Reklama

Reklama

Vymítač ďábla: Znamení víry

  • USA The Exorcist: Believer (více)
Trailer 6

Příběh nového Vymítače ďábla začal na Haiti, kde fotograf Victor (na Oscara nominovaný Leslie Odom, Jr.) přišel před dvanácti lety v důsledku katastrofálního zemětřesení o těhotnou manželku. Naštěstí se podařilo zachránit novorozenou dcerku Angelu, o kterou se Victor od té doby vzorně stará. Absolutně ho proto vykolejí, když se jednoho dne Angela nevrátí domů ze školy. Zmizela společně se spolužačkou Katherine v lese za městem a zoufalí rodiče, policisté, vojáci a dobrovolníci po nich marně pátrají. Třetího dne se stane zázrak. Dezorientované a vyčerpané dívky se objeví na malé farmě, daleko od místa, kde zmizely. Bezmeznou radost však záhy vystřídá narůstající znepokojení. Po důkladném lékařském vyšetření jsou sice Angela i Katherine označeny za zcela zdravé, jejich chování ale naznačuje, že si z toho, co prožily, odnesly víc než jen nepříjemnou vzpomínku. Zkušený exorcista by na první pohled poznal, že jsou obě dívky posedlé. Victor je ale pragmatik, který na peklo ani nebe nevěří, dokud ho nezažije na vlastní kůži. Tou dobou už ale může být pozdě. Pro všechny. (CinemArt)

(více)

Videa (13)

Trailer 6

Recenze (136)

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Green se prostě rozhodl, že znásilní všechny legendární hororové klasiky a stane se nejvíc nenáviděným tvůrcem. Je to stejné jako u Halloweenu, řemeslně je to vše v pořádku. Práce a vizuální vzhled v pořádku, ale je to pouhé pozlátko, které je uvnitř prázdné a zkažené. Halloween miluju a už v roce 2018 sem v kině věděl, že ta průměrná a nudná sračka další dvě pokračování prostě neunese. V případě Vymítače nejsem naštěstí zatížen jakýmkoliv vztahem k originálu, který sem viděl jednou, před šesti lety, dal mu 4* z úcty a Zapoměl na cokoliv specifického. Nová verze je prázdná, plná náboženských žvatlů, místy působící až sektářsky a fanaticky. Typické USA buranského středozápadu. V hlavní roli negr mi nevadil, naopak jediný uměl hrát, stejně tak je čokoládová dcera daleko lepší herečka, než její tvarohový protějšek. Největší problém je asi v roli hlavní setry, kterou hraje no name nepříjemná a nesympatická bába. Kdyby tam švihly nějakou známou a charismatickou babku, udělaly by tvůrci lépe. Démon v dětech umí hezky vystrašit, masky jsou skvělý a párkrát sem sebou pořádně cuknul, to jsou věci, které se pořád počítají. Jinak jsem viděl už mnohem horší filmy a jelikož nejsem zatížen vztahem k originálu, můžu místo dvou hvězd vypotit tři. Prostě řemeslná rutina bez mozku a srdce. 45%. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Smiešne skupinové scény sa pomaly stávajú rukopisom hororových filmov Davida Gordona Greena. Prakticky to isté, ako jeho druhý Halloween (len tu nie je tá scéna s davovou psychózou, preto nie 1*). Začiatok v pohode, potom zostupná tendencia, sterilnosť a neskôr sebaparódia. Prostredné dejstvo nedokáže pracovať s gradáciou - je len odďalovaním finále, ktoré je sklamaním, a aj tú jedinú potenciálne pôsobivú scénu zabije zlými trikmi a následným náboženským blábolením a pokusmi o nolanovský monológ. Záver trapas. 30% ()

