Reklama

Reklama

Proč?

  • angličtina Why?
TV spot
Drama / Sportovní
Československo, 1987, 86 min

Režie:

Karel Smyczek

Kamera:

Jaroslav Brabec

Hrají:

Jiří Langmajer, Jan Potměšil, Martin Sobotka, Daniel Větrovský, Pavel Zvarič, Daniel Landa, Pavlína Mourková, Markéta Zmožková-Zahradníková (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Ve své době - v druhé půli 80. let - mimořádně závažný film, věnovaný negativním dopadům fotbalového chuligánství. Režisér Karel Smyczek sugestivně ukazuje, jak lidé spojení primitivním sportovním fanděním snadno podléhají agresivním choutkám, jak vzájemné hecování vede k tragickým činům, jichž by se jedinec sám o sobě nedopustil. Příběh je inspirován skutečným případem, kdy skupina většinou mladistvých vlajkonošů zdemolovala nejen vlakovou soupravu, v němž cestovali na fotbalový zápas, ale ohrožovali navíc spolucestující i osamělou průvodčí. Stále působivá výpověď si všímá i mravní devastace, i rodiče pachatelů odmítají přijmout svůj díl odpovědnosti. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (473)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Žer, študente!“ aneb vítej chlastem zalitý hrdinský dave a sbohem rozume.. Začneme matematickým příkladem: Ve vlaku z Bánské Bystrice do Prahy chce pětičlenná skupina fandů s průměrně 2,78 promile alkoholu v krvi vyhodit z okna průvodčí v bodě A, jenž je vzdálený 244 km od bodu B, kde budou všichni naložení do antonů. Za jak dlouho bude mít Řepa na levé paži kompletně hotové tetování Leonidase..? Punker a skin se společným cílem v jednom kupé, u výslechu se vytrácející davová psychóza a u soudu se vytrácející kolektivní vina. Časy se nám takřka nezměnily a fotbal je dál záminkou.. Je potěšující, že už v té době měli osvícení chuligáni to pravé proevropské cítění (Brusel!), ale já stejně v našich končinách jejich počínání nechápu, protože jakkoliv povzbuzovat tu domácí línou ekipu nákupců melírových parád na hlavě, gelů na vlasy, piccolo káviček a nositelů potetovaných předloktí čínskými znaky a jmény dětí, které jsou stejně spoluhráče, mi přijde jako házet vepřům ony kulaté produkty lastur.. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

To není šílenství, to je Sparta! Já vím, že to patří někam jinam, ale partička přívrženců hochů v rudých dresech mě zaujala o dost víc než třístovka v rudých pláštích a jako sonda do několika pokřivených a rudě planoucích (netýká se to stranické legitimace) dušiček se mi Proč? docela líbilo. Poněkud neklidně jsem o pár let později doprovázela přítele na jeho vysněné utkání, ale naštěstí měl zrovna toho dne Bůh dobrou náladu a kromě částečného ohluchnutí a ochraptění jsem nedošla závažnější úhony. ()

Reklama

dobytek 

všechny recenze uživatele

Mně ten film spíš připadal jako nějaká parodie a tady čtu, že je to drama. Ale docela jsem se nasmál. Dejdar s tim svym afro účesem nebo takovej Langmajer jako fotbalový chuligáni jsou opravdu akorát tak k smíchu. Hvězdičky tady dávám spíš kvůli tomu, že mě film několikrát rozesmál (což ale asi nebyl úmysl) a pak za těch pár hlášek. Kdo vám dal právo ty lidi tak urážet? A kdo ti dal právo čumět z vokna, ty krávo? nebo Študente, polib vlajku. Jinak já taky fandim Slavii! ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Film už sice letos dosáhl věku největšího z tesařů, ale pořád to v sobě má. Myslím tím tu dokonale zachycenou atmosféru, líbila se mi i pěkná prorežimní anketa v ulicích, která mi trochu připomínala pečlivě připravenou hru na otázky a odpovědi v Aktualitách, ale nejvíc mě zaujalo, že je snímek i po těch třiatřiceti letech stále aktuální. Dneska dokonce možná víc než tehdy. A teď nemluvím o fotbalových "fanoušcích". Spíš o vztazích v rodinách a o "výchově". ()

Paldini 

všechny recenze uživatele

Velmi moc mě mrzí, že podobná extempore se dějí i dnes. Jsem velký fanoušek fotbalu konkrétně Baníku Ostrava, což se dalo čekat vzhledem k mému rodnému městu, a na zápasy chodím, a vidím, že s tímto pravým "srdcařským" (je to pro všechny imbecily, kterých je opravdu moc, v uvozovkách)fanouškovstvím je to stejné jako v roce 1987. A je mi z toho někdy dost zle. A nejhorší na tom je, že se snažím přivírat oči. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (42)

  • Sparta se tahala o titul s Bohemkou a na poslední kolo jela do Banské Bystrice, kde prohrála 1:0. Stejně ovšem získala titul, protože Bohemka prohrála v posledním kole doma. (Ivoshek)
  • Martin Dejdar vzpomíná, jak ho chtěla jistá dáma zmlátit deštníkem na Václavském náměstí, neboť byla z jeho postavy znechucená. (cariada)
  • Záverečné zábery sa nakrúcali v pražskej Parížskej ulici a režisér priznal, že keď sa okoloidúci ľudia po nich zvedavo otáčali, hanbil sa a natočil málo detailných záberov potrebných pre prestrihy. Našťastie mu povolili, aby vzal chlapcov na Barrandov a dotočil si veľké detaily ich tvárí. (Zdroj: instinkt.tyden.cz) (Raccoon.city)

Reklama

Reklama