Reklama

Reklama

Ruiny

Trailer

Obsahy(1)

Thriller podle knihy amerického autora Scotta Smithe, který sám napsal i scénář.  Parta Američanů tráví dovolenou v mexickém letovisku. Po několika nudných dnech strávených především na pláži popíjením tequily se seznámí s Němcem Mathiasem, jehož bratr se vydal do džungle na archeologickou výpravu a od té doby o sobě nedal vědět. Dostanou nápad a vypraví se do džungle zjistit, co se stalo. Zde se dostanou až k tajemnému pahorku, střeženému obyvateli nedaleké mayské vesnice. Jakmile na pahorek porostlý divnými liánami vstoupí, Mayové je pod hrozbou zabití odmítnou z pahorku pustit. Zdá se, že na pahorku je přítomno cosi starobylého, tajemného, toužícího po krvi... Netrvá to dlouho a první z nich zemře... Zachrání se zbytek ze spárů podivné kletby? (Sofia)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (473)

castor 

všechny recenze uživatele

No, i když se přiznám, že mám v hororovém žánru raději hmatatelnější látky a nejsem typ, co z jedněch uřezaných končetin skáče radostí, tentokrát jsem se příjemně tetelil. Dávám přednost hutné atmosféře (té se mi dostalo vrchovatě), NEsamoúčelnému násilí a když už žánrová klišé, tak alespoň řádně zakamuflovaná. Ruiny se nestydí za to, čím jsou. Béčkovým thrillerem, u kterého budete místy přivírat oči, bát se poskrovnu a brzy na to celé zapomenete. Navíc relativně často překvapí (což debutující režisér korunuje několika dobrými nápady ve vývoji děje) a slušně odsýpají. No, takže.. je jenom dobře, že čtveřici mladých přátel na dovolené popíjení koktejlů nebude bavit věčně, proto se rozhodne k malému dobrodružství v podobě mayského pahorku kdesi v lesích, který nyní slouží jako archeologické naleziště zahalené tajemstvím. Naštěstí nezůstaneme jen u propocených triček dvojice slečen, ale netradiční námět nás s nutnou pomocí ozbrojených a nesmlouvavých „domorodců“ vystřelí nahoru na pahorek naleziště. Tam mj. vegetuje slušné množství popínavých rostlin (Adéla ještě nevečeřela po americku) a můžeme tak směle zatleskat úspěšnému pokusu o nastupující špinavost a brutalitu. Nervozita přibývá, obviňování se hromadí, klišé kupí - a neokoukaní herci odvádí překvapivý nadstandard. Přiznejme si ale, že se divák musí HODNĚ povznést nad faktem, že zabijáky jsou logicky uvažující rostlinky (které navíc kapánek fušují do mobilů). Takový sympatický, krvavý průměr.. jen tak dál!! ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Co si budeme povídat, vraždící příroda ( zde rostliny) vs. člověk je oblíbené téma horrorů. Zde navíc s jakýmsi mystickým podtextem. Byť očekávat od tohohle typu filmů nějakou bombu je vcelku nereálné, zřejmě vlivem nadhodnocených recenzí se dostavilo spíše zklamání. Kamera pěkná, gore efekty působivé ( nebo bylo řezání nohy skutečné?) rostliny....právě, jaksi nedotažené. Některé scény vyvolávaly nepříjemné pocity, ale současně jakoby tomu chyběla šťáva. Pořád jsem si říkal, je to dobré, je to dobré, ale něco tomu chybí. Něco, co by mne nutilo podívat se na film znovu, a to je škoda. Tenhle druh filmu mám totiž rád.... ()

Reklama

Nin 

všechny recenze uživatele

Pro začátek malá zajímavost: Jonathan Tucker (ten s pekáčem na břiše) zde hraje v podstatě úplně stejnou postavu jako v předčasně ukončeném seriálu Black Donellys - tj. vůdcovský typ, který ve vyhrocených situací zachová chladnou hlavu, vymýšlí plány, dobře mu to kecá a zároveň je to velký romantik. Což je mimochodem v podstatě stejný typ postavy jako třeba Michael Scoefield v Prison Breaku. Ale teď k samotnému filmu - Jedná se o pohodový horor, který sice není kdovíjak strašidelný a dokonce ani nápaditý, ale na takový typ hororu má velmi dobře fungující scénář. Takže postavy se chovají relativně rozumně (samozřejmě nějaká ta panika taky přijde) a v těch 90 minutách se na tom malém prostoru pořád něco zajímavýho děje. Trochu hloupé je, jak kompletně celá parta vypadá jako složená z modelek a super-modelů, ale to člověk skousne, zvlášť když tihle potenciální předvaděči spodního prádla hrají dobře (mnohem lépe než kupříkladu hromada českých "seriálových herců"). Celkově je pak tenhle film taková sympatická jednohubka. (7/10) ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 6/10 Děj 7/10 Atmosféra 6/10 Prostředí 8/10/// +houstnoucí atmosféra, pocit děsu a bezradnosti -zdálo se mi to krátké, mohlo tu být více postav/// Něco podobného už jsme tu viděli. Atmosférou mi to hodně připomnělo film Cabin Fever. Námět je sice odlišný, ale i tak hodně zajímavý. Možná by neškodilo pokračování. Zde navíc konečně dostala více prostoru Jena Malone, který by si zasloužila i hlavní roli v nějakém áčkovém projektu. I jako horor je to slušný počin, jen škoda celkem vlažného rozjezdu a velké předvídatelnosti./// Celkem 68%/// ()

