Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ruský ultranacionalista Vladimir Radčenko se po vypuknutí občanské války v Rusku zmocnil vojenské základny ve Vladivostoku a vyhrožuje světu odpálením jaderných střel. Korvetní kapitán Ron Hunter je odvolán z oslavy narozenin své dcery, aby nahradil nemocného prvního důstojníka na ponorce Alabama. Ta pod velením kapitána Franka Ramseye vyplouvá, aby v případě nouze zničila protivníkovy rakety. Už třetí den cesty však dojde mezi oběma muži k prvnímu konfliktu. O tři dny později přijde zpráva, že se Radčenko zmocnil kódů potřebných k odpálení raket. Sonar zachytí přítomnost ruské ponorky a vzápětí přijde zpráva nařizující odpálení raket. Alabama se ukryje v hloubce a unikne útoku Rusů. Kvůli tomu však radisté nedokáží zachytit další zprávu určenou kapitánovi Alabamy. Ramsey je odhodlán splnit první rozkaz a pohádá se kvůli tomu s Hunterem, který trvá na tom, že útok provedou až poté, co obdrží celou zprávu. (TV Nova)

(více)

Recenze (286)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Na této lodi velím já a vy budete držet krok. A jestli ne, tak ten zvláštní pocit, kterej budete mít dole pod kyčlí, bude bota vašeho velitele." Kázeň musí být. Ale co když je jeden velitel moc aktivní a druhej moc opatrnej? No pak je tu vzpoura, to dá rozum. A já bych nechtěl být v uzavřeným prostoru pod vodní hladinou, kde by moje klasická nestrannost vzala za svý. Já prostě nechci být na straně kapitána Ramseye, ani kapitána Huntera a už vůbec nechci být v armádě. Tak co tu dělám? Já se, poslušně hlásím, bojím. A jsem napnutej, což je známka toho, že ten film funguje. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Tři nejmocnější lidé na světě: Prezident USA, prezident Ruska....a kapitán americké ponorky vybavené jadernými zbraněmi. Tony Scott zvládá nejen bravurním způsobem přenášet do diváckých řad svou fascinací moderní (vojenskou) technikou a bodrými profíky, kteří s ní manipulují...Dovede vtisknout svému snímku napjatou atmosféru nesmírné vážnosti a naléhavosti (obavy z války katastrofických rozměrů), v jejíž spárech divákovy nervy praskají nejen kvůli dotěrným ruským ponorkám třídy Akula, ale především ze strachu, nakolik ten obrovský nápor vydrží psychika hlavních hrdinů - k práve zkáze nedojde, když bude americká ponorka roztrhána na kusy ruským torpédem, ale pokud natlakované emoce jejích velitelů překonají racionální uvažování. Krvavý příliv je zážitek plný mrazivého vzrušení nad neustále tikající psychickou bombou a Tony Scott jím jasně dokazuje, že zvládá mnohem víc, než jen komponovat efektní barevné obrázky. ____P.S: DVD bohužel obsahuje nechutně špatné české titulky, u nichž zůstává spousta vět z dialogů nepřeložena a o školácké chyby v překladu rozhodně není nouze. ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Někdo chtěl napsat příběh "jako od Toma Clancyho", ale nepovedlo se mu to. Krvavý příliv má jalový nepřekvapivý scénář, nicméně je dobře natočený a hraje v něm jako vždy perfektní Gene Hackman, kvůli kterému to celé stojí za vidění. Dušínovská postava Denzela Washingtona mě totiž nijak neohromila a o hudbě Hanse Zimmera bych mohl napsat totéž, protože (tentokrát) není ničím výjimečná. Lehký ponorkový nadprůměr - asi jako U-571. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Osud planéty závisí na dvoch hašteriacich sa bossoch atómovej ponorky a jednom námorníkovi letujúcom drôtiky na vysielačke. To predsa nemohli myslieť vážne. Ale ak sa divák nezaoberá takýmito detailami, môže si film s dobrými hercami a heroickou hudbou vychutnať. Aj keď mu bude pripadať čudné, že na palube atómovej ponorky jeden z tých dobrých hercov dáva po hube druhému dobrému hercovi. Asi to má navodiť dojem, že Američania sa správajú ako kovboji od ponoriek až po kozmos. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Máte-li rádi přirovnání, pak vězte, že jde o slabý americký odvar německé Ponorky od Petersona. Té jsem si dovolil vytknout nedostatek akce na její dlouhou metráž. Jenže Ponorka vše doháněla psychologií a napětím. Krvavý příliv nejen, že akci nenabízí už vůbec žádnou, ale pokulhává i ve zbylých disciplínách. Scottovi se nepodařilo dostatečně vystihnout stísněnost, kterou musejí všichni pociťovat uvnitř té ponorné obludy. Na co se navíc těšíme u filmu o ponorkách snad nejvíce? Ano, na záběr periskopu pročesávající hladinu moře. Ani jeden! Z charakterů jednotlivých postav nebyl žádný rozveden do takové míry, aby divákovi přirostl k srdci. Vše bylo dopředu jasně nalajnované a bohužel i průhledné. Co bychom ale od těch zapřísáhlých patriotů chtěli, že? Denzel Washington hraje svůj standard, Gene Hackman je coby pejskař sice roztomilý, ovšem nepředpokládám, že to byl prvotní záměr. A světe div se, tentokráte mě nechala chladným i Zimmerova muzika. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (33)

