Reklama

Reklama

Vraždy v kruhu

(seriál)
  • angličtina The Zodiac Murders (festivalový název)
Z natáčení  - Ivan Pokorný, Ivan Trojan
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
Česko, 2015, 15 h 16 min (Minutáž: 74–85 min)

Režie:

Ivan Pokorný

Scénář:

Iva Procházková

Kamera:

Lukáš Hyksa

Hudba:

Jiří Hájek

Hrají:

Ivan Trojan, Richard Krajčo, Marek Němec, Hana Vagnerová, Jiří Štrébl, Adéla Petřeková, Pavel Oubram, Martina Eliášová, Petr Panzenberger, Simona Stašová (více)
(další profese)

Epizody(12)

Vraždy v kruhu se chtějí přiřadit k detektivkám klasického společensko-psychologického charakteru. Nepřinesou divoké střílečky ani chladnou analytickou práci laboratoří, souhru širokého týmu neosobních kriminalistů, ale především silnou osobnost hlavní postavy – majora Holiny (Ivan Trojan). „Holina není drsňák, ale řídí se svou intuicí. Během své práce pochopil, že zločin vyrůstá stále ze stejného podhoubí, že je ve své rozmanitosti prostý," popisuje svého hrdinu spisovatelka a scenáristka Iva Procházková a dodává: „Úvahy o pohnutkách vraha ho v průběhu jeho profesní kariéry přivedly i k astrologii. Chápe ji jako psychologický rozbor osobnosti a to mu pomáhá úspěšně sledovat stopy zločinu." Diváci spolu s vyšetřovateli zabrousí do všech možných zákoutí společenského i politického života. Hlavními postavami jsou kromě majora Mariána Holiny také jeho nejbližší spolupracovníci – poručík Diviš Mrštík (Marek Němec) a kapitán Rosťa Bor (Richard Krajčo). Společně v každém z dílů řeší jeden případ násilné smrti. Záhadné vraždy jsou navíc volně propojeny se znameními zvěrokruhu, jejichž podstatu pomáhá objasňovat Rosťova manželka Sábina (Hana Vagnerová). „Na postavě Sábiny mě nejvíc bavila ta osobní rovina," říká její představitelka Hana Vagnerová a dodává: „Stála před složitým rozhodnutím ve vztahu s Rosťou, který nefungoval. On se však zranil natolik, že nebyl schopen normálního života. A to dilema, jestli má člověk být sobecký, nebo tam má být pro toho druhého a vykašlat se na to, co by sám chtěl, to se mi moc líbilo." Ivan Trojan o své postavě říká: „Holina je inteligentní chlapík, který si umí dávat věci do souvislostí a oplývá velkým talentem pro policejní profesi. Důležité pro něj je, že nerad prohrává a má vůli věci dotahovat do konce. Zároveň je v něm ale určitá svobodomyslnost a nadhled." (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Z natáčení  - Ivan Pokorný, Ivan Trojan

Recenze (289)

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

Režisér Ivan Pokorný, který už léta přinejmenším velmi slušně pracuje s budováním napětí, se mi zdál zprvu jako velmi dobrá volba, nicméně prozatím se Vraždy v kruhu jeví rozhodně jako naprosto průměrná záležitost, spíš s přivřenýma oběma očima, která však bohužel ze všeho nejdůkladněji boří většinu pozitiv vůbec ne špatné knižní předlohy Procházkové, která mě však jako scénáristka vůbec nepřesvědčila.. Detektivka, která nechce být provinční a šablonovitá, leč působí místy naprosto křečovitě, což odráží i většina herců v čele s Krajčem a zejména Gondíkovou či Vagnerovou, a tupě přesně v duchu těch nejhloupějších bulvárně klímovských konstruktů.. Prozatím určitě zklamání, které mě jako shovívavého a zvědavého diváka nutí k dalšímu sledování jen dík znovu skvostnému Ivanu Trojanovi.. ()

