1905: Pražská policie bezvýsledně pátrá po špercích, za jejichž krádež byl odsouzen lupič - anarchista Jindřich Legenda. Propuštěný vážně nemocný Legenda má být nepřetržitě sledován... (oficiální text distributora)
Ikdyž v tomto filmu hraje celá plejáda vynikajících herců, zdá se mi, jakoby zůstal režisér Karel STEKLÝ divákovi něco dlužen. I jindy vynikající EDUARD CUPÁK tam hraje bez eufórie a bez nějakého většího nasazení. Celkem mi nebyla jasná úloha Vladimíra MENŠÍKA, který s vervou sobě vlastní místama až přehrával. Nemohu tomu dílku dát více jako průměrné ohodnocení.(19.7.2010)
Nemá smysl hovořit o bezpochyby (a celkem tradičně) dobré výpravě nebo o pár dalších obvyklostech. Film jako celek je prostě špatný. Zajímavé jsou dvě věci: jednou z nich je efekt vyvolaný angažováním tolika skvělých herců ve snímku s tak slabým scénářem. Vznikají tak jakoby ostrůvky zdání dobrého filmu vždy když se v záběru ukáže někdo jako Menšík nebo Hlinomaz, kteří z každé věty udělají malý koncert, aby vzápětí celá atmosféra zmizela do nikam, jakmile záběr opustí. Rafinované, leč nedostatečné. Druhá zajímavost je poněkud pikantní — politické vzdělání v době vzniku filmu bylo jiné než dnes a původně protisocanský nádech časem ztratil okolností znalého diváka: dnešní mladá generace (bude-li ji ovšem takový film zajímat) nedovede rozdíl mezi socialisty a komunisty rozeznat a logicky jí musí proradnost některých postav připadat jako relativně svobodomyslná kritika uvnitř komunistického hnutí. To je jistě zábavné, ne však dost. „Dnešní čtenář je hrozně zmlsanej!“, stěžuje si Menšíkova postava, když se jí policie snaží přišít šíření pornografie. Dnešní divák ovšem také, dodávám já.(8.5.2011)
Zdejší hodnocení je odpovídající. Je to podprůměr. Vladimír Menšík to sice drží svými hláškami typu: "tohle je perfidní produkt maloměšťácké morálky", leč to nestačí ani na 3 hvězdičky. 45%.(19.7.2010)
Před Cupákem klobouk dolů, samozřejmě ani ostatní herci nezaostávají ( taky tu hraje tehdejší herecká elita ), ale film samotný opravdu téměř o ničem(2.11.2008)
Jaké spojení by mohlo charakterizovat tento film? Nejspíše dílo, které nemuselo ani vzniknout. Politický výrobek skupiny Vojtěcha Trapla. Zrádní sociální demokraté a úžasní anarchisti, kteří pak vstoupili do KSČ.(9.8.2011)
Naprosto nezáživné a ničím nevynikající. Zdlouhavé a utahané. Herecké výkony nejsou špatné, ale dojem to nezachrání. Navíc mi přijde hodně nerealistická závěrečná přestřelka.(26.10.2011)