  • K podobné situaci, jako představuje film, v minulosti podle odtajněných dokumentů na sovětské straně opravdu došlo. Během tzv. "Karibské krize" na konci října 1962 vrhala americká flotila Alpha hlubinné pumy poblíž sovětské ponorky B-59 doprovázející na Kubu lodě s balistickými raketami. Pumy měly být signálem k vynoření, což ale velení ponorky netušilo, protože ponorka byla kvůli utajení bez spojení s Moskvou a Američané zase nevěděli, že je vyzbrojená jadernými střelami. K odpálení byl podle předem daných instrukcí nutný souhlas všech tří velicích důstojníků ponorky. Navzdory naléhání kolegů však 3. důstojník, kapitán Vasilij Archipov, k palbě nekývl, čímž svět zachránil od jaderné války. (džanik)
  • Kulisa, použitá pro můstek ponorky USS Alabama, byla také použita jako můstek ponorky USS Georgia ve filmu Den nezávislosti (1996). (becki_tu)
  • Na konci filmu můžeme slyšet, jak kapitán říká důstojníku Hunterovi (Denzel Washington), že měl pravdu a Lipicáni jsou ze Španělska. Oba se ovšem mýlili, Lipicán je slovinské plemeno ze slovinské vesnice Lipice. Ve Španělsku bylo pouze hojně využíváno v jezdecké škole. (cmenda)

Související novinky

R.I.P. Tony Scott (1944 – 2012)

R.I.P. Tony Scott (1944 – 2012)

20.08.2012

V neděli 19. srpna zhruba ve 12:30 režisér Tony Scott „bez zaváhání“ skočil z mostu Vincenta Thomase v San Pedru. Skok byl smrtelný. V Scottově kanceláři byl posléze nalezen dopis na rozloučenou,… (více)

Tony a Denzel hubí teroristy

Tony a Denzel hubí teroristy

25.09.2007

Krvavý příliv, Muž v ohni, Déja Vu. Už jste určitě pochopili, co se vám snažíme říct. Ano, Tony Scott a Denzel Washington jsou kámoši. A když spolu natočí film, nikdy to není průšvih. U Sony Pictures… (více)

Nový Scott opäť s Denzelom

Nový Scott opäť s Denzelom

26.04.2005

Denzel Washington si po Mužovi v ohni zahrá v ďalšom projekte Tonyho Scotta (na obr.), ktorým má byť romantický sci-fi thriller DEJA VU. Denzel stvárni agenta FBI so schopnosťou cestovať v čase do… (více)

Reklama

Reklama