geklon

všechny recenze uživatele

Čichám, čichám rituální píčovinu. Úvodní znělka mi zlehka připomíná hlavní motiv Reqium for A Dream. A zbytek těžce evokuje kýč. Což o to, kýč by zas tak nevadil, kdyby byl trošku vyrovnaný a s lehkým nadhledem, tak jako všechno týkající se astrologie v kombinaci s Hanou Vágnerovou. Tady je spousta nedokonalých prvků, tak výrazně položených divákovi přímo pod nos až to, jak jsem řekl evokuje píčovinu. Za mě na jedničku akorát postava patoložky. Marek Němec se dost pomalu rozkoukává, ale potenciál jeho postava má. Zatím bída, Maharal pro šlapky. ()

Reklama

Tosim 

všechny recenze uživatele

Rádoby sofistikovaný seriál o tom, jak horoskopy ovlivňují vraždy, přitom je tomu naopak - něco se stane a zpětně je na to neobratným způsobem napasován horoskop. Jinak dedukce a důkazy mají taky občas své místo. Fakt dost hloupé, zamrzí to o to víc, že Iva Procházková opravdu není špatná scénáristka. Najdou se ale i další klišé - hlavní operativec "vidí", jak se staly vraždy, jeden jeho kolega je na vozíčku a zbytečně umírají hlavní postavy. Na obstojné kameře a hudbě prostě detektivku nevystavíš. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Hodnocen pouze pilot. Jakékoliv další díly s díky vynechám, protože Vraždy v kruhu představují jen další díl do skládačky seriálové bídy české produkce. Jednoznačně podprůměrná záležitost i v našich malých a nedomrlých podmínkách a kdybych ve chvilce slabosti uvažoval o druhé slabší hvězdičce, motiv horoskopů jako "seriózního" kriminalistického bádání mě rozzuřil do té míry, že jsem v prvním momentu vážně uvažoval o odpadu. Nanejvýš rozpačitý dojem nevylepšuje ani přítomnost osvědčeného Trojana. Tápání České televize zkrátka pokračuje. Celkový dojem: 20 %. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak nějak nevím, kdo se při natáčení tohoto seriálu zbláznil. Zda scénárista, režisér, či producent, každopádně všichni jsou zodpovědní za nesmyslné zmršení jinak celkem slušného kriminálního seriálu. Říkal jsem si, že obsazení Trojan - Stašová, samo o sobě budí důvěru. Jenže když elitní detektiv (major), vypustí při vyšetřování každého případu z pusy větu, že pachatelem mohl být jedině tu kozoroh, ondy beran, příště vodnář, či jiná astrologická nesmyslnost, musím se vždycky trpce zasmát a kroutím hlavou. Jediná rozumná postava se tedy poté jeví detektiv Rosťa, jehož věta "I ty už začínáš s těmi blbostmi" by se dala tesat do kamene, bohužel ducha seriálu nezachránila. Možné vysvětlení jsem viděl v tom, že role milenky nejspíše nestačila, takže byla násilně naroubována s rolí astroložky. Nechci být krutý, ale s povděkem jsem kvitoval "odchod" postavy, která mi celý seriál zkazila a bohužel s odpuštěním zblbla i hlavní postavu. Astrologie je nesmysl a pokud mají v ČT pocit, že nám ji musejí servírovat, říkám děkuji, nechci. Od toho jsou tyto pitomosti odsunuty do poledního programu na regionálních televizích, kde si může kdo chce zavolat za 70 Kč/min., co ho jistě "čeká" a kdy potká štěstí. ()

Galerie (273)

Zajímavosti (37)

  • Točilo se na Modřanském nádraží a v Nosticově paláci v Praze. Meteorologické měření je na budově Matematické a fyzikální fakulty Univerzity Karlovy a zámeček Hůrka je zámek Bon Repos v okrese Nymburk. (sator)
  • Ligový zápas Sparty se točil v Tipsport aréně v Praze. (sator)

Reklama

Reklama