Reklama

Reklama

Obřad

  • USA The Rite (více)
Trailer 2

Nadpřirozený thriller, inspirovaný skutečnými událostmi, vypráví o studentu teologie (Colin O'Donoghue), který je poslán do Vatikánu studovat exorcismus, přestože o těchto kontroverzních praktikách i o své vlastní víře pochybuje. Jeho skepticismus se ale začíná rozplývat, když je přidělen k legendárnímu otci Lucasovi (Anthony Hopkins), jehož praxe zahrnuje tisíce exorcismů. Během obtížného případu, zdánlivě přesahujícího i schopnosti otce Lucase, je mladý seminarista konfrontován s fenoménem, který věda nedokáže vysvětlit ani ovládnout - a se zlem tak mocným a děsivým, že ho donutí pochybovat o všem, čemu věřil. (Magic Box)

(více)

Videa (7)

Trailer 2

Recenze (673)

Faidra 

všechny recenze uživatele

"Co jste čekal, zvracení hrachové kaše?" Chtělo by se mi odpovědět, že vyvrhování obsahu útrob si u filmů kolikrát dokážu zajistit sama, o kroucení hlavou o 360 stupňů a lezení po zdi ani nemluvě, ale s těžkým srdcem se tentokrát pokusím nešaškovat a seriózně odpovědět, že jsem především nečekala hlavního hrdinu tak matného, že splývá s kulisami, a jedno klišé za druhým (ačkoli jiný konec to asi ani mít nemohlo). Holt si zase jednou tvůrci řekli "ále co, lidi, hoďte se do klidu, máme Tonyho, takže vy se rovnou přestaňte ztrapňovat nějakejma pokusama o herectví, tyhle prázdniny v Itálii nám studio protentokrát ještě zacvaká, tak piánko a cinzánko," a je z toho žlučníkově dietní hororový průměr s několika povedenými lekačkami, obstojně sešlým Hauerem a výborným sirem Anthonym vládnoucím scéně, ať už telefonuje během exorcismu nebo vyjevuje jméno Pána much. Zbytek je jedno velké What the hell... doslova. Nicméně po doběhnutí závěrečných titulků mě pohled na manžela s hřebíky v puse lehce zneklidnil, ovšem bylo mi sděleno, že jinak obraz na zeď prostě nepřitluče. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Na rovinu - raději mám filmy, jako je Vymítač ďábla či Omen. Přesto mě Obřad zaujal - výkonem A.Hopkinse, skvělou hudbou - příkladná ponurost a smyčcové přívaly chvílemi připomínaly filmy historické, fantasy, ale i Coppolova Draculu a působivou kamerou. Smysl pro detail, jenž se v rostoucí nabídce akčních a překotně střihaných filmů vytrácí, šerosvitná kamera, Řím plný tajemství a stupňující se pocit ohrožení. Hlavní hrdina, student Michal, se neochotně a s obtížemi nechává přesvědčit o věcech mezi nebem a zemí. Tvůrci však jako by sami nevěděli, zda točit film fantastický, nebo se snažit o maximální reálnost. Sám divák je pak chvíli co chvíli přesvědčován, že vládce pekel existuje, aby vzápětí viděl, že nejspíš není, a znovu dokola. Škoda nevyužití některých motivů - například kočky jsou v Římě všudypřítomné, ale jen tak pobíhají. Přitom odpradávna jsou spojeny s magií a ďáblem. Horror ne, mysteriozní psychologické drama ano. ()

Reklama

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Nejprůměrnější z průměrných průměrů. Mikael Håfström není špatný režisér, tady ovšem narazil na ne zcela uspokojující scénář. Ono to sice nikdy není úplně hloupé, nelogické či zmatené - ale ten příběh zkrátka nemá potřebné grády či vyšší ambice. Anthony Hopkins v závěru září, škoda jen, že mu není dáno více prostoru než tomu nemastnému neslanému otravnému učni (rozumějte "sympatickému" hlavnímu hrdinovi, kterému máte fandit). Jinak u pár lekaček jsem se leknul, obrázky z Říma potěšily ... takže vzhledem k tomu, že jsem měl do kina volňásek, návštěvy nelituju :-D Pokud nemáte nějaké radikálně antikatolické názory, tak vás The Rite neurazí. Zásadnější otázkou však je, koho se snaží nadchnout. A já se obávám, že nikoho. ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

(60%) Dá se říci, že OBŘAD je klasický film o vymítání ďábla. Jsou podobné záležitosti, které se mi líbí víc, ale také i míň. U tohohle počinu mě nebavil začátek – asi tak ta 1/3 byla dost pozvolná, atmosféra se rozjížděla a hlavní herec Colin O’Donoghue mi přišel nevýrazný, ale neměl jsem s ním větší problém. Jakmile nastoupí Anthony Hopkins, začne mě to bavit více. Sice je zde už viditelně starší, ale to své charisma má. Líbily se mi vymítací scény a především chválím, že to nebylo přehnané. Po hororové stránce to funguje méně, ale svojí temnější atmosféru to má. Finále je takové netradiční, ale už mě moc nebavilo. Věděl jsem dopředu, jak to dopadne a tak. Hudba je vcelku kvalitní. No, na 1 vidění to bylo celkem dobré, jen bych asi ubral délku filmu a upravil scénář. Takto je to pohodový, lehký nadprůměr na 1 shlédnutí. ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Zas tu máme jednu černoprdelnickou Bondovku! Toník Hopkinsů předvedl opět svůj standardně výborný výkon, ale tím je výčet superlativů vyčerpán. Celý film mi přišel neskutečně nudný a utrápený. Když už se začalo něco dít, byl prakticky konec během deseti minut. Díky naprosto špatně vyřešené dějové linii jsem tedy lehce zklamán a na vyšší hodnocení nestačí ani Toníkův strhaný obličej. Za tápání v katolických vodách exorcismu bych dal tak dvě až tři hvězdy. 55% ()

Galerie (41)

Zajímavosti (17)

  • Otec Lucas (Anthony Hopkins) udělí Michaelovi (Colin O'Donoghue) rozhřešení, aniž by ho předtím vyzpovídal, což by bylo závažné porušení církevního práva. (gjjm)
  • V určitých scénách si lze všimnout nepatrných znaků, které odkazují na přítomnost démona Baala. Když zahlédneme poprvé otce Lucase (Anthony Hopkins), můžeme vidět nejprve shluk koček a později ropuchy. Démon Baal je totiž v grimoáru líčen jako forma muže, kočky, ropuchy nebo jejich kombinace. (drowsy09)
  • Otec Gary Thomas, americký exorcista, jehož životní příběh posloužil jako inspirace pro film, s filmaři spolupracoval i jako konzultant v otázkách obřadu samotného. Uvedl, že průběh exorcismu, jak je vylíčen ve filmu, je "s nezbytnými úpravami" velice blízký tomu skutečnému. (gjjm)

Související novinky

Anthony Hopkins vymítá Ďábla

Anthony Hopkins vymítá Ďábla

26.02.2010

Zdá se, že mu nadpřirozené zápletky zachutnaly. Momentálně se v kinech potýká s Vlkodlakem, zároveň už natáčí komiksovou adaptaci Thor, v níž hraje nejvyššího boha Odina, a mezitím podepsal smlouvu… (více)

Reklama

Reklama