Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Emma Woodhouseová (Anya Taylor-Joy) je hezká, chytrá, bohatá a na svou dobu notně emancipovaná. Navíc disponuje velmi zvláštním talentem, schopností svádět dohromady jedince opačného pohlaví a dopravovat je až před oltář. Tedy alespoň si to o sobě začne myslet, když několika mistrovskými tahy provdá svou vychovatelku za bohatého vdovce. Jejím dalším projektem se stane plánované spojení mladičké a naivní Harriet s místním farářem. Přestože Emmin otec (Bill Nighy) ji varuje, aby si nezahrávala, a její přítel z dětství George Knightley se jí snaží vysvětlit, že lásce se poručit nedá, dohazovačka Emma tlačí Harriet do sňatku s knězem silou umanutého Amora. Vše bohužel skončí nezdarem, katastrofou a spoustou prolitých slz, citovým uragánem, v jehož epicentru se ocitne právě Emma, které nezdar rozmetá všechny životní jistoty. Až potom pochopí, že toho pravého si každý musí najít sám a že to hledání paradoxně nemusí být až tak těžké, protože někdy ho můžete mít celý život přímo před očima. Jen nesmíte být slepí. (CinemArt)

(více)

Videa (8)

Trailer 3

Recenze (133)

misterz 

všechny recenze uživatele

Panebože, niektoré filmy by mali chlapom premietať za trest. Napríklad, keď odmietnu doma poumývať riady. Druhý krát by si to veru dobre premysleli. Ide o podobnú maniakálnu ženskú záležitosť akou boli Malé ženy (2019), len menej pišťania tu bolo. Avšak zase na druhú stranu ma z tej cukerlátkovej výpravy rozbolela hlava. Ja fakt neviem, Bill Nighy je dobrý herec, no už sa v jeho prípade stalo pravidlom, že točí len vtákoviny. Teda aspoň mne sa tak javí. O ostatných mužských hercoch nemá zmysel diskutovať, stačí jedno slovo - prkennosť. Ženy ešte ušli, aj keď mi tie ich dialógy po 30 sekundách začali liezť na nervy. V skratke poviem iba, že ma pri tom skoro mrle zožrali. 20/100 ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Emma. je klasická kostýmní romantická taškařice, ovšem tentokrát zpracovaná snad ještě odlehčenějším způsobem, než bývá zvykem, což se projevilo především větším počtem pokusů o navození komických situací a ,,praštěnějších´´ postav na place, no a právě tento přístup má pak zásadním způsobem pro film ve výsledku jak pozitivní, tak negativní přínos. Na jednu stranu totiž díky tomu Emma. sice působí svěžejším a ne až tak chladným dojmem, na druhou stranu je ovšem problém, že většina oněch pokusů zároveň příliš nefunguje, i když ale abych tvůrcům nekřivdil až tak moc, tak dva, tři momenty lze za poměrně úsměvné označit a navíc opravdu jen málo kdy sklouznou k nějakým vyloženým trapnostem, což musím také jistě důrazně ocenit. Zápletka jinak působí docela dobře, i když je samozřejmě dost tuctová a předvídatelná, každopádně ale určitě chtěla mnohem více prostřihat, jelikož doplácí na spoustou nudných a zcela zbytečných pasáží, a tím pádem je pak narušen i její spád, navozuje výkyvy zábavnosti a nebezpečně tím tak laškuje s diváckou pozorností. Výrazné téma tu jinak pro mě představuje casting, kdy hlavně dámské osazenstvo ve mně budilo jen pocity hnusu a odpudivosti, jelikož ani na jednu z hereček nebyl vážně ani trochu příjemný pohled, a to včetně té ústřední, v podání Anyi Taylor-Joy, naštěstí pánské osazenstvo to v tomto ohledu dost zachraňuje, jelikož se vesměs jedná o výrazné týpky, a překvapivě mě navíc pobavil svými veselými výstupy Josh O´Connor, který se tu po většinu doby pořád jen retardovaně gebí a působí díky tomu fakt vtipně. Při hodnocení se tak rozhoduji mezi dvěma a třemi*, nakonec se ale tedy přikloním k tomu menšímu počtu *, o čemž rozhodlo především opravdu až přehnaně afektované chování většiny postav, respektive jejich hereckých představitelů, což možná k těmto typům filmů i patří, mě to zde nicméně připadlo už skutečně až nesnesitelné. Každopádně kdo má ale pro podobné podívané slabost, tak tímto filmem jistě neprohloupí. ()

