Reklama

Reklama

Vetřelec: Covenant

  • USA Alien: Covenant (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Snímkem Vetřelec: Covenant se režisér Ridley Scott vrací do vesmíru, který sám stvořil ve Vetřelci, prvním filmu věnovaném nejstrašnějšímu mimozemskému monstru filmové historie. V nejnovější a ještě děsivější kapitole se připravuje posádka vesmírné lodi Covenant kolonizovat vzdálenou planetu na druhé straně galaxie. Nový svět, který nečekaně objeví, se jim z počátku zdá být dosud nezmapovaným idylickým rájem. Ve skutečnosti je to ale temný a brutální svět, jehož hrůzy si nikdo z členů posádky nedokázal představit ani v těch nejhorších představách. Když se tito vesmírní poutníci ocitnou tváří v tvář smrtícímu monstru, nezbývá jim nic jiného než se aspoň pokusit o zoufalý únik z tohoto zdánlivého ráje proměněného ve skutečné peklo. (CinemArt)

(více)

Videa (16)

Trailer 2

Recenze (1 630)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Covenant není horor, ani lepší film než Prometheus. // Ridley Scott stárne a možná si plní své sny. Je mu úplně jedno, co na to fanoušci, prostě si jede dál svojí ságu (u Promethea se problémy a logické chyby hodili na Lindelhofa, tentokrát nevím na koho) o stvoření a tvůrcích všeho druhu. Ono to totiž ani tolik není o vetřelcích, ti jsou produkt, výsledný a ikonický. A lidé ve filmu, i přes prvních 20 minut, je to jen maso na mlýnek, způsob, jak ukázat brutální "porod" nebo "krmení" (mimochodem, krmí se vetřelci mrtvími? proč vlatně zabíjí? z čeho tak rapidně rostou, především v závěru?). Covenant jde ve šlépějích Promethea, který byl lépe natočený a obsazený, a snaží se ukázat, jak na sebe mohou "náhodně" navazovat a na konci filmu vám dojde, že opravdu většina posádky byla zbytečná a jde tu o jediné a tím je android. To je v podstatě hlavní postava, Ridleyho důraz na AI ať v Alienovi nebo BR je patrná. David a Walter jsou nosné prvky, které předvádí filozofickou hru, snahu o další hlubší mytologii, která nemá silné základy a sráží většinu dřívějších dílů. Tím se pomalu dostává k pohledu na hlavní myšlenky filmu/spíše série a tím je zmíněné stvoření (nebo i tvůrce, nově tvůrčí proces?). Díky postavě a směru, kterým jde David, tu máme pomalu se uzavírající smyčku, která skončí neodvratným (spoiler - David jako matka někam uloží svá vejce a ty počkají na posádku Nostroma). Tohle není směr, který chci vidět v dalších 2 dílech a bojím se, že ani nemůže být dostatečně vypointovaný (s aktuální úrovní logiky v příběhu). Gratuluji (a závidím) všem, kteří s tím nemají problém a baví je to. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Před premiérou jsem byl jasně smířený s tím, že jdu na Promethea 2 a laškovně jsem tento sequel, jehož název se v průběru preprodukce a produkce několikrát změnil (Paradise-lost asi příště), označoval. Viděl jsem všechny související snímky, fanoušek ovšem nejsem, ačkoliv jsem byl v obnovené premiéře v kinech na jedničce i dvojce. Před pěti lety jsem byl také poprvé v Imaxu na Prometheovi a byl to pro mě naprosto skvělý zážitek, později jsem sice oddělil zrno od plev, ale stále mám onen "návrat" k sérii poměrně rád. O to překvapivější pro mě bylo v kině zjištění, že "Alien: Covenant" není jen marketingová klička a už úvodní zelené poznámky dávaly tušit příklon k legendárnímu dílu, na který nejen pamětníci stále s láskou vzpomínají. Vzal jsem to hodně ze široka, ale takhle nějak jsem se v kině cítil. Úplný flashbackový začátek s "otcem" jsem nejprve úplně nechápal (pusťte si prolog, ty dvě minuty ve filmu citelně chybí), pak přišla atmosféra ála Vetřelec 1 a až pak se řešily události z minulého filmu. Je to jeden velký mišmaš, který velice pomalu přistupuje k nevyhnutelným událostem přislíbeným v trailerech, ovšem když už na ně dojde, tak je to velice brutální hororová přehlídka vetřelčích fragů, které jsme sice již vesměs viděli, ale dnes to přecejen vypadá mnohem lépe a nekompromisněji. Když říkám hororová, tak musím Riddleyho Scotta pochválit, jelikož takovou porci napětí a překvapení při lekačkách jsem už dlouho nezažil a dobře jsem se u nich bavil. Příběhově to ovšem opatrně přešlapuje na místě, abychom se náhodou omylem nedostali moc blízko k událostem prvního filmu, opakuje se zažitý koncept průzkumu neobydlené planety a taktéž se opět opatrně nastiňuje mytologie s Tvůrci a končí obrovským, ač téměř ihned předvídatelným, cliffhangerem. Foxové zatím nic dalšího neoznámili, jestli tohle bude propadák, tak tu máme snad nejzbytečnější a navíc nedokončenou sérii, které měla kdysi tak velké ambice..takhle je to jen fajn film, který si v dohledné době rozhodně znovu nepustím. PS : James Franco? Klidně místo něj mohl být kdejaký noname a ničemu by to nevadilo. Určitě jen vzali nějaké vystřižené záběry ze 127 hodin. :-D...7/10 ()

