Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Z pražského Hlavního nádraží vyjíždí na Moravu běžný rychlík, ovšem tentokrát se zvláštní zásilkou, kterou v poštovním voze hlídá stráž Veřejné bezpečnosti pod velením poručíka Lenka (R. Brzobohatý). Zásilku tvoří zbrusu nové bankovky, určené do oběhu. Během cesty však dojde na krátkém úseku trati ke dvěma tragickým událostem. Na 196. kilometru je zavražděna mladá žena, o pět kilometrů dál dojde k explozi poštovního vagonu. Případu se ujímá major Kalaš (J. Sovák) s mladým spolupracovníkem Karlíčkem (J. Hanzlík). Prvním podezřelým je právě poručík Lenk, který výbuch jako jediný z ostrahy přežil. Ovšem záhy se ukáže, že Lenk zůstal naživu jen díky tomu, že jej skutečný pachatel omráčil, a že stopy k rozuzlení záhady vedou zpět do Prahy… Tento film ze série o majoru Kalašovi jako jediný nenatočil režisér Petr Schulhoff, jenž stál za filmy Strach (1963), Vrah skrývá tvář (1966), Po stopách krve (1969) a Diagnóza smrti (1979) nýbrž Josef Mach. V tomto filmu si hlavní roli taktéž nezopakoval Rudolf Hrušínský, jako ve zbývajících, ale Jiří Sovák. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (196)

Radko 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála českých krimi filmov, ktorý má napätie, spád, humor aj spracovanie porovnateľné s kvalitnými obdobami súdobej západnej produkcie, navyše šikovne - krimi líniu nerušiaco - obohatené o nenápadne ukázane špecifiká života socializmu sovietskeho strihu. Opraty sa už uťahovali, no toto ešte u súdruhov prešlo. Odporúčam aj knyhu, v úvodných titulkoch označenú ako "detektivní fantasie", ktorá tvorí predlohu scenára filmu - "Série C-L" od Eduarda Fikera. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Série CL Eduarda Fikera je pro mě i ve zjednodušeném filmovém zpracování špičkou české detektivky, kterou drží především námět a Brzobohatého plasticky prožívající postava. Citlivá role Fišerovy expresivní hudby a zvuků, Šmídův dramatický vklad, živost Hanzlíkova a Kalašova kameramanská škola: -"Nechte toho umění, já chci vidět !" - "Nebylo vždycky světlo, pane majore." ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Kvalitní detektivka (no, to označení thriller mi na československé filmy opravdu nesedí). Hlavní mužské trio filmu (Sovák, Hanzlík, Brzobohatý), zajímavá zápletka a napínavý příběh pomohly tomuto filmu se zařadit mezi opravdu dobré detektivky. Nejraději mám ty scény s jízdou vlakem a následné rozpomínání na tehdejší událost. 4*, nadprůměrný snímek. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Železniční záhadu táhne skvělý Jiří Sovák, který po vážném Rudolfu Hrušínském dává postavě mjr. Kalaše poněkud citlivější a odlehčenější, či dokonce vtipný nádech. Příběh je sympaticky komplikovaný a přestože děj je v podstatě vyprávění bez akce, vyznívá zajímavě. Dle mého názoru především již dle zmiňovaném Jiřím Sovákovi, ale také jeho kolegovi, policejnímu elévovi v podání Jaromíra Hanzlíka, ovšem potěší herci (dnes) zvučných jmen i v malých rolích. ()

Karlas 

všechny recenze uživatele

Přesto, že v roli ikony českého kriminálního žánru, majora Kalaše, mám raději Rudolfa Hrušinského, i Jiří Sovák podává opravdu skvělý výkon. Samozřejmostí je opět precizně propracovaný detektivní příběh s nezvykle akčním nábojem exploze vlaku dávající výjimečnost tomuto napínavému filmu. Nemohu také zapomenout ani na Radoslava Brzobohatého, vždy jako osobnost pravého muže naší filmové scény. Prolínání vzpomínek a přítomnosti ještě více dramatizuje děj tohoto velmi zdařilého kousku. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (26)

  • Natáčelo se v pražské Ústřední vojenské nemocnici. (Winster)
  • Cca v čase 01:15:00 vchází "Louskáček" (Bohumil Šmída) do kanceláře majora Kalaše (Jiří Sovák). Levou rukou otevírá dveře, zatímco Kalaš jde za ním. Hned v následujícím záběru zevnitř kanceláře ale dveře otevírá Kalaš. (Jarek572)
  • Když major Kalaš (Jiří Sovák) sedí ve vrtulníku, má vysílačku. Když vylézá z vrtulníku, vysílačku nemá ani on, ani jeho kolega a na sedadle také vysílačka neleží. (pjotri)

Reklama

Reklama