Reklama

kajas 

všechny recenze uživatele

Co se týče adaptací knížek Jane Austenové, jedná se většinou o kostýmní romantická dramata s působivou výpravou a velmi slušnými výkony od spolehlivých hereckých es. Tvůrci "Emmy.", zejména asi její scenáristka, se vydali trochu odlišnou cestou. Nečetla jsem sice knižní předlohu, ani jsem neviděla některé ze starších provedení, ale skoro bych dala ruku do ohně za to, že nejsou tak komediálně laděné jako právě tento film. Hodně tomu napomáhá herecký projev všech zúčastněných, protože třeba takový Bill Nighy jako Emmin tatínek může hrát klidně jenom očima a vy byste se skoro váleli smíchy po podlaze. Scény s ním, i když jich není mnoho, patří k těm nejkomičtějším v celém filmu. Pochválit musím stejně jako u jiných austenovek také krásné kostýmy a výpravu. Měla jsem ale trochu problém s představiteli zásadnějších mužských rolí čili Emminých nápadníků, určitě bych zvolila někoho výraznějšího a charismatičtějšího. V každém případě jsem výsledkem mile překvapena. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Román mnohem podrobněji vykresluje Emminu povahu a její motivy, jakož i dalších postav. Snímek si z předlohy hodně vybíral a hodně vypustil. Dosáhnul tak lehce načrtnuté kresby, která je místy lehce ironická. Záměrně snímá v pestrých barvách a dokonalých obrázcích, které znovu zdůrazňují, že jde o umělý, lehce karikovaný svět. Zajímalo by mě, jestli by se to Jane Austen líbilo? I ona si ve svých románech takhle s lidmi a situacemi hrála, a skrytě se jim vysmívala, vždy tak trochu nad věcí, přesto s jistým pochopením. Snímek mě bavil, i jeho způsob pojetí mého nejméně oblíbeného románu od Jane Austen. Téhle Emmě., přespříliš sebevědomé, chybující a nakonec pokorné, se dá fandit. SHRNUTÍ: Kterak prožít drama v dokonalém světě, kde máš vše, co si jen ke štěstí můžeš přát. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

S adaptacemi Emmy se nikdy moc neplýtvalo, proto nový film každé čtvrtstoletí opravdu neuškodí. Tato verze je sice mírně parodická a taková Miranda Hart opět hraje tu svou sólovku namísto toho, aby hrála postavu z románu (což už mi zkazilo nejednu show)... ale vše ostatní víceméně klape takovým svým odlišným způsobem, než jak by se očekávalo od adaptace austenovského románu z roku 1815. Určitě si doplním i seriál. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (6)

  • Hartfield, dům, ve kterém žije Emma (Anya Taylor-Joy) se svým otcem panem Woodhousem (Bill Nighy), je ve skutečnosti Firle Place v oblasti národního parku South Downs v anglickém Sussexu. (J.F.B.)
  • Film byl natočen podle stejnojmenné knižní předlohy od Jane Austen. (SONY_)
  • Všechna zpívaná vystoupení ve filmu jsou skutečná a účinkujícími byli opravdu herci. (TaNya_)

Související novinky

Šarlatán má 10 nominací na polské Orly

Šarlatán má 10 nominací na polské Orly

24.04.2021

Polská filmová akademie zveřejnila kompletní seznam nominací pro Polské filmové ceny - Orly v rámci jejich 31. ročníku. Akademici letos vybírali ze seznamu celkem 130 děl, z čehož bylo 31… (více)

Reklama

Reklama