Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Každý večer vystupují cirkusoví umělci před obecenstvem v oslnivé záři světel a v blyštivých kostýmech. Jako všechno na světě, má i tato velkolepá podívaná odvrácenou tvář. Jsou jí obyčejné, mnohdy však až tragické osudy „lidí z maringotek“, věčných tuláků a cestovatelů bez stálého domova. Mistrem ve vyprávění příběhů z jejich života byl novinář a spisovatel Eduard Bass. Film Martina Friče z roku 1966 spojuje několik Bassových předloh do jednoho celku. Najdeme zde především motivy ze stejnojmenné povídkové knihy, některé prvky však pocházejí ze slavného románu "Cirkus Humberto". Vraťme se tedy pod šapitó cirkusu National, kde začíná příběh nešťastné lásky jezdeckého akrobata Vincka (Jan Tříska) ke krasojezdkyni s exotickým jménem Nina Gruzia (Emília Vášáryová). Zdařilý snímek umocňuje herecké mistrovství Jozefa Kronera v roli starého klauna. (Česká televize)

(více)

Recenze (68)

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Film na motivy Bassových povídek z cirkusového prostředí nepatří k těm mistrovským dílům Martina Friče. Z výkonů vybočuje jen skvostný Jozef Króner, v chaplinovské postavě smutného stárnoucího klauna, ale přesto zahraného osobitým stylem, jaký snad nikdy nikdo nebude umět napodobit. A to je asi vše. Krásná Emília Vašáryová vyznívá dost studeně, Jan Tříska nic moc. Z vlastního cirkusu toho zas tak moc nevidíme a to co, vidíme, je až moc - totiž akrobatické jízdy kolem manéže, kde Vašáryovou a Třísku vidíme na koni jen tehdy, pokud na něm sedí jen klasicky obkročmo (až asi na dvě výjimky), jinak při celkových pohledech akrobacie je zřejmé dublování. Také to setkávání cirkusáckých společností bůhvíkde v Polsku je nějaké takové náhodné. Zkrátka solidně udělaný průměrný film, který neurazí, ale nevede k touze vidět ho znovu. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Úplně nejzajímavější herecký výkon podal Jozef Kroner, který hrál klauna Ferdinanda. To byla postava, která žila pro cirkus. Na konci filmu mi ho bylo docela líto. Ale takový je život. Vincek mi přišel jako takový frajírek a floutek, ale pro svou lásku udělal opravdu hodně a možná, že by byl schopen udělat ještě mnohem víc. Jen měl jednu kapsu prázdnou a druhou vysypanou. ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Na to, aby som mohol mať k tomuto filmu pozitívnejší vzťah by som potreboval ho mať predovšetkým k cirkusu. A on nám cirkus už umrel tak ako mnohé, čo sme mali za detstva radi. Nadchýnať sa nostalgicky svetom žiarivých svetiel, burácajúcej hudby, vône arény a zvierat a predovšetkým množstva artistov, žonglérov, drezérov a klaunov, to už jednoducho nedokážem. Dosť som sa nudil i keď bolo zrejmé, že na režisérskej stoličke sedí Pán režisér a rozpočet mu nekrátili. Sklamal ma Jan Tříska, ktorého teatrálne prehrávanie ma znervózňovalo. Pre českého diváka je to povinná jazda, takže sa vyššiemu hodnoteniu ani nečudujem. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Ze najlepsie ceskoslovenske filmy vznikali v 60. rokoch 20. storocia, je zalezitost dlhodobo znama. Tuna ceskoslovensky legendarny reziser Martin Fric natocil vyborny film. Film je to hodne depresivny a smutny, pojednava totiz o smutnom zivote cirkusovych klaunov a o tom, ze klauni su casto v sukromi tvory smutne a nestastne. Krasna je najma laska ona + on, ale aj rezia je vyborna, pan Fric proste vedel tocit, to bez debaty. Herecke vykony trochu krivaju, dialogy su obcas rozpacite a prilis poznat lacne televizne kulisy. Ale v ramci ceskoslovenskej kynematografie urcite filmarsky nadpriemer a furt lepsie ako sucasne mnohe Vieweghove umelohmotne sracky. 77 % ()

Historik 

všechny recenze uživatele

Ten film už jsem viděl mnohokrát, ale vždycky mě překvapí, jak je pečlivě udělaný - herecké výkony, scénář, režie. A vždycky mi přijde, že stojí nějak osamoceně, a to nejen v rámci doby svého vzniku. Nějak se vymyká, třeba i tou barevnou křiklavostí (to nemyslím ve zlém, naopak) A vždycky musím konstatovat, že Frič byl opravdu machr a léty zrál. Škoda, že to tak brzy zabalil. K tomuhle filmu se vždycky rád vracím. ()

Galerie (8)

Související novinky

Jan Tříska (1936 - 2017)

Jan Tříska (1936 - 2017)

25.09.2017

Po nešťastném pádu z Karlova mostu zemřel ve věku osmdesáti let herec Jan Tříska, celoživotní oblíbený představitel shakespearovských rolí. Jeho touha stát se tanečníkem vzala za své, když mladého… (více)

Reklama

Reklama