Reklama

Reklama

Záhada Blair Witch

  • USA The Blair Witch Project (více)
Trailer
Horor / Mysteriózní
USA, 1999, 81 min (Special Edition: 86 min, Alternativní 78 min)

V říjnu 1994 se záhadně ztratili v lesích poblíž Burkitsville v Marylandu tři studenti při práci na dokumentárním filmu. O rok později byl nalezen materiál, který natočili... Mystifikační horor o tajemné kanibalistické příšeře, který zaznamenal mimořádný komerční úspěch, stál pouhých 25 tisíc dolarů, přičemž utržil přes 240 milionů dolarů. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 380)

EdaS 

všechny recenze uživatele

Opravdu dotažený projekt! Ač to tak na každého nemusí působit, není tenhle snímek žádná amatérština, ale rafinovaný plnokrevný horor, jehož tvůrci moc dobře věděli co činí. Hlavní devizou snímku je velice jednoduchý, ale dobře vystavěný příběh, který celou dobu graduje (opravdu nevím, jestli jsem se někdy u filmu bál víc), a zejména psychologicky přesvědčivá proměna hlavních hrdinů (hlavně však Heather) ze sebevědomých nadšenců v naprosté trosky. Někdy holt stačí jen ruční kamera, tři herci, kamení a větvičky a divák se bojí víc než u těch nejdražších studiových projektů. ()

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

V jednoduchosti je krása. Nulový obsah, neherci len ťažko prekvapia, strašenie skôr náznakové ale napriek tomu fungujúce a už vôbec nie trápne. Blair Witch project je proste zaujímavý "dokument" ťažiaci z toho, že nič podobné tu predtým nebolo len netreba zabúdať na to, že stále ide iba o amatérsky natočené video z lesa. Ale keď tam chce niekto vidieť skrytú genialitu a sofistikované prvky, prosím. ()

Reklama

choze 

všechny recenze uživatele

Neřadím se ani do skupiny nadšených, ani mezi ty, kteří film úplně zavrhli. Co musím ocenit je námět, úžasný minimalismus, na který čím dál víc slyším, solidně tísnivou atmosféru čím dál vypjatějších vztahů pod tlakem, na což slyším ještě víc, a že jsem se při tak řídkém ději nestihl výrazněji nudit a ani ta divoká kamera mi nevadila. Na druhé straně být v tom lese já, už v půlce filmu bych rozkopal Heather kameru i s držkou (ta postava je opravdu hodně otravná), strašení hromádkami kamenů a panáky z větviček na mě opravdu nefunguje a když kamera brousila po nočním praskajícím lese, hrozně jsem se modlil aspoň za jednu lekačku, ale měl jsem smůlu. Každopádně jako velmi zajímavý experiment si to svoje místo v hororových análech rozhodně zaslouží. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Já jsem se opravdu nebál, jenom až ke konci, kdy IMHO atmosféra velmi houstla a byla podle mě o hodně jiná, než v předchozích minutách :-/ V podstatě jenom za originální nápad dávám tolik hvězdiček, jinak by to bylo horší. Ale taky je možné, že Blairské lesy jsou natolik rozlehlé, že vám lezení na strom nepomůže a zároveň mají řídký porost. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Horor je možná jediný typ filmů, které zas tak s radostí na tváři vidět nemusím, možná hodnotný jako některý německý romantický snímek, co si nechají na nedělní odpoledne na Primě a ještě na něj nedají ani jednu upoutávku. Jenže je tu jedna jediná změna a tou je právě Záhada Blair Witch. Očekával jsem masakr a řekl bych, že jsem ho koneckonců dostal. Tento film je dle mého nejnápaditějším filmem za posledních pár let dozadu. Teď ho dokáže překonat maximálně tak Cloverfield. Ona reklamní kampaň, která donutila na divákovi snést fakt, že všechno se stalo, že všechno co se zde odehrává je vlastně z videokazet, které se našly v samotném lese je opravdu pozoruhodná. Šel jsem do tohoto filmu s tou myšlenkou, že uvidím dokument, který navždy změní můj život a musím dodat, že se to tak stalo. Autoři dokázali nemožné. Za málo peněz hodně muziky, ale tak moc muziky, že to ani oni sami nemohli čekat. Celý autentický příběh je natolik zajímavý, že nejde od filmu odtrhnout oči. A samotný konec přinutí diváka přemýšlet. Přemýšlet nad tím vším. No a přitom je odpověď na něj už v samotném začátku filmu. Jen to chce pořádně poslouchat. Upozorňuji, že jsem film viděl s tím, že to je opravdu skutečnost, že se to opravdu stalo. Žádná fikce. Byl jsem autory neskutečně oklamán, ale jsem za to rád. I když i to je málo. Znám případ, který na tento film šel do kina, letního, které se v našem městě nachází uprostřed lesa. Jakmile film skončil, šel s rozporuplným pocitem SÁM lesem domů. Prošel si peklem, věřím tomu. Už já jsem si jím prošel, když jsem, to, všechno viděl v pohodlí domova. Tejden jsem nemohl usnout...Až tak mě tento film poznamenal. Jediný opravdový horor, u kterého jsem se nedokázal smát, jen tupě zírat a mít strach z každého pohybu větve. Když si to tak uvědomuju, já jsem z toho filmu vlastně byl docela dost slušně na prášky. Přitom se to nezdá, ale pochybuju, že by o něm někdo něco neslyšel. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (84)

  • V severoamerických kinech film utržil 140,5 milionu amerických dolarů, v celosvětových 248,6 mil. (NIRO)
  • Legenda o čarodejnici z Blair je fikcia, ale niektorí tvrdia, že príbeh bol inšpirovaný legendou o čarodejnici Bell z Tennessee alebo legendou o čarodejnic Moll Dyer z Leonardtownu. (Raccoon.city)
  • Přestože Joshua Leonard dostal rychlokurz pro používání 16mm kamery, prvních pár dnů s ní zápasil a tyto záběry (například rozhovory s místními) jsou rozostřené a zrnité. (kriplozoik)

Související novinky

Záhada Blair Witch má pokračování

Záhada Blair Witch má pokračování

24.07.2016

Jestli jste se těšili na zářijový horor The Woods, ode dneška se na něj budete těšit ještě trochu víc - z nového filmu Adama Wingarda (The Guest) se totiž vyklubalo pokračování Záhady Blair Witch.… (více)

Emmerich a „skromná sci-fi“?

Emmerich a „skromná sci-fi“?

02.11.2010

Zní to jako dvě neslučitelné věci, ale Roland to asi myslí vážně. Momentálně dolaďuje svůj záhadný projekt Anonymous, který má být „historickým thrillerem o tom, kdo doopravdy napsal Shakespearovy… (více)

Paranormální příběh jednoho filmu?

Paranormální příběh jednoho filmu?

22.09.2009

Horor Paranormal Activity se očividně pokouší navázat na úspěch nízkorozpočtových hitů typu Záhada Blair Witch, Saw či aktuální District 9. Jak? Promyšlenou kampaní, která buduje mýtus… (více)

Reklama

Reklama