Reklama

maddy 

všechny recenze uživatele

David Gordon Green to dokázal! Dokázal po Halloweene, ktorý kvalitatívne klesal s každou ďalšou časťou, až na absolútne dno, zmarit ďalšiu kultovú hororovú značku. No úprimne som čakal po tých negatívnych ohlasoch o niečo väčšiu mizériu. Believer je, keď už nič iné, tak aspoň pomerne profesionálne natočený horor, ktorý si svoje uvedenie v kinách obháji, narozdiel od iných tohtoročných exorcistických kúskov. Priviesť však túto značku späť do kín po 50 rokoch a ponúknuť niečo takto obyčajné a sterilné by malo byť ovšem na celoživotný zákaz točenia hororov. A pri Gordon Greenovi dúfam, že sa už tak stane, pretože je to režisér, ktorý si vybudoval kariéru na priemerných indie drámach (Joe, Prince Avalanche) a teraz točí iba podpriemerné kino horory. The Exorcist: Believer síce vyslovene v prvej polovici neurazí, akurát to v nej vyzerá ako nezaujímavá krimi story o pátraní po dvoch dievčatách, než horor, u ktorého navyše všetci vieme kam smeruje, ale scenár nám zápletku s posadnutím predkladá ako niečo prekvapivé. A v tej druhej polovici ponúka iba mizerné vymietanie oproti ktorému aj päťdesiat rokov starý film vyzerá ako odvážny kúsok. Záverečná pol hodina s vymietaním je totiž jedno obrovské sklamanie, kde sa nič poriadne nedeje, postavy stoja v kruhu a rečami vymietajú dve deti. Celé to pôsobí absolútne zbytočne a keď sa pri záverečných titulkách rozoznie kultový hudobný motív tak priam až nepatrične. Vrátane zbytočných cameo rolí v podobe Ellen Burstyn, ktorá tu je vlastne iba preto, aby tu pár minút bola, nič viac. Pokiaľ chce na tomto Universal stavať celú novú Exorcist trilógiu, aj spoločne s Greenom, tak to teda ďakujem pekne, keďže akýkoľvek záujem pochovali už prvým dielom a neviem načo vlastne by som sa mal v tomto príbehu tešiť ďalej, vyústilo to do úplneho prázdna. CELKOVO: 5/10 ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Vedel som, že sa natáča nový Exorcista, ale nejako som to neriešil, lebo zatial každé jedno pokračovanie bolo horšie, ako to predošlé. A tak do ďalšieho pokračovania som sa až tak nehrnul, aj keď som bol zvedavý, ako sa s touto témou popasuje David Gordon Green. Lebo jeho Halloweenske pokračovania za veľa nestáli. A ani tu neukázal talent urobiť z tohto filmu aspoň dôstojne pokračovanie kultového diela. A to som si myslel, že by to mohlo dopadnúť ako Evil Dead: Vzostup zla, ktorý ma rozobral svojou efektivitou a svižnosťou, ale na to zatial tento režisér nemá, hádam v ďalšom pokračovaní to bude lepšie. Toto začalo podobne ako Verónica, tam sa dievčatá hrali s "Ouija" tabuľkou a tu zas nejakým kyvadielkom, čo na túto sériu je zvlášť neobvyklé. Tu sa skoro vobec nebudovalo napätie a o atmosfére sa tu da hovoriť, ale veľmi opatrne, tej tu tiež bolo málo. Ale čo ma prekvapilo, že film je vo všetkom strašne jemný, bez krutých či nepríjemných scén. Hádam dve sa trocha vymkli normálu filmu a asi najviac ten krk kňaza a aj bodnutie do očí Ellen Burstyn.  Vidím, že ani pri vysokom veku nezamýšľa ísť do hereckého dôchodku. A ťahať ju do takéhoto filmu mi prišlo už trocha cez čiaru aj keď ona bola asi to jediné, čo spájalo značku The Exorcism , lebo inač okrem nej a názvu by som povedal, že sa jedná o ďalší film na motívy štandardného exorcizmu. A nie o pokračovanie kultovej serie. Dve drsnejšie sceny na skoro dve hodiny je veľmi málo. Hádam sa režisér z tohto poučí a za dva roky natočí oveľa temnejšie dielko, ako je tento nezaujímavý nepodarok. Slabé 3*.. ()

