Reklama

Reklama

Lesní duch

  • Česko Smrtelné zlo (festivalový název) (více)
Trailer

Pětice kamarádů kolem dvacítky je zavřená v odlehlé lesní chatě, kde objeví Knihu smrti. Archeologova magnetofonová páska odhalí, že byl prastarý text objeven pod troskami sumerské civilizace. Pomocí nahraných zaklínadel se mladíkům podaří nevědomky probudit dřímající démony z okolních lesů. Ti postupně ovládají jednoho člena party za druhým, dokud nezbyde pouze jediný, jenž bude bojovat za přežití. (HBO GO)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (905)

Véča 

všechny recenze uživatele

Na Evil Dead je na první pohled znát nízký rozpočet. Vzhled zombií mě spíš pobavil než strašil. Nevim to jistě,ale myslim, že celý film byl točen jen ruční kamerou, což umožňovalo dynamičnost pohybu a především při scénách lese to vypadalo celkem děsivě. Naopak slabší to už bylo při scénách v chatě, kde se někde kamera kývala tak, že mi to kazilo zážitek,podobně na mě působila místa, kdy se kamera otáčela o 360 stupňů, příliš často se to opakovalo. Další věc, jak říká Kirké, je přehnané množství násilí naprosto utopené v krvi. Přišlo mi kolikrát jako celkem zbytečné, správná atmosféra se dá navodit i bez hektolitrů krve. Proto mám radši první půlku, kde prakticky nic nevidím, kromě scén se stromem a přesto jsem byl napjatý celou dobu. Celkově 4*, trochu přidám na hodnocení kvůli tomu zážitku. Viděl sem ho sám, na domácím kině lehce po půlnoci, takže spaní bylo potom opravdu "příjemné"... revidováno 2.7.2009 Komentář smazat, film za 5* ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších starých hororů, který jsem viděl. Atmosféra je především zpočátku perfektní a jedna z nejlepších hororových vůbec. Potom se to bohužel tak trochu zkazí, protože se objeví děsivé postavy, které jsou ovšem děsivé jen ze začátku a postupně se z nich stanou jen trapné krvavé nestvůry s debilním chováním, které nepůsobí tak jak by měly a prostě kazí atmosféru. A přitom to mohlo být tak skvělé, kdyby tam nedávali žádné obludy a nebo v menší míře a lépe to zpracovali, protože potenciál chaloupky uprostřed lesa a tajemné knihy mrtvých je velký! Navíc kamera, která léta před okny a perfektní hudba stojí opravdu za to. 75% ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele

Respect to Sam Raimi!! To co dokázal vykouzlit s tou příslovečnou hrstí dolarů je neuvěřitelné. Ale asi by to fakt chtělo tu chatu a větrnou noc o které píše oli, jinak to bude mít do kultovního horroru pěkně daleko. Nebo jsem divnej;) Každopádně jsem se výborně bavil, přesně tak jako herci při vzniku téhle dnes už právem kultovní záležitosti. 80% ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Když "Evil Dead" člověk vidí sám, působí jako skličující horor o propadu do šílenství za hranicemi racionálních jistot. V kině tam tyto roviny stále jsou, ale více vystupuje zábavnost celého počinu, a to i nezáměrná - počínaje charaktery a chováním postav až po nízkorozpočtové kořeny patrné mimo jiné v nezaostřených záběrech. Ale současně na velkém plátně plně vynikne talent a tvůrčí genialita Raimiho. "Evil Dead" představuje zásadní položku mezi legendami o nadšených amatérech, kteří prostě vzali kameru a s partou přátel natočili žánrový milník, jenž jim otevřel cestu do velkého světa profesionálních produkcí. Ale důvod, proč se stejnou cestou vydávají tisíce jiných, ale jen jednotkám filmařů se opravdu podaří dojít do vytouženého Hollywoodu, spočívá právě v talentu. Nejde o to, že Raimi vzal do ruky kameru, ale jak a co všechno s ní dělá. Vychýlenými úhly a exaltovanými gesty, pózami a precizním rámováním nejen že projevuje svou dispozici pro až komiksově znakovou expresivní vizualitu, ale také perfektně odvádí pozornost od limitů produkčního zázemí a fascinuje diváky ve všech ohledech intenzivními výjevy. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Když jsem někdy v roce 1990 viděl tuhle legendu béčkových hororů a až do dneška funkční žánrový kult poprvé, byl jsem, jak jen to diplomaticky vyjádřit, na rozpacích. Nyní jsem si ten zážitek zopakoval a rozpaky jsou ty tam. Smrtelné zlo považuju za amatérský snímek, který ve všech ohledech, které jsou pro mě důležité, osudově selhává. Mizerné herecké výkony, neexistující scénář, lacinost, idiocie chování filmových postav - mám ještě pokračovat? I ta jedna hvězdička není za nějaké klady, ten film je špatný a bere se vážně do té míry, až je svým zvráceným způsobem trochu zábavný. Sam Raimi tady nicméně ukázal (přinejmenším v práci s kamerou), že filmařinu má v krvi, a když přidá dostatek nadhledu (který prokázal už ve dvojce téhož titulu) a získá nějaké ty zkušenosti, dokáže točit ve velkém stylu. Celkový dojem: 10 %. ()

Galerie (345)

Zajímavosti (99)

  • Nátačelo se v opuštěné chatě, na kterou Sam Raimi náhodně narazil. (Chatterer)
  • Na začátku filmu, kde přátelé jedou v autě, pije jeden z nich mléko ve skleněné lahvičce. V roce 2012 šel jeden youtuber prozkoumat filmové lokace tohoto filmu a na místě tehdejšího natáčení naše mezi větvemi na zemi právě tuto lahvičku na mléko. Po chatě již zbyl jen jeden kus zdi z cihel a díra v zemi, ve které byl dříve vchod do sklepa chaty. (Valenta28)
  • Červená motorová pila, kterou Ash (Bruce Campbell) používá, je Homelite XL amerického výrobce Homelite Corporation. (Terva)

Související novinky

Další Smrtelné zlo je na cestě

Další Smrtelné zlo je na cestě

27.04.2024

Legendární hororová série Evil Dead se po letech rozjíždí do vysokých otáček. Poté, co loňský počin Smrtelné zlo: Probuzení od Leeho Cronina zaznamenal v kinech velký divácký zájem a na světových… (více)

Hororové spin-off filmy na obzoru

Hororové spin-off filmy na obzoru

06.02.2024

Krvelační démoni divákům nehodlají dát pokoj. Po komerčním úspěchu loňského snímku Smrtelné zlo: Probuzení to vypadá, že hororová série Evil Dead po letech chytila nový dech. Film Leeho Cronina s… (více)

Nové Evil Dead našlo režiséra

Nové Evil Dead našlo režiséra

09.06.2020

K režii dalšího filmu z kultovní hororové série Evil Dead / Lesní duch byl najat irský filmař Lee Cronin. Ten naposledy natočil oceňovaný snímek The Hole in the Ground a taky jednu z epizod nového… (více)

Reklama

Reklama