foto

Abe Vigoda

  • nar. 24.2.1921
    New York City, New York, USA
  • zem. 26.1.2016 (94 let)
    Woodland Park, New Jersey, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Abe Vigoda se narodil jako jeden ze tří synů Leny a Samuela Vigodových, 24. března 1921 v New Yorku. Otec se v Americe živil jako krejčí a rodina imigrovala do USA z Ruska, nejen za lepším životem, ale i kvůli svému židovskému původu, který nebyl v tehdejším nastupujícím socialismu zrovna dobře přijímán. Abe měl ještě dva bratry. Jmenovali se Hy a Bill.

Abe Vigoda se během svého života oženil dvakrát. S první ženou, Sonjou Gohlke, se rozvedl. Z tohoto manželství vzešla dcera Carol. Druhé manželství bylo sice bezdětné, ale o to delší. Beatrice Schy si vzal v roce 1968 a byl s ní až do její smrti v roce 1992.

Abe Vigoda je známý hlavně jako představitel vedlejších filmových a seriálových rolí. Jeho bezesporu nejslavnější role je postava Tessia ve slavném Coppolově snímku KMOTR. Čeští diváci si jej také můžou dobře pamatovat v jeho roli nevrlého dědečka Johna Travolty v komedii KDOPAK TO MLUVÍ. V Americe je známý také jako detektiv Phil Fish, ze seriálu BARNEY MILLER, jehož postava poté dostala díky své popularitě svoji vlastní sérii FISH. Mimo film a televizi se věnuje i divadlu a objevil se i v několika hrách na Broadwayi.

S Abem Vigodou se pojí jedna zvláštní zajímavost. Byl už dvakrát prohlášen za mrtvého. Poprvé se to stalo v roce 1982. Časopis People přinesl zprávu o jeho smrti. Vigoda, toho času hrající v divadelní hře v Calgary, vzal celou aférku s humorem a nechal se vyfotit magazínem Variety jak sedí v rakvi a drží dříve zmíněné číslo magazínu People. Po druhé se to stalo v roce 1987, kdy o něm kabelová stanice WWOR v New Jersey, kvůli tiskové chybě, prohlásila že je mrtvý. Na druhý den se za tu chybu omluvila. Tyto dvě události se staly námětem několika gagů, jichž se Vigoda sám účastní. Například v show LATE NIGHT WITH DAVID LETTERMAN, zkoušel Letterman vyvolat Vigodova ducha, načež on sám vešel do studia se slovy:" I'm not dead yet, you pinhead!". Nebo například ve filmu GOOD BURGER, když si z jeho postavy dělají legraci kvůli vysokému věku, odpověděl Vigoda že už zemřel před pár lety.

Naproti zvěstem o své smrti se tento herec těší dobrému zdraví. V roce 2010 si dokonce zahrál v reklamě na tyčinky Snickers, která byla udělána speciálně pro finále Super Bowlu a která je dobře známá i českým divákům. Chodí se dívat na zápasy svého oblíbenéh Handballu, což je jakási obdoba squashe, ale bez raket a užívá si svých vnoučat.

Karel "Wishkah" Král

Herecká filmografie

2008 Unknown Trilogy, The
2006 Holky jdeme na to aneb putování tučňáků
2003 Střílejte na Francouze!
2000 Šupák
Tea Cakes or Cannoli
1999 Cesta ke štěstí
Griffinovi (TV seriál)
1998 Brooklyn State of Mind, A
Svědek proti mafii (TV film)
1997 Good Burger
Me and the Gods
1996 Underworld
Utajená svatba
1995 Blbouni
Soudcem z nouze
1994 Home of Angels
Všude dobře, doma nejlíp
1993 Batman a fantom
Mladej a já
Pěsti cti
Sugar Hill
1992 Kmotr 1, 2, 3 (TV film)
1991 Lucky Luke (TV seriál)
1990 Joe kontra sopka
1989 B.L. Stryker: The Dancer's Touch (TV film)
Jiskra
Kdopak to mluví
1988 Keaton's Cop
Plain Clothes
1986 Vasectomy: A Delicate Matter
1985 Pěna zabiják
1984 Santa Barbara (TV seriál)
Velký závod 2
1981 Big Stuffed Dog, The (TV film)
1980 Gridlock (TV film)
1979 Smrtelné nehody na dálnici (TV film)
$weepstake$ (TV seriál)
1978 Comedy Company, The (TV film)
Detektiv ze San Franciska
How to Pick Up Girls! (TV film)
1977 Fish (TV seriál)
1976 Having Babies (TV film)
Joys (TV film)
1974 Barney Miller (TV seriál)
Kmotr II
Newman's Law
Story of Pretty Boy Floyd, The (TV film)
1973 Devil's Daughter, The (TV film)
Šéf je mrtvý
Toma (TV film)
1972 Kmotr
1966 Dark Shadows (TV seriál)
1956 As the World Turns (TV seriál)

TV pořady

1990 Night of 100 Stars III (TV pořad)
1978 The 30th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1977 Circus of the Stars (TV pořad)
Circus of the Stars #2 (TV pořad)
1976 Break the Bank (TV pořad)
1974 Tattletales (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace