Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dobrodružství začíná, když neidentifikovaný mimozemský vetřelec zničí flotilu klingonských křižníků. Kapitán James T. Kirk se hrdinně vrací do čela nově ztransformované lodi U.S.S. Enterprise, kde převezme velení. Toto dobrodružství odstartovalo jednu z nejdéle běžících filmových franšíz všech dob s hereckým obsazením původní série Star Trek, včetně Williama Shatnera, Leonarda Nimoye, DeForesta Kelleyho, George Takeie, Nichelle Nichols, Waltera Koeniga a Jamese Doohana. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (303)

novoten 

všechny recenze uživatele

Na první film jsem se díval z pozice někoho, koho animovaná dobrodružství Kirkovy posádky bavila víc než původní seriál i Nová generace dohromady. Přesto musím říct, že filmová cesta Enterprise za neznámým a do poslední chvíle těžko zařaditelným nepřítelem má něco do sebe. Těch třicet let od vzniku je ale strašně znát. Pyžamové uniformy, zdlouhavé minutové záběry na prolétající loď a efekty, které snad už tenkrát zaváněly výsměchem, jsou až příliš těžké nedostatky na to, abych si film užil úplně. Ty tři hvězdy vyjadřují ale až překvapivě dobře ohraničený příběh a určitý respekt k fenoménu. Nic víc ale zatím ne. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Popri dlhodobej migréne z digibordelu súčasného sci-fi blokbasteru mi výlet na koniec rokov sedemdesiatych a do sveta "skutočných" vizuálnych efektov pripadal ako cesta do siedmeho neba. A Wise sa snaží, čo mu sily stačia, aby bol jeho film vizuálnym obžerstvom. Ale mne sa neprejedalo, práve naopak, vychutnával som si každý obraz. Expozícia je síce dlhá čo to ide, ale osobne mi aj postup "niet sa kam náhliť" sadol do celkového konceptu. Inými slovami som ako fanúšik žánru mal po dlhšom čase pocit, že konečne niekto natočil film pre mňa. Bonusom je prekvapivý zvrat v záverečnom akte a následná pointa. Len veľká škoda, že som ST1 nevidel ako teenager. ()

Reklama

EdaS 

všechny recenze uživatele

Příběh vydá tak na jeden díl seriálu a zbytek dvouhodinové stopáže buď slavnostně oblétáváme novou Enterprise nebo pronikáme pomalu skrz nepřátelskou lodí - více děje na úkor majestátní prázdnoty by fakt neškodilo. Vizuální stránka i příběh si z 2001 taky půjčují víc než je zdrávo, ale pořád je to Star Trek, že... Snad bude Khan opravdu lepší. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Moc Pěkné. Nečekal sem příliš, ale dostalo se mi filmu, jehož bych s klidným svědomím přirovnal k Vesmírné Odyssey. S tou má společné především dlouhé, nedějové pasáže, kdy něco Letí... a letí.. a letí.. a divák, navzdory době vzinku filmu nestačí valit oči. Příběh taktéž není špatný, jen sem tam se objeví poněkud prkennější replika, problém mám ovšem s některými herci. Jinak myslím, že jako základ filmového kultu jménem Star Trek (ten seriálovej je zcela mimo diskuzi) obstál tento film na výbornou. P.S. Goldsmithův hudební motiv u mě okamžitě po jeho zaslechnutí překonal Williamsův z Hvězdých Válek! ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době několika let jsem se rozhodla vzít hezky všechny Star Trekové filmy a jeden po druhém je shlédnout, myslím že poprvé ve správném pořadí. A hned první z nich mě docela překvapil, že už mi nepřipadal tak nudný a zdlouhavý, všechno ve filmu mělo svůj smysl a než zdlouhavý bych napsala spíš filozofující. Na svou dobu se povedly i triky (nejsou to sice Hvězdné války, ale jsou dobré) a hlavně poprvé v historii zazněl ten krásný Goldsmithův hudební motiv (ach jo, toho pána je vážně škoda). Takže tentokrát poprvé dávám ty 4* poctivé a nej jen proto, že jde o sci-fi film s mými oblíbenými hrdiny. Robert Wise musel mít spoustu odvahy tolik se odklonit od původního seriálu a natočit něco, co má rozhodně blíž třeba Vesmírné Odysee než originálním sériím Star Treku... ()

Galerie (66)

Zajímavosti (32)

  • Vo filme sa po prvý raz objavili Klingoni so zvrásneným čelom. Už v pôvodnom seriáli Star Trek (1966) Gene Roddenberry chcel, aby Klingoni vyzerali mimozemsky. Obmedzenia v rozpočte pôvodného seriálu však umožnili iba to, že Klingoni dostali tmavý make-up a falošné obočia. (Nekrofil)
  • Obdobu plakátu k filmu použila skupina Imagine Fragons u svého alba „Evolve“. (Nathaniell)
  • Prvý film v histórii kinematografie, pre ktorý sa kompletný mix a master zvuku robili na digitálnej platforme. Keďže však v tej dobe neexistoval digitálny formát zvuku pre kiná, kópie boli distribuované v štandardnom analógovom Dolby Stereo A. (BlueNeon81)

Související novinky

Zemřel mistr speciálních efektů Douglas Trumbull

Zemřel mistr speciálních efektů Douglas Trumbull

08.02.2022

Ve věku 79 let opustil filmový svět mistr speciálních efektů, vynálezce, filmový režisér a producent Douglas Trumbull. Informaci médiím předala jeho dcera Amy. Uznávaný hollywoodský tvůrce, který má… (více)

Zemřel Leonard Nimoy

Zemřel Leonard Nimoy

27.02.2015

"Život je jako zahrada. Zažíváme dokonalé chvíle, ale uchovat je můžeme pouze ve vzpomínkách." Takhle před několika dny komentoval život herec a režisér Leonard Nimoy, v němž určitě poznáváte pana… (více)

Dva koncerty filmové hudby

Dva koncerty filmové hudby

01.09.2012

Pražský filmový orchestr zve všechny příznivce filmové hudby na své další dva velké koncerty. První z nich se koná v neděli 14. října v 19.30 ve Dvořákově síni pražského Rudolfina. Diváci budou mít… (více)

Reklama

Reklama