Reklama

Reklama

Pražská 5

  • Československo Pražská pětka
Povídkový / Komedie / Drama / Experimentální
Československo, 1988, 97 min

Hrají:

Milan Šteindler, Eva Holubová, David Vávra, Tomáš Vorel st., Martin Dejdar, Luboš Veselý, Zdeněk Mihle, Pavel Kočí, Jiří Růžička ml., František Stupka (více)
(další profese)

Režisér Tomáš Vorel vytvořil svůj celovečerní experimentální debut Pražská pětka se členy věhlasných pražských netradičních autorských divadel. Soubory ve filmu prezentovaly vlastní poetiku a styl prostřednictvím pěti povídek různých typů, propojených satirickým komentářem odborníka dr. Milana Šteindlera, CSc. (Bontonfilm)

Zajímavosti (13)

Mazaný Filip (2003)

  • Představitel titulní role Tomáš Hanák v čase premiéry snímku řekl: "Od Pražské 5 je to snad první film, o který se bojím. Je natočený ne pro něčí slávu, ale pro slávu filmu a z lásky k filmu. A všichni to z lásky dělají, už kvůli omezenému rozpočtu. Kamera, hudba, stavby, střih, zvuk, herci - všichni! A já, jestli jsem Marlowea nějak výrazně zvoral, tak si zasloužím kulku do tykve a požádám o ni Václava Marhoula, protože on tomu věnoval skoro deset let. Ale díky tomu ani zase nemusel moc radit. Naplno řval jen jednou, naštěstí ne na mě. Teploty v atelieru dosahovaly až 52 stupňů, přesto v některých scénách vypadám velmi chladnokrevně." (NIRO)

Skřítek (2005)

  • Částečnou předlohou nebo předchůdcem Vorlova Skřítka je krátká, rovněž Vorlem režírovaná groteska skupiny Mimóza, „Směr Karlštejn“, která je jednou z částí filmu Pražská 5 (1988). Začátek Skřítka na svého předchůdce jednoznačně odkazuje a především je oběma filmům společná celková forma napodobující klasické grotesky. Hlavní postavy tvoří podobnou, maléry stíhanou rodinu (s tím rozdílem, že ve Skřítkovi je jediný starší syn místo dvou malých), klíčovou postavou je v obou filmech záhadný poťouchlý skřítek, o němž ví pouze malá dcerka. V ostatním se tyto filmy liší, děj je pokaždé jiný. V obou filmech ztvárnila postavu matky Eva Holubová. (Adam Bernau)

Související novinky

Reklama

Reklama