oveckaoa 

všechny recenze uživatele

Tohle je snad největší hororový průser jednoznačně asi nejhorší horor roku a snad nejhorší horor co šel do kin a to jsem si myslel , že nic horšího než Halloween zabíjí snad natočit už nelze shodou náhod dokázal to ten samý režisér. Přes 40 minut se tam hledají dvě děcka nemáte k nim žádný vztah nic o nich nevíte jediné co se dozvíte je to, že jedna nemá matku (zemřela při zemětřesení v Haiti)   a druhá je panbíčkářka otec jedné je takový debil, že stojí s autem na místě pro autobus  dává si popelnice k sousedům a v průběhu filmu jezdí na červenou  dokonce může zavinit i dvě nehody rodiče té druhé nejsou o nic lepší  . Následně se najdou a jsou divné pak to stojí na místě zhruba takových 40 minut a pak máme vymítání co je příšerné po všech stránkách směs milionů flashbacků  kde mělo být asi něco vidět , ale není a pak konec. Jediná návaznost na prvního Vymítače je ta, že je tam matka Regan a na konci Regan pokud chcete jít na to jen kvůli té návaznosti a nemáte nostalgii na ně ani na to nechoďte. Film si i na konci protiřečí jelikož je tam řečeno, že to jedno to dítě bylo posedlé už od narození což je blbost jelikož by vykazovalo symptomy  tímhle se asi snažily okecat to, že není žádný důvod proč by ji někdo posednul. Jo a jinak nesympatičtější děcka, aby člověk pohledal oběma jsem jim tu smrt přál nakonec ji vyhrála ta hnusnější (za to jedna hvězda). Druhá za to, že si pohrály z make upem a triky a ty děcka byly fakt hnusné jak byly posednuté.  40 procent. P.s. v původním plánu měla být nová trilogie zajímalo by mě co chtěly narvat do dalších dílů jediné věci co mě napadají je posednutí znovu Regan nebo pokus o oživení té mrtvé na styl Insidiousu. P.s.2 Vymítač Ďábla theme je až na konci u titulků ()

Galerie (31)

Zajímavosti (5)

  • Ellen Burstyn pôvodne odmietla zopakovať si svoju rolu spred 60 rokov z Vyháňač diabla, no potom jej ponúkli dvojnásobný plat. Burstyn si vtedy pomyslela: "Mám pocit, že diabol sa pýta na moju cenu." Nakoniec úlohu prijala a použila plat na financovanie štipendia MFA pre hercov na Pace University, kde Actors Studio vyučuje svoj program. Burstyn je celoživotným členom Actors Studio a jeho spolupredsedkyňou. (Arsenal83)
  • V polovici decembra 2022 bola výroba filmu predčasne zastavená až do prejdenia sviatkov po tom, čo mal Odom „nešpecifikovaný zdravotný problém“. (Arsenal83)

Související novinky

Postr4datelní vévodí nominacím na Zlaté maliny

Postr4datelní vévodí nominacím na Zlaté maliny

22.01.2024

V pondělí 22. ledna 2024, den před vyhlašováním nominací na Ceny Akademie, byly oznámeny nominace na nechvalně známé anticeny Golden Raspberry Awards, které každoročně vyzdvihují spíše ty nelichotivé… (více)

Nový Vymítač ďábla je v problémech

Nový Vymítač ďábla je v problémech

12.01.2024

Hollywoodská studia Universal Pictures a Blumhouse Productions měla velké plány, co se týče nedávného oživení série Vymítač ďábla s podtitulem Znamení víry. Společnost NBCUniversal v roce 2021… (více)

Nový Spawn v roce 2025

Nový Spawn v roce 2025

02.10.2023

Jedna z nejskloňovanějších komiksových postav vůbec, Spawn Todda McFarlanea, se dodnes kupodivu dočkala pouze jedné hrané adaptace s Michaelem Jai Whitem z roku 1997 a jednoho animovaného seriálu z… (více)

Reklama

Reklama