Reklama

Reklama

Vynikající psycholog Malcolm Crowe (Bruce Willis) má za sebou traumatizující zážitek. Bývalý pacient se vloupal do jeho domu a dříve než sám spáchal sebevraždu, pokusil se ho zastřelit. Šlo zřejmě o trest za to, že mu nedokázal správným způsobem pomoci. Příští podzim. Doktor Crowe se pohroužil do práce a více než své manželce, trpící vzrůstajícím odcizením, se věnuje novému pacientovi. Osmiletý chlapec jménem Cole Sear vidí v těch nejneočekávanějších chvílích duchy s děsivým zevnějškem jasně prozrazujícím příčinu smrti. Oběšenci, sebevražedkyně, chlapec s hlavou prostřelenou brokovnicí Proč se zjevují obyčejnému osmiletému chlapci z Philadelphie? Chtějí ho děsit nebo snad potřebují jeho pomoc? Doktor je racionální skeptik, ale tragické zkušenosti s podobně postiženým pacientem z loňského roku ho varují před unáhlenými standardními závěry. Ostatně to, že osmiletý Cole Sear skutečně vidí reálně existující duchy, není to největší překvapení, které na Malcolma Crowea čeká... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (1 322)

Madison 

všechny recenze uživatele

M. Night Shyamalan je bezkonkurenčný majster, čo sa týka vyburcovania napätia až do poslednej sekundy filmu. To sa hoci komu nepodarí a už len preto mu skladám klobúk dole. Na skvelom námete postavil vynikajúci príbeh o malom chlapcovi na čele s talentovaným Osmentom, ktorý vyráža dych azda každou minútou od úvodných titulkov až po tie záverečné. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Malý komorný thriller, točiaci sa okolo štyroch utrápených ľudí. Delikátne strašidelný, duchovno romantický, vražedne smutný. Aj pri opakovaných zhliadnutiach v ňom nenájdete scénku, ktorá by nefungovala pre obe tváre schizofrenicky dvojtváreho rozprávania, súviasiaceho so všetko meniacou pointou. Všetko je prefektne alibisticky poistené a je až neuveriteľné, ako presne pri tomto stave dokáže fungovať primárna tvár snímky, vnímaná "panenským" divákom. Šiesty zmysel je najuzatvorenejší a najmenší zo Shyamalanovych filmov - možno práve preto ho mnohí jeho fanúšikovia, vrátane mňa, hodnotia ako o kúsok slabší než Unbreakable a Signs. Ale chyťme sa za srdce: Nie je to rovnaká emocionálna bomba, stojaca na rovnako perfekcionistickom scenári i forme? Azda len hudba Jamesa Newtona Howarda tu ešte nedosahuje toľkej osobitosti a charakterovej zviazanosti s filmom, ako v spomenutých dvoch majstrštykoch. ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Mé první, a nikoliv poslední, setkání se Shyamalanem. V té době byl králem atmosférického mysteriozního thrilleru. Brilantní vedení herců, úchvatné budování atmosféry, omračující pointa. Škoda, že jeho aura postupem času vybledla. Šestý smysl byl ale komplexní film. Tak bych si ho rád uchoval v paměti. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Nemám moc rád filmy, které jsou chytřejší než já, ale protože jich je poměrně hodně, tak si patrně budu muset zvykat. Šestý smysl mě zkrátka oblafnul tak, že všude vidím mrtvé lidi, takže jsem rozhodnut vyhledat pomoc Dr. Crowea. Jenže ten již neordinuje. Co se to děje? Není to nijak zvlášť příjemné, ale má-li mne mrazit v zádech, tak proti tomuto způsobu zase až tak moc výhrad nemám. ()

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

Takhle dokonalou pointu jsem snad nikdy neviděl. Shyamalan dokazuje, že je mistr tajemství, překvapení, napětí a zvratu ve 21. století. Tento film je nejlepší pustit si ihned dvakrát, protože až na podruhé naplno oceníte jeho kvality. K filmu jsem přistupoval s nulovou znalostí a tak jsem byl celým dějem NAPLNO unešen. Po Ženě ve vodě je toto asi muj nejoblíbenější kousek tohoto mága. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (81)

  • Režisér M. Night Shyamalan neponechal náhodě žádný detail, a tak třeba i sklenice, které vidíme v kuchyni u matky Colea (Toni Collette), jsou od krému Penn Maid, který se dá koupit pouze ve Filadelfii. (don corleone)
  • Mischa Barton hraje dívku jménem Kyra Collins, kterou její macecha otrávila savem. Coleovi (Haley Joel Osment) se její duch ukazuje, když zrovna zvrací. Herečka musela v puse udržet hodně rozmočené cereálie, které na pokyn filmařů vypustila ven. (pornogrind)

Související novinky

Horor Ti druzí se dočkají remaku

Horor Ti druzí se dočkají remaku

13.10.2020

Známý horor Ti druzí s Nicole Kidman se dočká remaku. Snímek španělského režiséra Alejandra Amenábara vyprávěl o matce a jejích dvou dětech na konci druhé světové války, kterak čekají, až se otec… (více)

ČSFD Award pro Jamese Newtona Howarda

ČSFD Award pro Jamese Newtona Howarda

04.04.2017

Přední skladatel instrumentální filmové hudby James Newton Howard obdržel v neděli 2. dubna z rukou Martina Pomothyho "ČSFD Award" za "Oblíbeného skladatele dobrodružných soundtracků". Průlomovým… (více)

Willis a Shyamalan potřetí

Willis a Shyamalan potřetí

31.01.2014

Po zániku Země a Poslední vládce větru rozhodně nepatří mezi filmy, za které by M. Night Shyamalan sklidil příliš chvály. Pověst mistra napětí si vysloužil spíš Šestým smyslem a Vyvoleným, takže… (více)

Eastwood a Damon vidí mrtvé lidi

Eastwood a Damon vidí mrtvé lidi

20.09.2009

Clint a Matt si zjevně padli do oka. V prosinci má premiéru jejich společný „jihoafrický“ projekt Invictus, ve kterém si Morgan Freeman zahraje Nelsona Mandelu a Matt Damon kapitána ragbyového týmu.… (více)

Reklama

Reklama