Reklama

Reklama

Hlava Medúzy

(seriál)
  • Slovensko Hlava Medúzy
Česko, 2021, 7 h 41 min (Minutáž: 52–60 min)

Režie:

Filip Renč

Scénář:

Petr Hudský

Kamera:

Petr Hojda

Hrají:

Jitka Čvančarová, Jiří Dvořák, Michal Isteník, Petra Bučková, Jana Švandová, Jan Vlasák, Karel Heřmánek ml., Pavel Kříž, Gabriela Štefanová, Štěpán Tuček (více)
(další profese)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Zmizelý originál Rubensovy "Hlavy Medúzy" a dva mrtví muži. Tak začíná první epizoda nového seriálu České televize, který natočil Filip Renč. Osm příběhů podle scenáristy Petra Hudského zavede diváky do Brna a jeho okolí. Čtveřici kriminalistů vede precizní a cílevědomá Karin v podání Jitky Čvančarové. Dalších rolí se zhostili Jiří Dvořák, Michal Isteník a Petra Bučková. „Vybrali jsme si podobu Medúzy jako symbol našich kriminálních příběhů. Co jeden jedovatý had v její hlavě, to jeden příběh, jeden zločin, jedno zlo,“ říká režisér Filip Renč a dodává: „Je pro nás velkou výzvou přijít v dnešní bohaté produkci detektivek a kriminálek s originálním realizačním řešením. Jednotlivé příběhy jsou tedy kombinací skutečných kriminálních případů a fikce autorů. Co se týká stylu vyprávění i hudební dramaturgie, rád bych obnovil atmosféru českých kriminálek ze šedesátých let. Jednoduchá, výrazná hudba, napětí, účelné dialogy, tajemná atmosféra a minimální barevnost obrazu. (Česká televize)

(více)

Recenze (70)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Kokain v krvi jako důkaz neviny. To je paradox." Tým vyšetřovatelů není nic moc, pachatelé vesměs postrádají lidskej rozměr a vyšetřování je takový docela roztržitě rozházený, ale mě to celkem bavilo. Nevím úplně přesně čím to bylo, ale asi tím, že se pár postav docela povedlo. Třeba vrahoun Prax mě bavil v každým záběru, patolog Smrťák byla neuvěřitelná trefa a hlavně "psychicky vyrovnanej" brácha Erik se stal mým vzorem. Takhle se řeší problémy s lidmi, kteří ubližují mojí rodině. Velkej respekt. Učím se od něj a už umím ten jeho zlej pohled. Tak bacha na mě. ()

Trixinka 

všechny recenze uživatele

Průměrná kriminálka s dobrým obsazením. Bohužel to někdy ani Jirka Dvořák nezachránil, ovšem jindy mnou nenáviděná Čvančarka mi zde kupodivu až tak nevadila. Kvalita jednotlivých dílů kolísá, úplně zbytečný byl vedlejší příběh bratra Karin - kdyby se tento motiv nacpal do jedné z epizod, bylo by to lepší. Možná to chtělo i víc dílů, potenciál tam byl. Celkově se jedná o kriminálku, na kterou se podíváte, ale za pár dnů zapomenete o čem vlastně byla. Nic významného vám v hlavě neutkví. Takže 3* jsou až až, jen za mého oblíbence Dvořáka. ()

Reklama

bari68 

všechny recenze uživatele

Bohužial. Laťku akú si za poslednú dobu nastavil ovenčený Medailou za zásluhy tento režisér , tak v žiadnom prípade ju tu neprekročil. K Čvančarovej a jej (ne)vkusnom kostýme a celkovom vzhľade sa tu už napísalo dosti, ale to mne je celkom jedno. Sympatický tu bol hlavne Dvořák, ktorý bol uveriteľný a prirodzený. 3* zo zavretými očami, Trochu lepšia kriminálka Anděl .... resp. ,,šlágry z Novy. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tento seriál je zcela průměrný. Mohou za to především scénáře jednotlivých dílů, které mají sice místy realistické dialogy (a tím nemíním jen občasný vulgarismus), ale zápletky by byly vhodné spíše pro dětského diváka, jenže to by zase nesmělo jít o vraždy. Vrazi nikdy nezapírají a vždy s gustem ochotně odvypráví, proč se svých skutků dopustili. Zde se ukazuje jedna z největších slabin režie, která vše točí podle jednoho zaběhnutého systému. Na důvěryhodnosti příliš nepřidá, když 100% vrahů nepociťuje ani náznak lítosti a pragmaticky odvypráví průběh vražd. Bez zásadních výhrad musím pochválit herecké výkony, Havelkův lapsus raději z úcty k němu rychle zapomenu. Krom očekávaných kvalitních výkonů (Dvořák, Cibulková, Goldflam) se zaskvěla v roli megery postižené opičí láskou Gábina Štefanová. ()

DAPDO 

všechny recenze uživatele

Ty samotný případy by nebyly na pár vyjímek až tak strašný, ale Renč to zabil tou druhou linií s bratrem, kde se nahromadilo tolik nesmyslů a nelogičnosti, až to bolelo. Čvančarová mi jako herečka nevadí, ale na roli elitní policistky se nehodila. Dvořák se naopak na roli policajta hodí, ale je do nich obsazován tak často, že jsem ho už přežranej a Isteník je velice dobrej herec, ale jeho hlásek, kdy mluví jak kdyby mu někdo drtil koule, by probudil i mrtvýho. Někde jsem se dočetl, že to Renč vyžadoval, protože se mu nezdálo, že by ajťák mluvil hlubokým hlasem...my máme v práci ajťáka a ten mluví jak kdyby kalil a hulil 50 let v kuse a nikomu to divný nepřijde. Takže z herců potěšil jako vždy jen Jan Vlasák, na kterýho je spoleh, bohužel dostal málo prostoru. 40%. ()

Galerie (145)

Zajímavosti (37)

  • Premiéru čtvrtého dílu sledovalo 1,47 mil. diváků starších 15 let a šlo tak o nejlepší výsledek toho večera. (rublik05)
  • Jiří Dvořák si kvůli roli musel nechat narůst vousy. „Moje postava má zásadní rys, ke kterému mě donutil režisér, musel jsem se nechat zarůst. Tohle jsem měl na tváři naposledy v devatenácti letech,“ řekl. (rakovnik)
  • Natáčení probíhalo v Sokolnicích, Brně a Tišnově. Vila Veberových je na adrese Květná 1 v brněnských Pisárkách; restaurace Oáza je výletní restaurace Balaton v brněnské Sokolnici, hned vedle se nachází i rybník; vazební věznice je skutečná vazební věznice na adrese Jihlavská 12, Brno; Gymnázium je na adrese Na Hrádku 20,v Tišnově; bezdomovecké centrum je na adrese nádraží Brno-Královo Pole. (SONY_)

Reklama

Reklama