Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Létajícím talířem, který na sebe bere podobu pivního soudku nebo kontejneru na odpadky, přistanou na planetě Zemi dva svérázní mimozemšťané A (M. Lasica) a B (J. Satinský). Cílem jejich mezigalaktické mise je poslat na rodnou planetu zprávu o stavu pozemské civilizace. Jako pokusný objekt jim poslouží bezvýznamný, průměrný vědec dr. Jánský (J. Menzel). Oba mimozemšťané mu svými dobrými úmysly způsobí řadu problémů, mimo jiné od něj odeženou nadějnou milenku Jiřinku (N. Konvalinková), znemožní mu odevzdat zprávu pro šéfa a vyhodí mu byt do vzduchu. Zatímco dr. Jánský je na pokraji nervového zhroucení a hledá odpočinek v lesní rezervaci, mimozemšťané posílají domů svá hlášení a vyrážejí do ulic poznávat výdobytky moderní společnosti… (Česká televize)

(více)

Recenze (232)

kingik 

všechny recenze uživatele

Mimozemská civilizace nebyla nikdy tak prudce inteligentní a inteligentně vtipná. Takový styl humoru, s provokativním proti režimním nádechem v pozadí a sociální kritikou v popředí, si v minulosti mohli dovolit jen ostřílení bardi (československého) humoru, a to proslulá dvojice, Lasica/Satinský, opravdu byli. Ne náhodou si je do svého filmu vybral vynikající režisér Oldřich Lipský a podle svého vlastního scénáře jim svěřil "zodpovědné" úlohy mimozemských návštěvníků žasnoucích z nových poznatků o naší planetě. Jenže toho poznávání bylo v některých fázích až moc, aniž by se děj nějak výrazně hnul z místa. Jiří Menzel v roli fundovaného doktora tak nějak vyplnil to okolní dějové vzduchoprázdno, dvojice chytrých humoristů se postarala o pěknou porci hlášek k zasmání i zamyšlení, ale film jako takový nedospěl k tomu rozpětí, v němž filmová řeč bude mít navrch. To je jeden z mála filmů, ve kterém Lipský používá o něco více situačních gagů, než je u něj zvykem a jednoznačně to má navrch coby vyzrálá "two-men show", než jako plnohodnotná filmová komedie. O přidání kreslených pasáží Vladimíra Jiránka lze spekulovat, zda splnily svoji funkčnost anebo by se to bez nich obešlo. Mně nepřišly nijak vtipné. Bez Lasici a Satinského by se tenhle film rozhodně neobešel a nedovedu si v jejich rolích představit nikoho jiného. Jejich zastínění všeho okolního, bylo vlastně jen ku prospěchu věci, protože legendární režisér tentokrát svoje dílo nepovýšil na mimořádně zdařilé, a chtěl v něm obsáhnout víc, než bylo nezbytně nutné. Výsledek pak pozemštany neoslní. Kvalitní a originální humor proslavené dvojice však na planetě Zemi zůstal. Mé hodnocení: 60% ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

"Jestliže ve vesmíru platí stejné zákony jako na Zemi, pak by eventuální obyvatelé jiných planet museli zákonitě zblbnout jako my." V tomto filmu ožil svět Vladimíra Jiránka, do té doby známý jen z kreslených vtipů a filmů. Město je jedno velké sídliště, automaty vydávají jídlo a pití všeho druhu, obří skládka dělí město od přírodní rezervace s pevnou otevírací dobou, v níž za peníze zurčí automatická křišťálová studánka a medvědi stojí frontu na jídlo. Opravdu dobré, navíc když ústřední postavy hrají Milan Lasica a Július Satinský. Typický Jiránkův humor se dobře doplňuje s Lipského bláznivinami... Jen to bývalo mohlo být kratší, aby zmizelo pár hluchých scén. Tři a půl. ()

Reklama

Libidor 

všechny recenze uživatele

Spojením výtvarníka Vladimíra Jiránka, režiséra Oldřicha Lipského a dvojice Lasica-Satinský (spoluautoři scénáře) vznikla dodnes svěží a svým způsobem i aktuální sci-fi komedie. Dvojice mimozemšťanů (L+S) má za úkol pátrat ve vesmíru po inteligentních bytostech. Své zkušenosti se snaží obohatit na Zemi mezi lidmi a jako průvodce si vyberou bezvýznamného a průměrného doktora věd (Jiří Menzel). Jejich neznalost pozemských poměrů a snaha naučit se žít jako lidé (v reálném socialismu) vyústí ve spoustu humorných, leč pro doktora katastrofálních situací. Civilizační moralitka ve stylu Jiránkových animovaných filmů rovněž vynikajícím způsobem zrcadlí tehdejší společenské poměry v Československu 80. let. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Zo začiatku originálne, typický L+S humor prenesený z divadla do filmu. Kopa absurdných situácií, zabáva pre všetky vekové kategórie, pobavili sme sa hlavne na automatoch vydávajúcich všetko možné. S prechodom filmu na vážnu tému sa to pokazilo a pri najvyššej forme inteligencie, teda vedeckom sympóziu, už nebolo čo pozerať. ()

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

Veľmi zaujímavá komédia dvoch klasikov. Na vtedajšiu dobu zaujímavé dielo plné dvojzmyslov a narážok. Samozrejme nie všetko sa súčasníkovi zdá vtipné a mladším ročníkom dokonca zastarané, ale film má čo ponúknuť aj dnešnému divákovi. Či už ako nostalgická spomienka na časy minulé, či už ako sentimentálne ohliadnutie na to akými klasikmi Lasica a Satinský boli. Naivné opisy dennodenných úkonov, či futuristické "bežné" veci (a hlavne fľaška rumu priviazaná reťazou) vyčaria aspoň letmý úsmev. L+S mali samozrejme aj lepšie filmy. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (29)

  • Ve filmové anketě "Jak by Jste reagovaly na návštěvu mimozemských civilizací" by "klidně, jakou na každou jinou návštěvu" reagoval sám spoluautor scénáře Vladimír Jiránek. (Ganglion)

Související novinky

Zemřel Milan Lasica

Zemřel Milan Lasica

19.07.2021

Ve věku 81 let včera večer zemřel slovenský herec, režisér, textař a humorista Milan Lasica. Rodák ze Zvolenu má k dnešnímu dni na svém kontě přes stovku filmových a televizních rolí. Umění se… (více)

Reklama

Reklama