tron 

všechny recenze uživatele

Skvelá kniha, skvelý film. Knihu mimochodom napísal autor Jednoduchého plánu, ktorý svojho času pekne mrazivo sfilmoval Sam Raimi, takže ak o ňom niekto chce vravieť ako o béčkarskom, nech sa nad tým radšej najskôr zamyslí. Ruiny film, ako i Ruiny kniha, majú spoločnú jednu podstatnú vec: je to neambiciózny, "len" zručne napísaný/natočený trilerovo-hororový survival. Ale vôbec sa za to nehanbia a idú do toho tak naplno, ako keby cítili  oscarový potenciál. Samozrejme, nech to znie akokoľvek neuveriteľne, je práveže strašne ťažké napísať/natočiť niečo, čo zápletkou pripomína béčko, ale béčko to nie je. Film aj kniha vynikajú nepredvídateľným dejom, ako i nečakaným záporákom (ku ktorému sa následne prekvapivo pridajú ešte ďalší nečakaní záporáci, aj keď ak sa vcítime do ich kože, tak ich istým spôsobom prestaneme vnímať negatívne), netradičný (vreskotovský?) bodycount, explicitné gore (ktoré by ste od filmu z produkcie Bena Stillera ozaj nečakali) a geniálne prostredie zabudnutej prastarej pyramídy, o ktorej vedia len miestni a tí to nikomu nepovedia. Parádna tiesnivá atmosféra starých mayských ruín uprostred džungle. "Prírodný" nepriateľ je originálny, ak by bol režisér slabý, tak by ho poňal trápne a nechcene smiešne, ale keďže režisér bol macher, tak je desivý, strašný a desivo nemilosrdný. Tak, ako sama príroda. Ktorej súčasťou ostatne je. Oceňujem postavy, ktoré sú na jednej strane neoriginálne, no vďaka hercom sympatické a keď postupne začnú umierať (bolestivou smrťou), je vám to ľúto a ste šokovaní. Najviac oceňujem Jonathana Tuckera v úlohe Jeffa, pritom Jonathan bol v remaku Texaského masakru motorovou pílou presným opakom tejto postavy. Koniec je zmenený oproti brutálnemu záveru literárnej predlohy, ale treba dodať, že aj samotný film má v podstate dve finále (jedno oficiálny a jedno alternatívne, lež vystrihnuté, nájdete ho na YouTube, mne osobne ale filmový aj knižný koniec pripadajú na jedno brdo, hoc sú veľmi odlišné). Áno, občas Ruiny skĺznu do monotónnosti, ale ako hororový fanúšik musím dať 4*. Filozofická otázka: dá sa u človeka, ktorému robíte amputáciu končatín kameňom, pokladať za plus, že je od pása dole ochrnutý a tak to necíti? Celosvetová tržba 22 miliónov nie je nič, z čoho by producenti mohli jasať, ale zas so skromným rozpočtom 8 miliónov to nie je zlé. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (25)

  • Všetky vonkajšie scény boli natočené pomocou prirodzeného svetla. (Pat.Ko)
  • Na vrcholu ruin je vchod s provazem a točící se kolo, se kterým se dají dolů spouštět lidi. Když se jeden z nich spouští dolů, kamera rychle mění záběry mezi hercem, který sjíždí dolů a ostatními, kteří ho spouštějí a otáčí kolem na kterém je provaz. I když herec jede dolu, ostatní otáčejí kolem na druhou, špatnou stranu, jako by ho vytahovali nahoru. Dokonce je možné vidět, jak provaz jede směrem nahoru. (Rodriguez)
  • Pred natáčaním sa Laura Ramsey rozprávala so zdravotnými sestrami, ktoré liečili ľudí na psychiatrických oddeleniach, aby pochopila zmýšľanie tých ľudí, ktorí si myslia, že v ich tele sa niečo hýbe. (Pat.Ko)

Reklama

Reklama