Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když hospodářská krize zruinovala manžele Pollardovy, začal jejich šestnáctiletý syn John pracovat ve stájích zámožného rančera. Bohatý Charles Howard přišel o syna při autonehodě a manželka ho opustila, protože mu to dávala za vinu. Když Howard nabírá novou sílu k životu, rozhodne se koupit si koně. Tom Smith, starý kovboj, mu vybere Seabiscuita, dostihového koně, který je malý a zakřiknutý a jen on sám v něm vycítí touhu vítězit. Jako žokeje zvolí Johnnyho. Oba, chlapec i kůň, mají za sebou těžké roky, a přestože první závod nedopadne dobře, začne tato dvojice outsiderů brzy vítězit a přitahovat pozornost. Krátce nato si John vážně poraní nohu, z dostihů je vyřazen a dívá se na dostih jen v televizi. Seabiscuit se zraní hned v následujícím dostihu. Za normálních okolností by tato zranění jejich sportovní dráhu dávno ukončila, ale John i Seabiscuit zmobilizují své síly a znovu se vrátí na dostihovou dráhu. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (191)

progression 

všechny recenze uživatele

Nezapomenutelný film o osudech jedné z koňských legend Seabiscuita (výborné a velice reálné dostihové scény, není divu - zahrál si zde i Gary Stevens a to je nějaká žokejská legenda). Ale není to ani zdaleka film o dostizích, ale především o velice výrazných životních osudech lidí kolem něj (zejména tři ústřední postav), které vás do příběhu vtáhnou a až do konce nepustí. V poutavě vyprávěném příběhu o vývoji životních osudů ústředních hrdinů nechybí ani výstižné vykreslení historie, ve které se film odehrává. Podobné "osudové dostihové" filmy o skutečných koňských velikánech např. "Secretariat", "Ruffian" a samozřejmě legendární "Phar Lap" (i když ty "dostihové scény" jsou sice nezapomenutelné, ale v reálností "malinko" pokulhávají, byla ale jiná doba a v té době asi i technika). ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Film s tromi, či skôr štyrmi hlavnými postavami a s jednou ženskou protagonistkou čisto ako kozmetickým doplnkom. Dvaja ostrieľaní životnými skúsenosťami, tretí horkokrvný mladík. Inak klasický hrejivý čistý Hollywood, čiže berte, alebo nechajte byť. Postavy sa musia dostať zo dna vrchol, potom naň opäť padnúť a zase sa vschopiť a nakoniec zvíťaziť najmä sami nad sebou. Dostihové preteky pôsobia akoby v minulosti boli na úrovni majstrovstiev sveta vo futbale. Toto nie sú výčitky, to je popis toho, čo chceli tvorcovia publiku dodať a čo sa im presne podľa ich predstáv aj podarilo. ()

Reklama

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Velmi povedený film z prostředí, které mě osobně není nijak blízké (znám ho pouze z knížek Dicka Francise), ale přesto mě příběh zaujal, možná i tím, že to není opravdový "sportovní" film. Hlavní linii vyplňuje spíš vztah všech zůčastněných - zejména majitele, trenéra, žokeje a v neposlední řadě i koně a to, jak jsou si navzájemn prospěšní a jak úspěch, nebo třeba jen malinký pokrok se odráží na všech ostatních. ()

Fanucci 

všechny recenze uživatele

Moc hezký dojemný film, na kterém mi ovšem vadilo několik věcí. Tak za prvé: prvních 45 minut je strašně zmatených, záběry zkratkovité. Scény tam měly být delší, ucelenější. Ano, znamenalo by to prodloužení filmu, který má celkově dost dlouhou stopáž, ale myslím, že by to nevadilo. Anebo variantou číslo dvě by bylo vyhodit začátek filmu úplně a soustředit se jen na příběh se Seabiscuitem. Za druhé: Ten všudypřítomný patos a americké vlastenectví. Srovnávání zlomených Američanů po roku 29 s koněm, který se jako outsider vyšvihl na vrchol. Bylo to moc okaté...A za třetí: S dojemnými scénami tento film nešetří, ale někdy toho bylo až příliš. Viz závod na konci. Celkově ale nadprůměrný snímek s krásnou kamerou (záběry na závodící koně, scény z nočních tréninků) a tradičně velice přesvědčivými Bridgesem, Cooperem a hl. Tobey Maguirem. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Na pohľad veľmi príjemná, pohodová športová dráma, ktorá ponúka aj bonus vo forme zaujímavého rozprávania a akéhosi historického prierezu udalostí tej doby. Je pravda, že dejová linka občas priniesla aj nejaké to hluché miesto, no športové scény boli celkom slušne spracované, škoda, že ich nebolo viac. Nadpriemer. 75/100 ()

Galerie (146)

Zajímavosti (25)

  • Některé z písní v trailerech jsou z počítačové hry Medal of Honor. (D3VIL)
  • Gary Stevens, který byl jako odborný konzultant pro dostihové scény a ve filmu si je i zahrál, patřil v době vzniku filmu mezi nejlepší dostihové jezdce americké i světové historie (mnohanásobný vítěz klasických dostihů i Breeders Cupu). (progression)

Reklama

Reklama