sebevražedný oddíl a čerstvě dotočil i čtvrté… (více)

Zemřel herec Michael K. Williams

Zemřel herec Michael K. Williams

07.09.2021

Ve věku 54 let tragicky zemřel známý charakterový herec Michael Kenneth Williams. Jeho nejslavnější rolí se jednoznačně stala postava Omara z chváleného seriálu The Wire – Špína Baltimoru. Objevil se… (více)

Kdo si zahraje Vránu?

Kdo si zahraje Vránu?

17.03.2015

Legendární comics Jamese O'Barra byl zfilmován už v roce 1994 a nezůstalo jen u toho. Následovaly tři pokračování a seriál, nelze však říct, že by z nich byl někdo nadšený. Vrána teď ale dostane… (více)

Reklama

Reklama