Reklama

Reklama

Poslední vymítání ďábla

  • USA The Last Exorcism (více)
Trailer

Reverend Cotton Marcus přijíždí na odlehlou louisianskou farmu Louise Sweetzera, aby tu provedl další ze svých rutinních seancí „vymítání ďábla“. Náboženský fanatik Sweetzer v charismatickém knězi vidí poslední naději, jak ze své dcerky Nell, kterou podle něj s jistotou posedl ďábel, dostat zlo dřív, než její děsivé utrpení vyústí v nepředstavitelnou tragédii. Cotton, kterého po letech, co z kapes zoufalých věřících tahá peníze, trápí výčitky svědomí, chce se svým štábem natočit při této poslední seanci dokument se svou zpovědí a doznáním. Po příjezdu na krví prosáklou rodinnou farmu je ale hned zřejmé, že tady na něj čeká skutečné a ryzí zlo, na které se nemohl nijak připravit. Cesty zpět už není. To, co tady reverend Marcus zažije, do základů otřese jeho vírou. Podaří se mu najít způsob, jak Nell – a všechny ostatní – zachránit dřív, než bude pozdě? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (204)

mchnk 

všechny recenze uživatele

Jako nápad a zpracování určitě skvělý. Záhada Blair Witch vyvolala naprosto stejné reakce, kladné i záporné, ovšem tohle je trochu jiný level (ne)reálného hororu. Už jen samotná Ashley Bellová si zaslouží hvězdičky navíc, zahrané v podstatě dokonale. Začáteční atmosféra filmu graduje do skutečně hororových rozměrů. Perfektní děsivou atmosféru ovšem zničí konec, který je podle mě absolutně nedotažený a kdekomu může celý film totálně pokazit. Každopádně vymítací šou v podobě Marcuse, je přesným odleskem toho, jak ve státech chápou náboženství, jedna velká show. Určitě za jedno zhlédnutí pro upřímný strach to stojí, ten konec si musíš přebrat po svém. V originálním znění je atmosféra pochopitelně mnohem lepší. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Ručná kamera mala za cieľ dodať pocit reálnosti, no režisérovi sa nepodarilo namiešať správnu atmosféru. Hlavná postava - ukecaný kňaz a podvodník ( to nie je ten, čo žije pod vodou...), mi často pripomínal herca M. McConaugheyho. Strach...Neviem, či som ho pri filme vôbec pocítil, nejako ma film nedokázal vtiahnuť a väčšine filmov o vymietaní sa to podarilo. Celé mi to pripadalo ako úbohé kopírovanie iných, podstatne lepších filmov a záver v štýle Blair Witch , to jednoznačne potvrdzuje. Ej, ale otca mu naháňam, zariadenia na oblbovanie mal dobré. Však každý sa musíme nejako živiť...Slabé tri hviezdy. 50%. ()

Reklama

Litsarch 

všechny recenze uživatele

A já blbec se těšil na podařený horor... Krutý omyl vážení... Tohle jsme mohli klidně se ženou natočit doma a určitě i líp... To že reverend si z případů dělal srandu bych i bral, takový lidé se určitě najdou... I to ostatní, jelikož na tohle věřím a věřím že se to děje, jen to logicky nejde na veřejnost... Nicméně styl celého "dokumentu", pár "bubu" scén a celkově zhola nic... To mi ani k průměrnému filmu nestačí + ještě "krásná" hudba, která naprosto "dotvářela" už tak "hustou" atmosféru... P.S.: Víte, že když dáte dva zralé banány, vložíte je do mísy, přidáte trochu cukru a stále budete pokračovat a upečete to na 140. A vytáhnete ho ven a máte vlastní banánový chléb. Aleluja! ()

Sobis87 

všechny recenze uživatele

V The Last Exorcism se tvůrci snažili spojit dohromady dva nepopiratelné filmové fenomény - stále více populární pseudodokumentární žánr (Blair Witch, Cloverfield, atd. - tzv. mockumentary) a Vymítače ďábla. Z konceptuálního hlediska to není vůbec marné, avšak v praxi film selhává hned ve dvou rovinách. Zaprvé jsem mu onu dokumentární autenticitu ani na okamžik neuvěřil, a to především kvůli celkové výstavbě děje (fikční narativ), práci s kamerou a použitím nediegetické hudby (!) pro zvýšení napětí v některých scénách. Zadruhé film nefunguje moc dobře ani v hororové rovině, děsivý je minimálně a napětí postrádá téměř úplně. O nějaké kontroverzi, která spřízněného Vymítače ďábla učinila kultovním, zde nemůže být ani řeč. Na druhou stranu herci v rámci nízkorozpočtového hororu předvádějí celkem kvalitní výkony a pár světlých momentů se tu také najde, jinak se však jedná o rozvláčnou báchorku, která promrhala svůj potenciál. Avšak stále to je lepší než Paranormal Activity. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Exorcisticka serie si v mych ocich vzdy drzela velmi vysoky hororovy standard (ano, vcetne obou kritizovanych prequelu), az do ted. Je fajn, ze se ve spojeni s exorcismem testuji nove postupy a styly, napr. mix se soudnim prelicenim v Emily Rose dopadl vyborne a take je fakt, ze styl natocime-to-syrove/realisticky/levne-rucni-kamerou-ala-Blair-Witch muze v hororovem zanru fungovat na jednicku (viz. excelentni REC), ale take muze dopadnout pomerne trapne, coz je presne tenhle pripad. Nemuze za to samotny styl, protoze treba zacatek brany jako exorcisticky dokument slibuje minimalne zajimavou podivanou (i kdyz ten low-tech zvuk po celou stopaz neni zrovna prijemny). Problem bych videl v pribehu a scenari, ktere jsou z cele exorcisticke sagy rozhodne nejslabsi. Asi takhle - prvni pulku cekate, ze se zacne neco dit, napeti stoupa, do te doby vsechno v poradku, pak se sice zacne neco dit, ale ani zdaleka ne v takove forme a kvalite v jakou jste doufali, zacnete silne pochybovat a vylozene trapny konec to cele definitivne pohrbi. Skoda, nevyuzity potencial a plytvani exorcistickeho tematu. 3/10 ()

Galerie (21)

Zajímavosti (6)

  • Plakát k filmu byl zakázán ve Velké Británii po obdržení několika stížností uvádějících, že se jedná o příliš urážlivý a hrubý obrázek. (Mrs.Blue)
  • Již během otevíracího víkendu film v kinech v USA utržil téměř 10násobek svého rozpočtu (1.8 miliónů dolarů). (HellFire)
  • Natáčení se zúčastnil i jeden skutečný exorcista, který pomáhal koordinovat filmování některých scén. Jedná se o bratra jednoho ze členů štábu a všimnout si ho můžete jako muže, který stojí vlevo od Reverenda Cottona Markuse (Patrick Fabian) při jeho kázání s kartami na začátku filmu. (oje)

Reklama

Reklama