Reklama

Eliott 

všechny recenze uživatele

Nechci působit jako zrovna tenhle chlápek, ale přišlo mi, že filmu by pomohlo kdyby hlavní hrdinka byla pěknější a sympatičtější. Jinak to fungovalo hezky, obzvláště Michael Fassbender byl výtečný v rolích robotů a také mne velice zaujala návaznost na přechozí díl i když ten byl ve výsledku lepší než pokračování. 3 hvězdy zasloužené (65%) ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Jsou vymírajícím druhem žebrajícím o vzkříšení." Budu-li někdy něčím takovým, tak rozhodně nepoletím v hyperspánku na Origae 6 a užiju si poslední chvíle na Zemi rozmontováním robotů. Ale abych se vrátil na kosmickou loď, tak jsem tam našel posádku vhodnou spíše k sežrání než k zábavě. Patrně proto mě nedojímal jejich zmenšující se počet ani výkřiky hrůzy. Bylo mi prostě jedno, jestli někdo přežije. Mě bavila pouze navštívená planeta, intelektuálské rozhovory robotů a částečně taky hladové potvůrky. Rád bych si nyní zaspoileroval závěr, který mne donutil nevěřícně kroutit hlavou, ale neudělám to, jelikož k tomu nemám souhlas nadřízeného nebo stejně postaveného důstojníka. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Enjoyable shit!! Covenant má lehce delší rozjezd než bych si přál a úvod není příliš vtahující, každopádně 15 členná posádka už ze začátku dá hororovému divákovi najevo, že o vysoký Bodycount zde rozhodně nebude nouze a taky, že není. Jakmile se posádka vydá navštívit novou planetu začíná hutně atmosférické, šťavnatě brutální ( konečně slušně využité Rko), vizuálně strhující a husí kůži místy vyvolávající inferno, které nepoleví až do vrcholného finále, které trvá okolo půl hodiny a splňuje nejpřísnější kritéria pravého hororového fandy. Michael Fassbender a Katherine Waterston naprosto úžasní, bílý xenomorph jedna z nejatraktivnějších kreatur, kterou jsem kdy měl možnost na plátně vidět, potěší i Baby Alien a nečekané finální rozuzlení. Celkově to má slušné koule hlavně když na plátně řádí Vetřelec. Nebýt pomalejšího úvodu šel bych i na plný počet.( Intoušové a detailisté zřejmě budou brblat, ostatní by mohli být spokojeni). Zajímavost: Na vetřelce byl jeden senior nažhavený tak, že i za cenu, že nemůže chodit jej musel vidět. Zřejmě si chtěl zopakovat kino premiéru jako před 38 lety. Story 8/10, Atmosféra 9/10, Gore 8/10, Vizuál 10/10, Akce 8/10, Napětí 8/10,Humor 2/10. Zábavnost 8/10, Lekačky 3/10.85% ()

Galerie (117)

Zajímavosti (45)

  • Natáčelo se ve městě Sydney v Austrálii od 4. dubna do 16. července 2016. (willy1)
  • Ridley Scott se vyhýbal sledování Vetřelce³ (1992) plných deset let po jeho premiéře. Když jej konečně viděl, vůbec se mu nelíbil. Později tedy sám s přišel s myšlenkou na pokračování/prequel, trvalo ovšem mnoho nástřelů a přepisů, než došlo k jeho realizaci. (griph)

Související novinky

Fede Alvarez natočí nového Vetřelce

Fede Alvarez natočí nového Vetřelce

05.03.2022

Zatímco plánovaný vetřelčí seriál pro kanál FX je stále v přípravách a jeho natáčení by mělo začít v roce 2023, kolem vzniku nových celovečerních filmů této franšízy panuje složitá situace. Stále se… (více)

RoboCop přišel o režiséra

RoboCop přišel o režiséra

16.08.2019

Režisér filmů Elysium a především chváleného District 9 Neill Blomkamp se té smůly nezbaví. Jeho pokračování Vetřelce se Sigourney Weaver bylo zaříznuto poté, co se Ridley Scott rozhodl pokračovat ve… (více)

Chystá Ridley Scott dalšího Vetřelce?

Chystá Ridley Scott dalšího Vetřelce?

01.06.2019

Vetřelec minulý týden oslavil 40. výročí a v rámci oslav došlo i na rozhovor se samotným tvůrcem ikonického hororu Ridley Scottem (Černý jestřáb sestřelen, Konzultant). V něm pak Scott mimo jiné… (více)

O čem by byl další Vetřelec?

O čem by byl další Vetřelec?

15.11.2018

Pokud jste viděli poslední filmy z vetřelčí série od režiséra Ridleyho Scotta (Marťan, Gladiátor), pak je vám nejspíš jasné, že měl slavný tvůrce pro svoji temnou sci-fi ságu ještě velké plány. V… (více)

Reklama

Reklama