Reklama

Reklama

Epizody(9)

Klukovský klub Rychlých šípů – Mirek Dušín, Jarka Metelka, Jindra Hojer, Červenáček a Rychlonožka – zjistí, že v temné čtvrti Stínadla se cosi děje. Starý kostelník jim vypráví příběh osiřelého zámečnického učně Jana Tleskače, který byl zároveň zvoníkem v kostele svatého Jakuba ve Stínadlech. Tam také za záhadných okolností zahynul pádem ze zvonice. Rychlé šípy podniknou nebezpečnou výpravu na nepřátelské území. Ve zvonici najdou Tleskačův deník, ve kterém chlapec píše o jakémsi svém vynálezu. Jeho plány ukryl v kovovém hlavolamu, zvaném Ježek v kleci. Návod na vysvobození ježka z klece je v deníku podrobně popsán. Kde se však hlavolam nachází, to musejí Rychlé šípy teprve zjistit. Není to jednoduché: ve Stínadlech totiž vládne drsný chlapecký gang Vontů... (Česká televize)

(více)

Recenze (347)

ancientone 

všechny recenze uživatele

Jedna z vecí, ktorá vo Foglarovom písaní rozhodne nezostarela, je zmysel pre kompaktnú zápletku, budovanie a zahusťovanie atmosféry. V Bočanovej adaptácii sa najsilnejšie stránky knižnej Záhady hlavolamu transformujú do mierne expresionistických kulís, primerane ošarpanú, šedivú vizualitu mysterióznej štvrte a pridávajú sa k nim pomerne odvážne vizuálne riešenia a reminiscencie novovlnového štýlu. Dôsledne dobrodružný televízny projekt. Aj po toľkých rokoch. ()

janek85 

všechny recenze uživatele

Tady tato verze natočena podle románu Jaroslava Foglara, se mi zdála nejlepší a nejpřesnější, pak je tady ještě jedna Záhada hlavolamu (1994), ta je spojena v jeden film a to právě mi nedá a musím dát zapravdu, že tato je lepší. Tady jsou lepší herci, jsou tady takoví více otevřeni, než v té nové, ale hudba je rozhodně lepší v té druhé. Celkový dojem:Hrozně moc rád jsem četl, čtu a budu číst Rychlé Šípy a vždy mi to přineslo nějakou radost, pobavení, moudro...93%Přístupnost:přístupný ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Jako, ne že bych Foglarovky zase tak "žral", ale tohle je prostě klasika. O příběhu nemá cenu psát, zná ho snad každý (až na Stridera, že? ;-)). Film má atmosféru a také něco (neumím to přesně pojmenovat, snad napětí, poutavost), čím mě opravdu zaujal a neomrzel. K hercům nemám výhrady (a člověk přivře oči i nad těmi trochu staršími "kluky"). ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Jako mladistvý plantážník jsem Rychlé šípy hltal jedním dechem a tato seriálová podoba jejich nejznámějšího dobrodružství vůbec nedopadla špatně. Až na toho Mirka Dušína velice pozitivní dojem. A koho volím? Jakožto nestraník pochopitelně "třeba Bažňáka". :-) 85% Zajímavé komentáře: pshimi, filmator, packa ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Hrají: Roman Skamene (ČERVENÁČEK), Martin Kapoun (RYCHLONOŽKA), Jiří Lukeš (kdysi Malý Bobeš, zde přerostlý MIREK DUŠÍN), Tomáš Hádl (JARKA METELKA), Zdeněk Jánský (JINDRA HOJER), Jaromír Hanzlík (JAN TLESKAČ), Jaroslav Moučka (EM), Jaroslav Satoranský (VOJTĚCH VONT), Václav Sloup (MAŽŇÁK), Petr Štěpánek (VONT), Jan Tříska (ŠIROKO), Ivan Vyskočil (LOSNA) a další. V mládí má oblíbená kniha (s ostatními dvěma díly), seriál za ní však pokulhává. Ukázka: http://www.pohadkar.cz/video/zahada-hlavolamu-7dil/ ()

Galerie (12)

Zajímavosti (46)

  • Čtvrť Stínadla s křivolakými uličkami a starými domy bychom hledali marně. Vznikla totiž v největším ateliéru č. 6 na Barrandově. Na délku měla padesát metrů, široká byla čtyřicet a vysoká dvacet metrů. Podle pamětníků se jednalo o vůbec jednu z největších dekorací za dlouhá léta. „Vymyslet a postavit Stínadla snad bylo skutečně nejobtížnější. Byla to rozsáhlá dekorace, jaká se hned tak nevidí,“ uvedl architekt Olin Bosák, jenž musel vymýšlet, jak na relativně „malý prostor“ ateliéru všechno vměstná. Proto po natočení některé lokace zboural, aby na jejich místě mohl vzápětí nechat postavit nové. Kromě toho se natáčelo i v ateliérech hostivařských (stavba podzemních chodeb a klubovny) a několika exteriérech (např. Malostranská beseda). (sator)
  • Scenár k seriálu sa dával dohromady po nociach a keď bol hotový, neprejavila tvorivá skupina Barrandov veľké nadšenie. Vo filmových štúdiách Gottwaldov bol po nejakom čase materiál odmietnutý. Našťastie sa ozvala televízia a padlo rozhodnutie, že sa spracuje sedemdielny seriál. (classic)
  • Vontská přísaha zazněla v epizodě špatně, zní takto: „Buďme svorní. Žlutá je barva naše. Nevyzraďme nic, co víme. Mlčenlivost chrání nás. (sator)

Související novinky

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

28.05.2019

Letní filmová škola Uherské Hradiště, která se letos koná v termínu 26. července až 4. srpna, přivítá dva významné představitele česko-slovenské kinematografie – režiséra Hynka Bočana a herce Milana… (více)

Reklama

Reklama