Reklama

Reklama

Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách

  • Československo Ako utopiť dr. Mráčka alebo Koniec vodníkov v Čechách (více)
Československo, 1974, 96 min

Fantastickou komedii o lásce mladé vodnice Jany k nesmělému právníkovi a o tom, jakými možnými způsoby se z vodníka stane člověk, natočil V. Vorlíček v roce 1974. Dr. Mráček chce Janinu rodinu, nic netušíc o jejím původu, vystěhovat z mokrého domku na Kampě a ten nechat zbourat. Pro poslední dynastii vodníků v Čechách by to ovšem znamenalo jistou záhubu. Musejí proto všemi prostředky zabránit asanaci domu - i kdyby měli dr. Mráčka utopit... (Bontonfilm)

(více)

Recenze (451)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Vorlíček musel mať svojho času v hlave také obrovské množstvo nápadov, že ledva stíhal natáčať. Je dobré, že to všetko postíhal, pretože sa my, česi a slováci nikdy nebudeme (na rozdiel od trebárs suchých Nemcov alebo Rakúšanov) nikdy na vianoce nudiť. Stačí iba púšťať dokolečka Vorlíčkove filmy. Je zbytočné niečo písať k deji, všetci to poznáme a nežije snáď jediný človek, ktorému by sa táto komédia, spoločne s ďalšími Vorlíčkovými klenotmi, nepáčila. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

"Byl pod vodou 38 minut bez kyslíku, to je velmi obětavý soudruh!" "Konec vodníků v Čechách" je komedie natolik jeblá, že k ní snad scénář psali tvůrci japonských televizních soutěží. Hon na dušičky (a zvláště na jednu konkrétní úřednickou svini) za účelem zachování přiměřeně vlhkého a plesnivého domácího zázemí je v první polovině záležitostí velmi zábavnou, ale bohužel se to v poslední třetině jaksi zvrhne do skorotrapna. Filmu jsem se bezmála čtvrt století důsledně vyhýbala v domnění, že jde o hovadinku čistě pro dětské publikum, ale o víkendu jsem byla vyvedena z omylu - je v tom spousta záseků i pro dospělá dítka. Věčná škoda, že zpoza mlhy husté tak, až by se dala krájet, nepodpořil české vodnictvo ještě Rákosníček, jistě by s Libuškou stvořili krásná hastrmaňata. 70% ()

Reklama

F.man 

všechny recenze uživatele

Jo, pan Vorlíček je prostě hodně originální režisér. Minimálně co se týče témat. Jak utopit Dr. Mráčka je další z jeho fantasy komedií, ve kterých je kladen důraz na atypicky vtipné momenty a absurdnost. Nutno dodat, že se opět jedná o povedení dílo, s vynikajícím obsazením, scénářem a muzikou. Nebýt až moc skriptového scénaře, dám i pátou hvězdu... Znala panna pána... ()

Nancy 

všechny recenze uživatele

Další z klasických českých komedií, které si jsou schopny najít své příznivce. Nepopírám, že je to dobrá komedie, ale mě prostě tolik nezaujala. Viděla sem jí hodněkrát, ale nikdy jsem nedokázala najít k tomuhle příběhu cestu. Herecké výkony jsou dobré a jen zpracování je poměrně zastaralé, ale to se dá vzhledem ke stáří pominout. Pro mě to ale už asi navždy zůstane lehce nadprůměrná česká komedie. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Po velmi dlouhé době jsem se zase podíval na čacký boj českých vodníků za právo žít v domě s hodně vlhkým sklepem. Teprve dnes mi došlo, že šlo vlastně o odbojovou skupinu řízenou imperialistickým Západem, která neváhala sáhnout na život nejednomu soudruhovi. Tvůrci to sice dovedně maskovali rádoby uvědomělými ideologickými odkazy, ale dnes jsem je konečně odhalil. Ale teď vážně- nebyla to ani zdaleka jedna z nejvtipnějších československých komedií, ale pořád mě baví a rozhodně jsem se nenudil. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (62)

  • Film by sa teoreticky mohol dočkať druhého dielu, respektívne prerábky v hollywoodskom štýle. Filmu v amerických reáliách, určeného pre tamojší trh, který by mal hollywoodsku podobu, sa ujala Pavlína Moskalyková, ktorá už dávnejšie získala autorské práva a nechala si scenár v USA pred časom zaregistrovať. (Raccoon.city)
  • Když Wassermann (Miloš Kopecký) leze do umyvadla, je zřetelně vidět, že pod umyvadlem je umístěno zrcadlo. (tyna97)
  • V scéne jednania u Dr. Mráčka (Jaromír Hanzlík) majú vodníci v hrnčeku právnika Jahodu. Nešťastnou náhodou sa hrnček prevrhne a viditeľne sa rozbije (odštiepi sa horná časť hrnčeka). Avšak v nasledujúcej scéne, keď už je "dušička" preč a vodníci prázdny hrnček zatvárajú, je hrnček opäť celý a bez poškodenia. (mikinko51)

Související novinky

Zemřela Libuše Šafránková

Zemřela Libuše Šafránková

09.06.2021

Z Prahy přichází velmi smutná zpráva. Svět českého filmu dnes opustila filmová, televizní a divadelní herečka Libuše Šafránková. Před pouhými dvěma dny přitom oslavila své 68. narozeniny. O úmrtí… (více)

Zemřel režisér Václav Vorlíček

Zemřel režisér Václav Vorlíček

06.02.2019

Legendární český režisér Václav Vorlíček zemřel ve věku 88 let. Tvůrce řady známých českých klasik jako Tři oříšky pro Popelku, Arabela nebo Dívka na koštěti zemřel v pražské nemocnici, informaci… (více)

Reklama

Reklama